Afscheid van kantoorprinten en MPS

Oki richt zich al enige tijd op apparaten en diensten voor verticale markten. Nu maakt de printerfabrikant de moeilijke keuze en trekt zich terug uit het kantoorprinten. Dit betekent ook het einde van de traditionele MPS-activiteiten.

Oki is al geruime tijd bezig de focus van zijn printeractiviteiten te verleggen naar verticale markten. De Covid 19 pandemie, en het daarmee gepaard gaande thuiswerken bij veel bedrijven, heeft deze ontwikkeling versneld. Zoals Naoki Machida, Vice President Central Region bij Oki Europe, opmerkt, heeft de huidige zakelijke ontwikkeling de fabrikant ertoe gebracht de kantoordrukkerij, die voor hem niet langer lucratief is, op te geven en zich volledig te concentreren op verticale markten. Hieronder vallen bijvoorbeeld de maakindustrie met eigen distributie, detailhandel, gastronomie en hotels, gezondheidszorg of licht productiedrukwerk bij printserviceproviders en drukkers.

original.jpg

Naoki Machida is als Vice President Central Region verantwoordelijk voor OKI’s Duitse activiteiten.

“Onze LED-printtechnologie maakt Oki-apparaten bijzonder geschikt voor deze taak,” legt Machida uit. De toestellen kunnen zeer dik materiaal of lange banners bedrukken. Bovendien zijn ze door de mogelijkheid om met witte toner af te drukken op sommige modellen ideaal voor digitale transferdruk. Dit is niet alleen geschikt voor textiel, maar voor een breed scala van materialen. Met de Design Hub van Shoppa biedt de fabrikant ook creatieve software op maat van de toestellen aan in een abonnementsmodel. Natuurlijk kunnen klanten de printers ook gebruiken voor kantoortaken. Oki zal echter stoppen met enkele modellen die speciaal zijn ontworpen voor kantoorprinten, aldus Machida. Volgens de manager is de gewijzigde strategie echter al geruime tijd gecommuniceerd naar de partners.

Gevolgen voor het kanaal

Voor de partners van de printerfabrikant heeft het afscheid van kantoorprinten belangrijke gevolgen. Terwijl sommige systeemhuizen en gespecialiseerde handelaren de nieuwe weg inslaan, zijn er anderen die afscheid nemen van de fabrikant, zoals de baas van Centraal-Europa toegeeft. Al met al is de partnerbasis aan het krimpen. Het doel is echter niet langer om zoveel mogelijk partners te hebben, maar om de juiste partners te hebben met competenties voor de nieuwe doelmarkten.

LED MFP's zoals de OKI MC883 kunnen afdrukken op materialen zoals banners of verpakkingen, waardoor ze volgens de fabrikant bijzonder geschikt zijn voor verticale markten zoals de detailhandel, fabrikanten met een eigen distributie of de horeca.

Oki verliest vooral systeemhuizen, waar printers of MFP’s voor de inrichting van de kantoren van klanten “meestal naast elkaar lopen”, voegt Kay Strucks, Senior Manager Marketing Central Region bij Oki, toe. Dealers die zich richten op kantoordrukwerk moeten daarom naar andere fabrikanten kijken. De koerswijziging van Oki heeft ernstige gevolgen voor met name MPS-providers. Want met de verschuiving weg van het printen op kantoor, “zullen ook onze pagina-gebaseerde MPS-programma’s tot een einde komen”, legt Machida uit. Alle lopende contracten zullen worden voortgezet tot het einde van hun looptijd.