Wat is het en hoe werkt SoundCloud

In de muziekstreamingomgeving is SoundCloud ongetwijfeld een van de meest originele projecten in de industrie, waarmee opkomende artiesten hun populariteit kunnen vergroten. Binnen de applicatie vind je een schat aan aanpasbare muzieknummers, podcasts, albums en radiostations, met gratis toegang via het basisplan en premium abonnementen voor gebruikers en artiesten die meer functies willen.

SoundCloud: wat het is

SoundCloud is een innovatief platform gewijd aan audiofielen, waarmee u kunt luisteren naar nummers van onafhankelijke artiesten over de hele wereld. Tegelijkertijd kun je je eigen muzikale creaties uploaden om ze beschikbaar te maken voor de gemeenschap en aan populariteit te winnen op het web. Het project heeft een revolutie teweeggebracht in de wereld van de muziekproductie en geeft opkomende artiesten de kans om hun muziek te delen zonder tussenkomst van traditionele platenlabels.

De applicatie bevat een schat aan nuttige tools, zowel voor luisteraars als voor degenen die hun artistieke werk willen promoten, met oplossingen waarmee ze de muziek die ze naar SoundCloud uploaden kunnen sponsoren en de activiteit zelf op een vrij eenvoudige en toegankelijke manier kunnen beheren. SoundCloud is beschikbaar via de officiële app van het muziekuitwisselingsplatform, die gratis kan worden gedownload in de Google Play Store voor Android-smartphones en -tablets, of in de App Store voor iPhone, iPad en iPod Touch iOS. Tot op heden is de app alleen al in de Google Play Store meer dan 100 miljoen keer gedownload, dankzij de inspanningen van vele artiesten die het initiatief hebben gesteund en de samenwerking bevorderen om jong talent en onafhankelijke artiesten te ondersteunen.

De app is ook toegankelijk vanaf smart-tv's, download de app gewoon naar Android TV of controleer de compatibiliteit met je Samsung of ander smart-tv-model. Je kunt SoundCloud ook op je gewone tv gebruiken, je hoeft alleen maar Google Chromecast of een vergelijkbaar apparaat te gebruiken om je smartphone aan te sluiten. De app wordt ook ondersteund door verschillende spelconsoles zoals de Xbox One, Sonos-smart speakers en Amazon Echo, en je kunt apps downloaden uit de Amazon Appstore om SoundCloud toe te voegen aan de vaardigheden van de virtuele assistent Alexa.

SoundCloud: kosten en abonnementen

De basisdienst SoundCloud is gratis, dus je hoeft niets te betalen om de app te downloaden, je te registreren en te luisteren naar het muziekaanbod in de community. Dan is er een betaald abonnement genaamd SoundCloud Go, dat €6 per maand kost voor geavanceerde functies zoals het verwijderen van advertenties en tot 120 miljoen tracks offline. Tot slot kun je kiezen voor het plan van € 9,99 per maand, SoundCloud Go+, met meer dan 200 miljoen muzieknummers zonder reclameonderbrekingen, audio van hoge kwaliteit en offline luisteren, zelfs zonder de preview.

SoundCloud biedt ook verschillende opties voor artiesten, te beginnen met het gratis instapplan waarbij tot 3 uur muziekbestanden kunnen worden geüpload, met een reeks statistieken om de prestaties van naar het platform geüploade tracks te monitoren. Het meest uitgebreide abonnement voor artiesten is SoundCloud Pro Unlimited, aangeboden voor €12 per maand met jaarlijkse facturering, een plan dat onbeperkte uploadtijd omvat, de mogelijkheid om gebruikersvergoedingen te ontvangen, diepgaande prestatiestatistieken en vervanging van tracks zonder verlies van commentaar, gegevens en afspelen.

Er is ook SoundCloud Repost voor €2,50 per maand, een extra dienst waarmee je speciale promotietools, een verbeterd distributiesysteem en premium diensten krijgt om gebruikersbijdragen te stimuleren en je muziekproductieactiviteit te ondersteunen. Het monetariseringssysteem is met name alleen beschikbaar met SoundCloud Pro Unlimited, dat ook drie gratis mastering-sessies omvat, terwijl met het gratis plan de kosten per gemasterde track €4,99 bedragen.

SoundCloud: hoe het werkt

SoundCloud is vrij eenvoudig te gebruiken: registreer u op het webplatform, of download de app voor Android of iOS en meld u gratis aan. Om een account te activeren hoeft u alleen maar uw e-mailadres in te voeren, een wachtwoord te kiezen en uw leeftijd op te geven, of uw Google-, Facebook- of Apple ID-account te gebruiken. Binnen de applicatie kun je SoundCloud-grafieken bekijken, zoals de Top 50, met alle meest afgespeelde tracks van de week, of het laatste nieuws en trends ontdekken.

SoundCloud biedt ook speciale afspeellijsten via selecties van de community, soundtracks voor sporttraining voor gebruik tijdens fysieke activiteit, waaronder tracks en muziek om je te helpen ontspannen, slapen of studeren. In de Bibliotheek vindt u een lijst van uw favoriete nummers en artiesten, afspeellijsten die u hebt gemaakt, albums met nummers die u leuk vond, radiostations, profielen van artiesten die u hebt gevolgd en een complete geschiedenis. De hele sectie is gepersonaliseerd op basis van je smaak en de muziek waarnaar je luistert, zodat je altijd suggesties en inhoud hebt die overeenkomt met je persoonlijke voorkeuren.

