Na 15 jaar is Cervia di Campioni met Gullo terug: waar te zien

“Campioni” is in zekere zin terug op TV. Andere hoofdrolspelers, een ander formaat, een andere interactie, altijd met Cervia in het middelpunt: de aankondiging van Francesco Gullo

Echte TV-shows waren vroeger erg populair, tegenwoordig TV-series. Er was eens – het was 2004 – Campioni, de droom op het kleine scherm, met een zeer jonge Ilaria D’Amico bij haar eerste ervaringen, maar het zal terugkomen onder een andere vorm en een ander teken: het zal Cervia calcio 2.0 sociale generatie.

Dit is aangekondigd door Francesco Gullo, die velen zullen herinneren als een van de belangrijkste gezichten onder de Cervia spelers van Ciccio Graziani. Vijftien jaar zijn verstreken sinds de eerste editie van de reality show, en het is zeker de moeite waard een kleine recapitulatie te doen van wat Campioni was. Het doel van het Italia 1-format was het dagelijkse leven van een voetbalteam te volgen, zijn sportieve leven maar ook zijn privé-leven. Het thuispubliek koos via de televisie drie spelers die, behoudens blessures, Graziani verplicht was minstens één helft op het veld te laten staan. De winnaars van Campioni verdienden het recht om deel te nemen aan het voorseizoen trainingskamp van Juventus, Inter en Milan. Cervia speelde in het Eccellenza-kampioenschap, maar aan het eind van de eerste editie van het programma promoveerden ze na meer dan 30 jaar naar de Serie D.

Campioni evolueert, moderniseert en keert terug op TV

Campioni was niet meteen een succesvol programma. De kijkcijfers vielen aanvankelijk tegen, maar daarna groeiden ze en werden ze zo populair bij het publiek dat het contract voor een tweede seizoen werd verlengd. Een groot deel van de eer voor de ommekeer is waarschijnlijk te danken aan de Gialappa’s Band, die gedurende de week de grappigste fragmenten van wat er in Cervia gebeurde naar Mai dire stuurden…  met Ciccio Graziani en Francesco Gullo als een van de hardst getroffen doelwitten.

En, zoals we al zeiden, het was Gullo zelf die Il Resto del Carlino toevertrouwde dat het format leven zal geven aan een nieuw tv-programma, op digitaal terrestrisch kanaal 163 Go-Tv. De hoofdrolspeler zal nog steeds Cervia zijn, maar in vergelijking met Campioni zullen veel dingen anders zijn, al was het maar omdat er vijftien jaar later veel veranderd is: formats zijn anders, tv gaat op een andere manier om met het publiek, en een programma dat meer dan tien jaar geleden werkte, moet nu noodzakelijkerwijs modern in de ronde zijn om wortel te schieten.

Hoe het nieuwe Campioni zal zijn

De sociale generatie van Cervia calcio 2.0 zal dus zwaar leunen op sociale netwerken. Gullo legde het programma uit aan Il Resto del Carlino: “Wij willen het verhaal van Cervia en Promotie vertellen. In al zijn facetten, te beginnen met de absolute hoofdrolspelers, die de spelers zijn. Het is geen reality show in de strikte zin van het woord, maar we vinden het een leuk idee om terug te gaan en het verhaal te vertellen van wat er 16 jaar later gebeurt”.

En opnieuw: “Er komt geen televoting, maar interactie met sociale netwerken. De camera’s zullen de kleedkamer binnengaan, die de sleutelplaats zal zijn, en zullen de ploeg volgen tijdens de training en tussen de eerste en de tweede helft van de wedstrijd. Er is geen rechtstreekse uitzending, maar hoogtepunten, die het verhaal van de wedstrijd zullen vertellen. In de loop van de week komt er een strip waarin de geheimen van de groep worden onthuld, en er zal ook een ruimte voor cultuur zijn.

Er moet ook (een kleine) ruimte zijn voor Ciccio Graziani, die geen deel uitmaakt van het programma maar wel als gast zal optreden. Er is nog geen nieuws over de periode waarin Cervia calcio 2.0 generazione social in de lucht zal gaan.