Top videoconferentie apps

In deze moeilijke tijd van quarantaine als gevolg van de verspreiding van het nieuwe coronavirus (officieel SARS- CoV- 2 of COVID-19 genoemd), zijn miljoenen Italianen gedwongen om in hun huizen te blijven en elk fysiek contact met andere mensen te vermijden. In deze dramatische situatie is software voor het voeren van online videogesprekken en videoconferenties erg belangrijk geworden, zowel om je sociale leven te onderhouden en in contact te blijven met verre vrienden en familieleden, maar vooral om je werk op een slimme manier uit te voeren.

De afgelopen jaren zijn er talloze apps ontwikkeld waarmee je videogesprekken kunt voeren vanaf je smartphone, en tegelijkertijd is software waarmee je via je PC op afstand kunt deelnemen aan belangrijke bedrijfsvergaderingen snel populair geworden. Elke app heeft zijn eigen functionaliteit en functies, en is geschikt voor bijna elke behoefte. Kom met Libero Tecnologia meer te weten over de beste videoconferentiesoftware en de voordelen van online platforms.

Groepsvideobellen-apps

Voor videogesprekken met familie en vrienden is een van de beste apps ongetwijfeld WhatsApp. De populairste instant messaging-app ter wereld is handig, praktisch en voor iedereen gemakkelijk toegankelijk en biedt ook de mogelijkheid om groepsvideogesprekken te voeren vanaf je smartphone. Instagram en Messenger bieden ook soortgelijke functionaliteit, met als enige nadeel een limiet van vier tot zes deelnemers, dus voor grotere groepen kunt u het beste Skype gebruiken, dat ook beschikbaar is in een mobiele versie voor mobiele telefoons.

Skype

Skype is altijd een van de populairste videochat-apps ter wereld geweest. Met deze software kunt u videoconferenties organiseren met maximaal 50 deelnemers en beschikt u over tal van extra functies die het bijzonder geschikt maken om slim samen te werken met uw team: met de app kunt u de inhoud van uw scherm delen, het gesprek opnemen zodat het beschikbaar is voor degenen die afwezig zijn, of gemakkelijk aangeven wie aan het woord is. Andere handige functies zijn het automatisch vervagen van achtergronden, live ondertiteling en directe bestandsoverdracht.

De app is beschikbaar voor smartphones, als desktopversie of kan rechtstreeks vanuit de browser worden gebruikt. Dit is handig voor chatten met gebruikers die de software niet hebben geïnstalleerd, aangezien je ze kunt uitnodigen om mee te doen door simpelweg hun e-mailadres te gebruiken. Voor bedrijven is er ook een versie van Skype Business, waarmee u voor een bescheiden maandelijks bedrag het aantal deelnemers kunt verhogen tot 250 gebruikers, Office-functies hebt ingebouwd en over geavanceerdere beveiligingssystemen beschikt.

Zoom

De afgelopen jaren heeft Zoom de titel opgeëist van een van de beste apps voor het houden van online videoconferenties. De app is beschikbaar voor alle besturingssystemen, op smartphones, tablets en computers, of u kunt de dienst gebruiken via een browser die geen installatie vereist. Om aan de conferentie deel te nemen is alleen een link of een numerieke code nodig, die door de initiatiefnemer van de videoconferentie aan de deelnemers wordt verstrekt.

De host van de videoconferentie kan presentaties laten zien, zijn scherm delen of ervoor kiezen het geluid van de deelnemers uit te schakelen, die de functie “Raise Your Hand” moeten gebruiken om te spreken. Een andere handige extra optie is de whiteboardfunctie waarmee u in realtime aantekeningen kunt maken bij inhoud, net als op een echt whiteboard. Naast de gratis basisversie zijn er verschillende prijsplannen die zijn afgestemd op de behoeften van kleine bedrijven (Zoom Pro en Zoom Business) en grote bedrijven (Zoom Enterprise en Zoom Enterprise Plus). Zelfs met de basisversie is het mogelijk om videoconferenties te houden met maximaal 100 deelnemers, maar met een maximale duur van 40 minuten (die in elk geval onmiddellijk kan worden verlengd).

Google-apps

Hangouts is de chat die is geïntegreerd in Gmail-inboxen en Google Agenda, dus het plannen en initiëren van een videogesprek is uiterst eenvoudig.

Hangouts kan worden gedownload als app voor iOS- en Android-apparaten of als extensie voor Google Chrome, maar kan ook gewoon vanuit een browser via een e-mailadres worden gebruikt. Net als zijn collega Duo biedt Hangouts uitstekende audio- en videoprestaties en kan het tot 25 gebruikers met elkaar verbinden.

Google heeft ook een bedrijfsversie van Hangouts ontwikkeld, die is opgenomen in het GSuite-pakket en die speciaal is ontworpen voor zakelijke bijeenkomsten. Net op tijd voor het Coronavirus noodgeval heeft Google ervoor gekozen om gebruikers van GSuite en GSuite for Education de uitgebreide functionaliteit van Hangouts Meet gratis aan te bieden: tot 1 juli 2020 zijn functies op ondernemingsniveau, zoals vergaderingen voor maximaal 250 personen, opslagruimte op Google Drive en meer, gratis beschikbaar.