In de sectie Stream kun je daarentegen in realtime alles te weten komen wat de artiesten die je volgt op het platform publiceren, zodat je altijd op de hoogte bent van het nieuwste werk van onafhankelijke artiesten en de tracks of albums die naar SoundCloud zijn geüpload. De drie puntjes in de rechterbovenhoek openen de profielinstellingen met alle SoundCloud-onderdelen zoals de officiële blog, het auteursgedeelte, gekochte abonnementen en mobiele apps.

Hoe muziek uploaden naar SoundCloud

Met SoundCloud kun je je muziek uploaden naar de community en jezelf bekend maken. Om dit te doen, gebruikt u gewoon de knop Uploaden op het hoofdscherm. U kunt bestanden uploaden in verschillende audioformaten zoals FLAC, WAV, ALAC, MP3, OGG, MP2, AAC, VMA, AMR of AIFF om de best mogelijke kwaliteit te garanderen. Het is snel en eenvoudig: sleep uw audiobestanden naar de sectie en upload ze naar de gemeenschap, waarbij u kunt kiezen of u ze privé wilt houden of openbaar en toegankelijk voor alle gebruikers wilt maken. Om te kunnen profiteren van de promotiespecifieke functies, moet je het SoundCloud Pro Unlimited-plan activeren, waarmee de vergoeding via de lidmaatschapsgelden van het platform wordt vrijgegeven.

De maximale grootte is 5 GB, met muziekinhoud die niet langer duurt dan 6 uur en 45 minuten, anders moet deze in meerdere bestanden worden opgesplitst. Voor streaming codeert SoundCloud de tracks in MP3-formaat met 128 kbps, maar als de download geautoriseerd is, kunnen gebruikers het nummer of album downloaden en beluisteren in het oorspronkelijke formaat. Er kan tot 180 minuten muziek worden geüpload met het gratis abonnement, 360 minuten met het Pro-abonnement en onbeperkt uploaden met het Pro Unlimited-abonnement. Het SoundCloud-systeem ondersteunt alle belangrijke webbrowsers, zoals Chrome, Firefox, Microsoft Edge en Safari.

Bij het uploaden van het audiobestand kunt u ook afbeeldingen van maximaal 2 MB toevoegen, in PNG- of JPG-indeling met een minimale resolutie van 800 x 800 pixels, waarbij u de SoundCloud-editor kunt gebruiken om de omslagfoto te bewerken die zichtbaar zal zijn voor gebruikers. Bovendien kunt u ook een titel naar keuze invoegen en een URL kiezen, de muziek omlijsten met een specifiek genre en enkele tags om de kans te vergroten dat het in zoekopdrachten opduikt, bv. Rock #classicrock. Tot slot kan het geüploade audiobestand worden verrijkt met een beschrijving van de track, met vermelding van nuttige informatie die de betrokkenheid van de leden van de community kan vergroten.

Hoe muziek downloaden van SoundCloud

Naast de mogelijkheid om muziek op verschillende apparaten te beluisteren, kunt u met SoundCloud ook uw favoriete nummers downloaden door tracks te downloaden, mits de auteurs dit hebben toegestaan bij het uploaden van de audiobestanden. Om het bestand te downloaden moet je ingelogd zijn op het webplatform, aangezien het niet mogelijk is om muziek van SoundCloud te downloaden vanaf mobiele apparaten. Vanuit de webconsole klik je op de drie puntjes van het nummer met de kop More en kies je de optie Download file, terwijl je op smartphones en tablets de tracks gewoon kunt opslaan voor offline luisteren, maar dan moet je wel een SoundCloud Go of Go+ premium account hebben.

Hoe verdien je geld aan muziek die je uploadt naar SoundCloud

SoundCloud biedt onafhankelijke artiesten de mogelijkheid om geld te verdienen aan muziek die wordt geüpload naar het platform, en biedt verschillende tools voor het promoten van tracks en het ontvangen van vergoedingen van gebruikers uit de community. Daarnaast is het mogelijk om links op te nemen naar diensten die het mogelijk maken om muziek te downloaden tegen betaling, zodat wanneer gebruikers een muzieknummer willen hebben ze het kunnen kopen via de link op SoundCloud. Om geld te verdienen moet je natuurlijk je zichtbaarheid vergroten, dus investeren in promotie en marketing is essentieel.

In de eerste plaats moeten je geüploade tracks goed worden verzorgd, met de juiste tags, aantrekkelijke beschrijvingen en een kwaliteitsvolle, aandachttrekkende omslagfoto. Het toevoegen van een aankoop link is essentieel om gebruikers in staat te stellen de track te downloaden tegen een kleine vergoeding. Tegelijkertijd is het belangrijk om zeer actief te zijn op het platform, te reageren op opmerkingen van mensen en te communiceren met andere artiesten om te profiteren van de zichtbaarheid van SoundCloud om de populariteit buiten de applicatie te vergroten.