Cashless betaalmogelijkheden van Wincor Nixdorf

IDC maakte van het “Wincor World” evenement gebruik om met Wincor executives te praten over de onlangs gelanceerde “Aevi” en “Albert” productoplossingen voor cashless en mobiele transacties, en om de nieuwe producten en hun functies beter te leren kennen.

Wincor Nixdorf AG, tot nu toe vooral bekend om de productie van geldautomaten en haar betaaloplossingen, heeft het “Wincor World” evenement aan het begin van het jaar in Rheda-Wiedenbrück aangegrepen om de nieuw gelanceerde productoplossingen “Aevi” en “Albert” voor cashless en mobiele transacties aan partners en klanten te presenteren. Door de uitbreiding en bundeling van haar aanbod van oplossingen voor het groeithema “Chashless Payment Solutions” wil het bedrijf banken en detailhandelaren in de toekomst nog uitgebreider van dienst zijn.

Door de uitbreiding van haar producten op het gebied van software en diensten maakt Wincor Nixdorf de overgang van wat voorheen een klassieke leverancier van hardware en software was, naar een leverancier van uitgebreide oplossingen en diensten. Volgens de waarnemingen van IDC hebben al veel andere bedrijven deze herstructurering doorgevoerd en ook Wincor Nixdorf voert zijn activiteiten op, zoals blijkt uit het pas geopende hoofdkantoor voor software in Nederland en de talrijke overnames van softwarebedrijven in Spanje en Oost-Europa.

Vanuit het oogpunt van IDC is deze expansie van Wincor Nixdorf volkomen logisch. Consumenten verwachten tegenwoordig een uitgebreide dienstverlening, connectiviteit via alle media en eindapparaten, distributie van goederen en diensten via alle verkoopkanalen (omnichannel service) en de mogelijkheid om overal en in elke vorm te betalen. Met de “Aevi” en “Albert” productoplossingen voor cashless en mobiele transacties wil Wincor Nixdorf precies aan deze klanteneisen voldoen.

Aevi en Albert – Innovatieve alternatieven voor mobiele betaaloplossingen

De Aevi productportefeuille omvat verschillende benaderingen van cashless betaalopties voor retailers, bestaande uit Aevi Pay, Aevi Money en Aevi Marketplace, waarbij IDC ervan uitgaat dat de laatste de meest veelbelovende variant zal zijn voor de klanten van Wincor Nixdorf. De afzonderlijke onderdelen van het portfolio worden hieronder nader toegelicht:

Aevi Pay biedt een oplossing voor de aansluiting van EFT-POS-apparaten (cashless points of sale). De software maakt de werking van betaalterminals van verschillende fabrikanten mogelijk. De mobiele betalingen worden verwerkt door de Aevi Wallet (mobiele portemonnee). In eerste instantie is dit nog gebaseerd op QR-codes, maar in de toekomst zal het ook geschikt zijn voor contactloze betalingen met Near-Field-Communication (NFC).

De transactieoplossing Aevi Money omvat de autorisatie, omschakeling en routering van ATM-transacties, met inbegrip van de exploitatie van ATM-netwerken. Hiermee richt Wincor Nixdorf zich op de groeiende markt voor “mobiel geld”. Met behulp van geldautomaten kunnen consumenten via hun smartphone geld in hun “mobiele portemonnee” laden of opnemen of naar andere mobiele portemonnees overmaken en overboekingen verrichten.

Het op Android gebaseerde softwareconcept Aevi Marketplace is een B2B-appwinkel waarvan de applicaties het mogelijk maken een verkoop- en betalingsproces af te handelen en klanten diensten met toegevoegde waarde aan te bieden. Voorbeelden zijn apps waarmee detailhandelaren goederen kunnen nabestellen. Andere apps bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om facturen gemakkelijk te verdelen tussen verschillende mensen in de horeca, of apps die CRM-gegevens registreren en het gemakkelijk maken om de gegevens op te slaan. Momenteel verstrekt Wincor Nixdorf softwareontwikkelingskits aan vrije softwareontwikkelaars. Dit is een gangbare en efficiënte manier om de markt in betrekkelijk korte tijd te voorzien van een verscheidenheid van toepassingen voor de markt. Wincor Nixdorf zorgt voor de kwaliteitsborging van de apps en distribueert deze via het B2B-platform naar handelaren en banken.

Albert is een multifunctionele, op Android gebaseerde betalingstablet met een geïntegreerde kaartlezer, een bonnenprinter en een module voor het coderen van PIN-invoer op het touchscreen. Vanuit ons oogpunt biedt de combinatie van Albert en Aevi Marketplace talrijke toepassingsmogelijkheden voor detailhandelaars, omdat de consument zich op die manier interactief en flexibel kan identificeren met zijn betalingsvoorkeur. Via Albert wordt het betalingsproces interactief en gepersonaliseerd, aangezien de klanten niet alleen kunnen bepalen hoe zij de ontvangst van de betaling willen ontvangen, maar ook of zij van klantenbindingsprogramma’s willen profiteren.

Detailhandel oplossing TP.net: Overkoepelende oplossing voor alle verkoopkanalen

Om aan de groeiende verwachtingen van klanten te voldoen en loyaliteit te winnen, moeten detailhandelaars in staat zijn een winkelervaring van hoge kwaliteit te bieden via alle verkoopkanalen. Wincor Nixdorf heeft zijn TP.net oplossing speciaal voor dit doel ontwikkeld. Met deze software kunnen detailhandelaars alle beschikbare klantencontactpunten met elkaar verbinden en zo een betere klantenbinding tot stand brengen. De TP.net-Lösung umfasst folgende Komponenten:

  • PISCAN (Software-Lösung, die Selbstbedienungs-Lösungen in die bestehenden POS-Applikationen integriert)
  • TPISHOP (Self-Scanning-Service, der Smartphone-kompatibel ist)
  • TPAdmin (zentrale Steuerung aller Prozesse in der gesamten Filiallandschaft)
  • TPAnalyze (Echtzeit-Analyse-Software)
  • TPLoyalty (Marketing-Software zur besseren Kundenbindung)
  • ERP-Integrationen

Natürlich profitieren nicht nur die Konsumenten von den TP.net-Lösungen, sondern auch die Handelsunternehmen selbst. IDC verwacht dat retailers door het centraal vastleggen, beheren en analyseren van transactie- en personalisatiegegevens, zoals coupons of loyaliteitskaarten, in staat zullen zijn om klantinformatie over verschillende kanalen te benutten en zo hun concurrentiepositie op de markt te versterken.

Conclusie

Volgens ons vereist de ontwikkeling van een complete omnichannelstrategie voor retailers een ingrijpende herevaluatie en herinrichting van hun marketingstrategie. Met andere woorden, de invoering van een omnichannelstrategie zal voor retailorganisaties een radicale maar volgens ons noodzakelijke revolutie betekenen. Een blik op de nieuwe, uitgebreide software- en serviceoplossingen van Wincor Nixdorf toont aan dat de markt voor cashloze betalingen zich sterk ontwikkelt en dat Wincor Nixdorf al de nodige stappen heeft ondernomen om met deze trend mee te groeien. De presentatie van de oplossingen en concepten op Wincor World heeft dit op indrukwekkende wijze aangetoond.