T-Systems en AWS stellen samen nieuwe doelen

Telecoms divisie voor zakelijke klanten, T-Systems, en de hyperscaler AWS intensiveren hun partnerschap. Samen willen ze onderwerpen als IoT en edge computing aanpakken. In de loop daarvan wil de dienstverlener het aantal van zijn 1.000 AWS-experts verdrievoudigen.

Zaterdagochtend, 10 uur: Frank Strecker was net in de bouwmarkt toen zijn mobiele telefoon ging. Het is niet ongebruikelijk dat een klant de Cloud CEO van T-Systems op dit tijdstip van de dag belt. Vaak is het iemand uit de detailhandel, bijvoorbeeld omdat een transactiesysteem vastloopt. Deze keer was het anders. “Mijnheer Strecker, u moet me helpen!” riep de IT-manager van een overheidsdienst. De manager van T-Systems luisterde mee.

Frank Strecker, Senior Vice President Global Cloud Computing bij T-Systems: Het grootste voordeel van de cloud ligt op het niveau van bedrijfsprocessen.

Frank Strecker, Senior Vice President Global Cloud Computing bij T-Systems: Het grootste voordeel van de cloud ligt op het niveau van bedrijfsprocessen.

De regeringsambtenaar zou tegen maandag een aanvraag indienen waarmee de getroffen bedrijven financiële steun van Corona kunnen aanvragen. En Strecker was in staat om hem te helpen. Hij mobiliseerde een team dat binnen enkele uren een aangepaste AWS-architectuur bouwde, zodat de applicatie aan het begin van de week klaar was. “De software werkend krijgen in een on-premises omgeving zou in die korte tijd onmogelijk zijn geweest.”

Transformatie

T-Systems werkt sinds het najaar van 2018 nauw samen met AWS. De Corona-toepassing uit de overheidssector is slechts een van de vele projecten die de grote klantendivisie van Telekom sindsdien met de hyperscaler heeft geïmplementeerd en waarbij de voordelen van de cloud ten opzichte van traditionele IT-aanpakken duidelijk werden. Het ging niet altijd om snelheid, maar ook om schaalbaarheid, innovatie op procesniveau of kostenefficiëntie, zoals Strecker meldt. “Samen zijn we erin geslaagd bedrijven te identificeren die zich midden in een transformatiefase bevonden en hen als klant voor ons te winnen.”

Toen de vraag kwam of de samenwerking moest worden geïntensiveerd, hoefde de manager, die als Senior Vice President verantwoordelijk is voor de wereldwijde cloudbusiness van T-Systems, niet lang na te denken. Ook voor de hyperscaler was het antwoord een no-brainer tegen de achtergrond van wat tot nu toe is bereikt. “Vanuit ons oogpunt zijn de verwachtingen voor het partnerschap overtroffen,” zegt Klaus Bürg, Managing Director bij AWS Duitsland. In december 2020 zijn de cloudprovider en de dienstverlener daarom een strategische samenwerking overeengekomen.

AWS sluit dergelijke Strategic Collaboration Agreements (SCA) alleen af met geselecteerde partners. Tot de illustere kring behoren adviesbureaus als Allcloud, NTT Data, Orange Business Services of Reply, maar ook een distributeur als Tech Data. De meerjarenovereenkomsten worden individueel ontworpen en afgestemd op de specifieke profielen van de ondernemingen. Zij hebben tot doel de vroegere samenwerking met de partners uit te breiden tot nieuwe bedrijfsgebieden. Met het oog op de expertise van de Telekom-divisie in het exploiteren van complexe IT-infrastructuren en netwerken (SD-WAN, mobiele communicatie / 5G, smalband), staan onderwerpen als Internet of Things (IoT) en edge computing op de gezamenlijke agenda .

