Terug naar het verleden, wie is de wetenschapper die ons door de tijd wil laten reizen

Ron Mallet’s droom is om weer kind te worden en zijn vroeg gestorven vader te zien. Wie is de wetenschapper die ons door de tijd wil laten reizen?

Het verhaal van de man die ervan overtuigd is dat hij door de tijd kan reizen, is geen verhaal van berekeningen en kille wiskundige vergelijkingen. Die zijn er natuurlijk ook, maar de drijfveer die Ron Mallett ertoe dreef om jaren en jaren van zijn leven te investeren in zo’n ongewoon onderzoeksgebied was een zeer menselijke: het zien van een ouder die voortijdig stierf aan een hartaanval toen ik amper 10 jaar oud was.

Maar laten we het stap voor stap doen.

Wie is Ron Mallett en waarom probeert hij door de tijd te reizen

Het is de moeite waard om duidelijk te maken dat Ron Mallett geen excentriekeling is, of misschien is hij dat wel, maar hij is in de eerste plaats een zeer gerespecteerde wetenschapper. Hij is hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Connecticut en heeft onderzoek gedaan naar zwarte gaten, algemene relativiteit en de theorieën over ruimte, tijd en zwaartekracht, die Albert Einstein al vóór hem had aangepakt.

Een ander onderzoeksterrein van de Amerikaanse universiteitsprofessor is het idee dat tijdreizen mogelijk is. Mallet heeft vergelijkingen en wetenschappelijke principes ontwikkeld op basis waarvan, naar hij beweert, een tijdmachine kan worden gemaakt, maar hij acht het onwaarschijnlijk dat deze zal worden ontwikkeld terwijl hij nog in leven is. Dat betekent niet dat wat de onderzoeker heeft gedaan niet de basis kan zijn voor toekomstige ontwikkelingen.

Hoe Ron Mallet’s tijdmachine werkt

“Het hangt allemaal af,” zegt de visionair, “van Einstein’s relativiteitstheorie, die zei dat tijd kan worden beïnvloed door snelheid. Als een groep mensen bijvoorbeeld door de ruimte zou reizen met een raket die de snelheid van het licht kan bereiken, zouden zij naar de aarde kunnen terugkeren “om te ontdekken dat zij slechts een paar jaar ouder zijn”, terwijl zij op onze planeet “tientallen jaren ouder” zouden zijn.

Dit is in feite tijdreizen, dat zijn plaats heeft in Einsteins relativiteitstheorie en dat wij volkomen mogelijk achten. In ons geval gaat het echter om achteruitgaan, niet om vooruitgaan.

Einsteins relativiteitstheorie stelt dat de tijd ook wordt beïnvloed door de zwaartekracht. Dus wil Mallett de ruimte gebruiken om de tijd te bewerken, dit keer door het achteruit te schuiven en een wormgat te openen – een tunnel met twee openingen die van de toekomst naar het verleden gaat en via een omgekeerd pad terug naar de toekomst.

Mallett heeft lasers gemaakt die kunnen worden gebruikt om achteruit in de tijd te reizen. Hoewel hij werd geïnspireerd door een oud experiment dat hij als kind deed, zegt de wetenschapper dat het apparaat kan functioneren als een tijdmachine en dat het alleen nog moet worden geïmplementeerd. Het 11-jarige genie dat mensen onsterfelijk wil maken, lijkt een goede kandidaat voor de stokjesoverdracht.

Giuseppe Giordano