De voordelen van een PEC-adres voor particulieren

Certified Electronic Mail is niet alleen voorbehouden aan KMO’s, ook burgers kunnen er mee communiceren met de PA en daarbuiten

Na een trage start wordt Certified Electronic Mail steeds meer gebruikt door gebruikers. Niet alleen het aantal kleine en middelgrote ondernemingen dat gebruik maakt van CEM groeit (bedrijven zijn verplicht een CEM-adres op te geven wanneer zij zich inschrijven in het handelsregister), maar ook het aantal particulieren.

Burgers zijn niet verplicht een CEM-postbus te hebben, maar steeds meer mensen besluiten toch een persoonlijk CEM-adres te openen. De voordelen van een PEC-box zijn talrijk : zo is het bijvoorbeeld gemakkelijker om met de overheid te communiceren en berichten van de belastingdienst te ontvangen. Dankzij PEC is het niet langer nodig naar het postkantoor te gaan om aangetekende brieven te verzenden, waardoor kostbare tijd en geld worden bespaard. In feite heeft de lage prijs veel mensen ervan overtuigd hun eigen PEC-box op te zetten. Het is dan ook geen toeval dat er medio 2017 8,5 miljoen PEC-mailboxen waren voor een totaal van meer dan 250 miljoen verzonden berichten (AgID-statistieken over het gebruik van PEC).

Ook Libero biedt zijn gebruikers een Certified Electronic Mail-dienst met een handig aanbod speciaal voor particulieren. Dankzij Libero Family Pec krijgen e-mailberichten juridische waarde en worden zij gelijkgesteld met aangetekende zendingen. De investering is laag (€ 14,99, iets meer dan de kosten van drie aangetekende brieven), er zijn geen beperkingen aan het aantal berichten dat u kunt versturen en de ruimte in de mailbox is 1GB.

Waarom een particulier een PEC-box moet hebben: om aangetekende brieven te versturen

Het grootste voordeel van een Certified Electronic Mail-adres voor een particulier is dat hij niet meer naar het postkantoor hoeft om aangetekende brieven te versturen, waardoor hij de wachtrijen overslaat en tijd en geld bespaart. Het is mogelijk aangetekende zendingen via de PEC te gebruiken om abonnementen op te zeggen of om een officieel document aan grote bedrijven te zenden. PEC is een doeltreffend instrument voor alle formele communicatie waarbij openbare en particuliere instellingen zijn betrokken.

Rechtswaarde

Alle via PEC verzonden berichten hebben rechtskracht. In geval van een gerechtelijke procedure of bij het indienen van een klacht kan gebruik worden gemaakt van e-mails die via gecertificeerde elektronische post worden verzonden en ontvangen.

Communiceren met de overheidsadministratie

Soms kan het hel zijn om een rechtstreekse lijn met de kantoren van de overheidsadministratie te hebben. De telefoon gebruiken zou alleen maar tijd verspillen, het is veel gemakkelijker om Certified Electronic Mail te gebruiken. Alle ministeries hebben er een en PEC zorgt ervoor dat berichten sneller aankomen dan gewone post. Bovendien kunt u met PEC ook meldingen van de Belastingdienst op uw computer of smartphone ontvangen.

Economisch

De PEC-box is ook handig. Met Libero Family Pec betaal je enkel een jaarabonnement van € 14,99 om zoveel aangetekende brieven te versturen als je wilt en beschik je over 1GB ruimte voor al je berichten. De kosten van het jaarabonnement komen overeen met 3 aangetekende brieven, een uitgave die onmiddellijk wordt terugbetaald.