Netflix test een nieuwe functie waarmee je je abonnement voor maximaal 10 maanden kunt opschorten. Zo werkt het
In mei van dit jaar begon Netflix met het deactiveren van accounts die al meer dan een jaar inactief waren, om te voorkomen dat abonnees zouden betalen voor een dienst die ze niet gebruiken. De streaminggigant test nu een extra optie om een lopend abonnement te pauzeren en later te hervatten, binnen een tijdsbestek van maximaal 10 maanden.
Voorheen was het alleen mogelijk om het abonnement te annuleren en opnieuw te starten wanneer dat gewenst was, maar er waren extra beperkingen aan dit soort opschorting. Met de mogelijkheid om het abonnement te pauzeren, een functie die zich nog in de testfase bevindt en niet voor iedereen beschikbaar is, kan de gebruiker in alle rust beslissen of en wanneer hij de streamingdienst opnieuw zal gebruiken, maar wel binnen een maximumtermijn, waarna het abonnement nog steeds als inactief zal worden behandeld. Het is niet de eerste keer dat Netflix met iets dergelijks experimenteert: in de begindagen van de dienst was het mogelijk om je abonnement te pauzeren voor een periode tussen 7 en 90 dagen. Daarna is deze optie verwijderd.
Hoe u uw Neflix-abonnement kunt pauzeren
Het pauzeren van uw abonnement wordt momenteel getest. Om van deze functie gebruik te maken, moeten abonnees naar hun accountinstellingen gaan, waar zij de knop “Pauze” zullen vinden. Als ze op de knop klikken, komen ze op een extra bevestigingspagina waar Netflix hen informeert dat de wijziging van kracht wordt aan het einde van de huidige factureringsperiode, en dat de maximale tijd om te pauzeren 10 maanden is. Na 10 maanden behandelt Netflix het abonnement als elk ander inactief abonnement en beëindigt het.
Een abonnement opzeggen of pauzeren?
De vraag die veel mensen zich op dit moment stellen is wat het verschil is tussen het opzeggen van een Netflix-abonnement en het pauzeren ervan. Het antwoord is eenvoudig: als het abonnement wordt gepauzeerd, bewaart Netflix alle profielen, voorkeuren, kijkgeschiedenis en factureringsgegevens.
Als het abonnement wordt geannuleerd, wordt dit alles gewist en als de gebruiker terug wil naar Netflix, moet hij helemaal opnieuw beginnen. Hier zit ook een psychologische motivatie achter: als de gebruiker weet dat hij terug kan komen om al zijn gegevens op te halen, is de kans groter dat hij dat zal doen, terwijl hij dat waarschijnlijk niet zal doen als hij helemaal opnieuw moet beginnen.