Oppo heeft bij WIPO patent aangevraagd voor de smartphone van de toekomst waarin het scherm de show steelt
Bij afwezigheid van Huawei, gestopt door het Amerikaanse verbod na een race waardoor het de concurrentie in een paar jaar tijd had weten in te halen op het gebied van innovatie, is het Oppo, een Chinese reus wiens patent voor een smartphone met volledig scherm net is opgedoken, die samen met enkele anderen het innovatiepedaal opduwt.
Android-smartphones waarbij het hele voorvlak (of bijna het hele voorvlak) in beslag wordt genomen door het scherm zijn inmiddels een alledaags verschijnsel op de markt, maar fabrikanten willen met nog geavanceerdere oplossingen indruk maken op de fans. Het doel, dat ook tot uiting komt in het octrooi van Oppo, is een smartphone te ontwerpen waarbij het scherm in feite alle beschikbare ruimte inneemt, dat wil zeggen zowel de voor- als de achterkant, met uitzondering van een paar gebieden die bestemd zijn voor essentiële onderdelen zoals camera’s. Oppo’s oplossing volgt op soortgelijke oplossingen van Huawei of Samsung, die in het verleden soortgelijke octrooien hebben aangevraagd. Die van Oppo dateert van 4 mei 2021, toen het World Intellectual Property Office (WIPO) bekendmaakte dat het de documentatie had geregistreerd.
Oppo’s octrooi voor de smartphone met volledig scherm
Oppo’s smartphone met volledig scherm heeft de voorkant, achterkant en zelfs de linkerkant in beslag genomen door het scherm, terwijl de rechterkant beschikbaar blijft voor de gebruiker samen met een klein deel van het achteroppervlak om de smartphone vast te houden en om de camera-unit te huisvesten, in het octrooi bestaande uit vier elementen naast de LED-flitser.
De tekening die bij Oppo’s octrooi is gevoegd, is, zoals gebruikelijk bij gelegenheden als deze, nogal schematisch. Gezien de aantrekkingskracht van zo’n gewaagde oplossing heeft de Nederlandse grafisch ontwerper Jermaine Smit die basis gebruikt om het ontwerp van Oppo een realistisch uiterlijk te geven.
De afbeeldingen zijn en blijven een “autonome” uitwerking, d.w.z. ontsproten aan de fantasie van de ontwerper en op geen enkele manier te herleiden tot Oppo of geloofwaardige geruchten. Het project is fascinerend, maar gezien de huidige stand van de technologische ontwikkeling lijkt het, grosso modo, ook moeilijk te realiseren in termen van assemblage en duurzaamheid.
Oppo heeft met het door de WIPO goedgekeurde octrooi niettemin laten zien dat het concrete ideeën heeft voor de verwezenlijking ervan. In het document legt het bedrijf uit hoe het scherm aan het centrale frame kan worden gelijmd en hoe gekwalificeerd personeel het scherm kan verwijderen om het na beschadiging te vervangen.
Een zeer dunne stalen plaat wordt gebruikt tussen het scherm en het frame. Op die manier wordt het flexibele display optimaal ondersteund en kan een vrij dun scherm worden gebruikt.
Niet alleen display, ook camera’s in overvloed
Hoewel de documentatie vooral gaat over de assemblage van de all-screen smartphone, gaat het Oppo-patent ook uitgebreid in op de camera’s, waar het bedrijf zich uitgebreid op lijkt te hebben gericht ondanks het feit dat het bijzondere kenmerk van het toestel natuurlijk het scherm is.
De cameragroep in het prototype bestaat uit verschillende lenzen: op de afbeeldingen zijn er vier te zien in de klassieke verticale opstelling. Uit de documentatie blijkt ook dat extra camera’s kunnen worden toegevoegd. Wie weet of en wanneer we smartphones zullen zien die zo gewaagd zijn als die van Oppo.