Met zijn eigen mobiele telefoons wilde Microsoft instappen in de bloeiende mobiele markt. In april is de softwaregigant begonnen met de verkoop van de Kin One- en Kin Two-modellen. Nauwelijks drie maanden later komt nu het definitieve einde.
Nomen est Omen, wisten de oude Romeinen al, en misschien had Microsoft de millennia-oude wijsheid ter harte moeten nemen toen het in februari 2008 besloot het “Danger” bedrijf over te nemen. Maar de multi-miljard dollar softwaregigant geloofde dat de naar verluidt multi-honderd miljoen dollar kostende overname een perfecte aanvulling zou zijn op het bestaande software- en dienstenaanbod van Microsoft. “Het voegt ook kracht toe aan onze inspanningen om mobiele apparaten voor eindgebruikers te verbeteren,” zei Robbie Bach, toenmalig president van Microsofts entertainmentdivisie, ten tijde van Microsofts overname van Danger. Bach heeft het bedrijf inmiddels verlaten.
Heden ten dage kampt het softwarebedrijf met een puinhoop, die tot een einde komt met het uit de handel nemen van de mobiele telefoons “Kin One” en “Kin Two”, die pas in april werden gelanceerd. Eigenlijk zouden de Kin mobiele telefoons in de herfst in Duitsland verkrijgbaar zijn. Maar wegens gebrek aan succes is het project stopgezet. De verkoopcijfers zouden veel te laag zijn geweest om de voortzetting van het project te rechtvaardigen. De resterende voorraden worden door de Amerikaanse distributiepartner Verizon Wireless voor de helft van de prijs verkocht, voor 29 en 49 US dollar. Dat lijkt op het eerste gezicht goedkoop, maar kopers moeten ook een tweejarig contract tekenen met maandelijkse kosten van 29 dollar, omdat de Kin-telefoons vertrouwen op de opslag van gebruikersgegevens in de cloud.
Een niet onproblematisch concept dat oorspronkelijk werd ontwikkeld door Danger en al werd gebruikt in de Kin-voorgangers Hiptop en Sidekick. Vorig jaar viel de Sidekick-dienst echter maandenlang uit en gingen veel gebruikersgegevens – bijvoorbeeld adres- en telefoonboekgegevens – onherroepelijk verloren. Danger heeft de dienst in Europa dan ook volledig stopgezet, en Telekom USA heeft de distributie van Sidekick-telefoons in de VS per 2 juli 2010 stopgezet.
Zoals Microsoft heeft aangekondigd, worden de ontwikkelaars van de Kin-telefoons geïntegreerd in de Windows Mobile-divisie. Sommige van de Kin-technologieën zullen hun weg vinden naar Windows Mobile 7. Het is echter de bedoeling dat het mobiele besturingssysteem al in oktober op de markt komt. Volgens marktgeruchten heeft de stap om te stoppen met de eigen mobiele telefoons van het bedrijf en zich weer uitsluitend te concentreren op de ontwikkeling van het besturingssysteem ook klanten tevreden gesteld die hun verbintenis met Windows Mobile in twijfel zouden hebben getrokken als Microsoft permanent als concurrent was verschenen.
Mindermachtig tegen iPhone en iPad
Kin is niet het enige fiasco van Microsoft in de mobiele sector. Dit jaar werd het “Courier”-project, een iPad-concurrent, al stopgezet. De hoofdontwikkelaar, J Allach, is inmiddels ook vertrokken. In plaats daarvan werd Achim Berg, de voormalige directeur van Microsofts Duitse afdeling, in april benoemd tot hoofd van de wereldwijde mobiele marketing op het hoofdkantoor van het bedrijf. Hij moet ervoor zorgen dat Microsoft niet verder terrein verliest aan zijn belangrijkste concurrenten op het gebied van mobiele telefonie – Blackberry-fabrikant RIM, iPhone-producent Apple, Nokia met zowel SymbianOS als het op Linux gebaseerde MeeGo en Google als leverancier van het mobiele besturingssysteem Android – maar juist marktaandeel terugwint.
Net op tijd voor de lancering van Windows Mobile 7 is ook het hoofd van de divisie Mobiele Communicatie in Duitsland herplaatst bij Frank Fischer.
Het hoofd van de divisie Mobiele Communicatie in Duitsland is ook herplaatst bij Frank Fischer.