Kritische workloads

AWS is iets meer dan twee jaar geleden de samenwerking met T-Systems aangegaan om nieuwe toegang te krijgen tot klanten in het enterprise-segment. Vanaf het begin lag de nadruk op het migreren van bedrijfskritische applicaties, met name SAP, naar de cloud en het vervolgens exploiteren van deze workloads. De dienstverlener heeft hiervoor inmiddels zo’n 1.000 AWS-experts opgeleid. Dit aantal zal in de loop van de verdere samenwerking worden verdrievoudigd. “In de enterprise business heb je de nodige massa mensen nodig om transformatieprocessen vorm te geven,” benadrukt Strecker.

Want in de kern, zo legt de expert uit, is dit precies waar het allemaal om draait: digitalisering voor klanten verder brengen. Het verplaatsen van workloads van on premises naar de cloud is geen doel op zich, zegt hij. In plaats daarvan biedt het AWS-platform met zijn veelheid en breedte aan diensten volledig nieuwe mogelijkheden voor het ontwerpen en automatiseren van processen. “Het transformeren van bedrijfsmodellen door het gebruik van innovatieve technologieën is, vanuit mijn perspectief, het spannende aspect waar ik mijn team op richt.” Om deze transformatie voor klanten te versnellen, heeft T-Systems een Cloud Migration Framework ontwikkeld. Dit is een gestandaardiseerde aanpak op basis van een hyperscaler-methodologie en sterk geautomatiseerde processen.

Culturele verandering

De zakelijke voordelen van de cloud worden ook benadrukt door AWS CEO Bürg. Het kan bedrijven helpen hun concurrentievermogen te verbeteren door zich sneller op de markt te begeven, zich flexibeler aan nieuwe omstandigheden aan te passen of de productontwikkeling te versnellen. Om dergelijke effecten te bereiken, moeten de klanten zich echter tegelijkertijd cultureel ontwikkelen, zoals de manager uitlegt. “Cloudoperaties zijn anders dan legacy IT-operaties: ze stellen niet alleen andere eisen aan technische vaardigheden, maar ook aan processen en cultuur.” Vaak is het niet de technologie die het moeilijk maakt om cloud computing in een organisatie te verankeren. Eerder ligt het probleem vaak in oude denkstructuren.

Klaus Bürg, Managing Director bij AWS Duitsland: Cloud transformatie vereist een cultuuromslag bij bedrijven.

Klaus Bürg, Managing Director bij AWS Duitsland: Cloud transformatie vereist een cultuuromslag bij bedrijven.

Een cultuurverandering is ook waarneembaar bij T-Systems sinds de dienstverlener nauw samenwerkt met AWS. “Uiteindelijk maken wij dezelfde transformatie door die we bij de klanten zien”, vat Strecker samen. Hijzelf bevordert dit proces naar beste kunnen, gesteund door de raad van bestuur, die inmiddels een “cloud-first”-strategie heeft afgekondigd. Zo wil de manager intern zoveel mogelijk medewerkers motiveren om zich bezig te houden met “de nieuwe wereld” en biedt hij iedereen in de organisatie die geïnteresseerd is de mogelijkheid om gecertificeerd te worden voor AWS.

Alles uit één hand

De hyperscaler ondersteunt de partner in het kader van de strategische samenwerking met trainingen en stelt hen experts uit zijn professional services-team ter beschikking wanneer er in projecten specifieke eisen ontstaan. Hoofd Duitsland Bürg is ervan overtuigd dat AWS op zijn beurt profiteert van het brede dienstenportfolio van de Telekom-divisie. Voor veel bedrijven in de industrie staat vandaag niet alleen de migratie van kritieke workloads of de modernisering van toepassingen op de agenda, maar ook onderwerpen als edge computing of smart manufacturing. “Als ik een partner heb die deze competenties vanuit één bron aanbiedt, betekent dit minder risico en een snellere time-to-value voor de klant.”

Vanuit het oogpunt van T-Systems is het onderwerp veiligheid bijzonder belangrijk in de samenwerking. Om de workloads van bedrijven te beschermen tegen ongeoorloofde toegang, heeft de dienstverlener een cloudbeveiligingsoplossing ontworpen die wereldwijd beschikbaar is voor klanten, en beheert hij zijn eigen Security Operations Center (SOC).