10 gratis programma’s om op uw computer te installeren

U hoeft niet altijd software te kopen, heel vaak zijn er gratis programma’s voor uw computer beschikbaar die dezelfde functies uitvoeren

Een nieuwe computer kopen is altijd een grote aankoop en een die zorgvuldig moet worden gedaan. Toch is het mogelijk dat onze uiteindelijke ervaring met het toestel niet alleen door zijn technische kenmerken wordt beïnvloed. Vaak is het de software die het verschil maakt.

Er is natuurlijk een oneindige hoeveelheid software: veel tegen betaling en sommige gratis. Er is software voor vrijwel elk gebied, van videobewerking tot het beluisteren van muziek en het schrijven van teksten. Dankzij het werk van gewone gebruikers zijn de programma’s vaak gratis en hoeven ze niet te worden gekocht. Gratis op het Internet betekent niet dat het oplichterij is, integendeel. Sommige bedrijven ontwikkelen open-source software om zichzelf bekend te maken, terwijl andere gratis software ontwikkelen om klanten bepaalde functies te laten uitproberen en vervolgens een pakket tegen betaling aan te bieden. Tot slot zijn er particuliere, open source-projecten die succesvol zijn geweest.

Spotify

Spotify is een app om op je computer en tablet te hebben als je een groot muziekliefhebber bent. We kunnen kiezen uit een zeer grote en altijd actuele bibliotheek van nummers. Gebruik de bladeroptie om nieuwe afspeellijsten te ontdekken, naar de hits van het moment te luisteren en, via synchronisatie met Facebook, te zien waar onze vrienden naar luisteren. Natuurlijk kunnen we ook onze eigen afspeellijsten maken. Vergeleken met de smartphone-app bent u zonder de betaalde versie op pc niet beperkt in uw keuze van nummers, hoewel er wel reclame blijft.

Last Pass

Een wachtwoordmanager is de beste manier om de gegevens van uw sociale netwerken en e-mailaccounts te beheren. De laatste tijd is er controverse ontstaan over deze diensten en sommige deskundigen zijn ze zelfs als onveilig gaan beschouwen. Bovendien zijn klassieke wachtwoorden voor velen een verouderd systeem en moeten twee-factor authenticatie of alternatieve toegangsmethoden worden gebruikt. Dat gezegd hebbende, Last Pass is een app voor wachtwoordbeheer die zijn werk goed doet. Het programma is ook beschikbaar op Android- en iOS-smartphones.

VLC

Het is moeilijk om een mediaspeler te vinden die zo goed presteert als VLC Media Player. Het is waar dat Microsoft onlangs heeft besloten hard te werken op dit gebied, maar VLC is nog steeds de best mogelijke keuze onder de gratis programma’s. Ook omdat het beschikbaar is voor elk apparaat. Met deze dienst kunnen we multimedia-inhoud afspelen die in elk formaat is opgeslagen.

AVG Free

Antivirus is een programma dat u niet mag missen. Computerbeveiliging bij het gebruik van elektronische apparatuur moet altijd op de eerste plaats komen. Als u niet al te veel geld kunt uitgeven aan een anti-malwarepakket, kunt u overwegen AVG Free te installeren. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een gratis antivirus. Het beschermt ook onze e-mail inbox en werkt zichzelf ook automatisch bij. Als u een Windows 10-computer hebt, is het alternatief Windows Defender te activeren, dat standaard op uw pc aanwezig is.

CC Cleaner

Nu we onze pc hebben gekocht, zal deze snel en performant zijn, maar na een tijdje gebruik zullen we de opeenhoping van onnodige bestanden beginnen te zien die onze opslagruimte zullen verstoppen. Om dit probleem te omzeilen, kunt u een programma als CC Cleaner gebruiken. Een scan is voldoende en het programma spoort de onnodige bestanden op die onze computer vertragen en stelt voor welke te verwijderen.

Microsoft OneDrive of Dropbox

Nu we het toch over opslagruimte hebben, het is tegenwoordig ondenkbaar om al onze documenten, foto’s en video’s op één apparaat te verzamelen. Daarom is het raadzaam om een cloudopslagdienst te gebruiken. OneDrive is de dienst aangeboden door Microsoft en biedt 5GB gratis opslag. Dit is geen enorme hoeveelheid ruimte, maar het is een begin. Het alternatief is Dropbox, dat veel wordt gebruikt voor het delen van bestanden met collega’s, vooral op de werkplek.

Adobe Acrobat Reader DC

Als u vaak PDF-bestanden gebruikt en verstuurt, is dit de app voor u. Hiermee kunnen we een binnenkomend PDF-bestand gratis bewerken, samenstellen en ondertekenen. Er is ook een betaald abonnement. Voor iets minder dan zes euro per maand kunnen wij ook PDF-bestanden omzetten in Word-documenten. Microsoft Edge biedt ook soortgelijke diensten en is ook gratis.

Amazon Kindle

Nee, we hebben ons verstand niet verloren. Niet iedereen weet dit, maar Amazon Kindle heeft ook een desktop-app die u rechtstreeks vanaf uw computer kunt gebruiken om uw favoriete boeken en de beste nieuwe releases op de markt te lezen en te downloaden. Er zijn ook duizenden volledig gratis titels, van het werk van opkomende auteurs tot de grote klassiekers.

Lightworks

Als u graag collages maakt van foto’s en video’s, maar geen geld wilt uitgeven aan Adobe Premiere Elements, dan is Lightworks iets voor u. Dit programma ondersteunt alle video- en fotoformaten die met smartphones of camera’s zijn gemaakt. Maar je kunt ook bestanden gebruiken die je downloadt van YouTube of Vimeo. Er is ook een betaalde versie die 4K-ondersteuning biedt.

LibreOffice

Het hebben van een programma voor het maken van teksten, presentaties en spreadsheets is de basis voor elke computer. Maar niet iedereen kan zich een abonnement op Microsoft Office 365 veroorloven. Gelukkig zijn er verschillende gratis alternatieven. De beste daarvan is LibreOffice: het maakt documenten die ook door Office-gebruikers kunnen worden geopend zonder dat de opmaak nauwelijks wordt gewijzigd. Als alternatief kunt u ook FreeOffice 2016 gebruiken.