Video-conferencing en software voor afstandsonderwijs

In afwachting van de sluiting van scholen om de verspreiding van de epidemie tegen te gaan, worden leraren en leerlingen geconfronteerd met de uitdaging van afstandsonderwijs om ervoor te zorgen dat de lessen gewoon doorgang kunnen vinden. Op institutioneel en nationaal niveau zijn er talrijke initiatieven genomen om e-learningprojecten te bevorderen en scholen beschikken over tal van platforms voor online-lessen.

Vóór de noodsituatie hadden veel Italiaanse scholen er al voor gekozen om elementen van 2.0-onderwijs in hun onderwijsprogramma’s op te nemen, om zo het onderwijsaanbod voor hun leerlingen uit te breiden. Didactiek 2.0 behelst het gebruik van technologische hulpmiddelen om op afstand les te geven en online lessen te geven. Zo kunnen studenten en docenten op alle onderwijsniveaus hun computer of smartphone en diverse toepassingen gebruiken om onderwerpen uit te diepen, thuis te studeren en huiswerk en toetsen te maken. Ontdek met Libero Tecnologia alle beste platforms!

Google Classroom

Google Classroom is het e-learning platform dat deel uitmaakt van de Google Suite. Dankzij deze gratis software kunnen leerkrachten online cursussen creëren waaraan leerlingen op afstand kunnen deelnemen, zonder dat ze een account moeten registreren. Integratie met andere toepassingen in de GSuite, zoals Google Documenten, Google Presentaties en Google Sheets, maakt van Google Classroom een complete softwareoplossing die voldoet aan de behoeften van leerlingen van alle leeftijden.

Office 365 Education

Microsoft lanceerde ook snel zijn eigen voorstel voor e-learning: Office 365 for Education is een complete en veelzijdige oplossing die een aantal nuttige functies voor afstandsonderwijs integreert met de klassieke toepassingen uit het Office-pakket; scholen die zich op de dienst abonneren, krijgen een eigen mailbox, opslagruimte in deOnedrive-cloud en, uiteraard, toegang tot Microsoft Teams, het platform voor besloten groepsvideoconferenties.

Tijdens online lessen is het mogelijk om het scherm te delen, een virtueel whiteboard te activeren om complexere concepten uit te leggen, huiswerk en klassikale opdrachten te maken en te beheren, en het elektronische register bij te werken. Lessen kunnen ook worden opgenomen en opgeslagen in de cloud, zodat ze gemakkelijk kunnen worden opgehaald door afwezigen. Daarnaast zijn er een aantal tools die speciaal bedoeld zijn voor afstandsonderwijs, zoals Microsoft Sway voor het maken van presentaties, Microsoft Flow voor het maken van diagrammen en grafieken, en Microsoft Forms voor het beheren van quizzen en toetsen.

Moodle

Moodle is een open source software waarmee u uw eigen e-learning platform kunt maken. Onder de verschillende beschikbare opties biedt de app uitgebreide aanpassingsmogelijkheden en kan hij gemakkelijk worden aangepast aan de behoeften van elk virtueel klaslokaal. Moodle stelt leraren in staat een virtuele cursus te creëren, waarin zij multimediabronnen, zelfbeoordelingstoetsen en videolessen op aanvraag kunnen opnemen, die op elk moment toegankelijk zijn.

WeSchool

WeSchool is een e-learningplatform dat een innovatieve onderwijsaanpak hanteert, de flipped classroom: bij deze methodologie wordt, in tegenstelling tot de klassieke les, de inhoud thuis bestudeerd en worden in de klas de meer complexe onderwerpen uitgediept. Deze software, die in de loop der jaren grote populariteit en succes heeft verworven onder instellingen, is nu opgenomen onder de hulpmiddelen voor afstandsonderwijs die door het MIUR worden aanbevolen om het hoofd te bieden aan de noodsituatie in verband met het coronavirus.

De app is volledig gratis en vereist, in tegenstelling tot veel andere platforms, geen installatie of een schoolaccount om er toegang toe te krijgen. Leerkrachten hebben toegang tot geavanceerde leermiddelen waarmee ze videolessen kunnen uploaden naar hun dashboard, extra materiaal kunnen aanbieden zoals afbeeldingen, kaarten of externe links en toetsen kunnen afnemen. Een unieke functie is de Wall-sectie, een soort mini-sociaal binnen de cursus, waar docenten en leerlingen met elkaar kunnen communiceren en opmerkingen en waarschuwingen kunnen plaatsen.

TeamSpeak

Een alternatieve oplossing voor e-learningplatforms zou TeamSpeak kunnen zijn. Hoewel digitale leerplatforms van grote educatieve waarde zijn, kunnen ze behoorlijk complex zijn, vooral voor instellingen die niet van plan waren deze instrumenten vóór de sluiting in gebruik te nemen. TeamSpeak is een eenvoudige en lichte software waarmee u groepsconferenties kunt houden, zelfs met grote klassen, en die een uitstekende geluidskwaliteit heeft, zodat u de lessen gemakkelijk kunt volgen.