De veilige modus is een hulpmiddel dat aanwezig is in alle versies van Microsofts besturingssysteem, handig om sommige Windows-problemen op te lossen
Om een aantal redenen (en dat kunnen er veel zijn) moeten we de computer soms herstarten in de veilige modus, een zeer nuttige procedure waarmee Windows alleen datgene laadt wat het nodig heeft om te draaien, waarbij al het andere (apps, programma’s en stuurprogramma’s van derden) wordt uitgesloten van de herstart.
De veilige modus is een hulpmiddel dat aanwezig is in alle versies van Microsofts besturingssysteem, van de oudste tot de meest recente. Het is vooral een functie die wordt gebruikt wanneer de computer problemen heeft. De reden is heel eenvoudig. De PC start op, zoals we hebben gezien, en laadt alleen bestanden en stuurprogramma’s die nuttig zijn om het systeem te laten werken. Op die manier is het mogelijk een eerste diagnose van het ondervonden probleem te stellen. Als de fout niet in de veilige modus verschijnt, betekent dit dat de oorzaak van de “fout” niet in de Windows-bestanden en drivers te vinden is, maar elders. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een extern programma de schuldige is.
Nu gaan we uitzoeken hoe u de computer opnieuw kunt opstarten in de veilige modus. We zullen de procedure uitleggen voor de drie meest gebruikte versies van het Windows-besturingssysteem: Windows XP, Windows 7 en tot slot Windows 10.
Windows XP en Windows 7
Methode 1
Er zijn twee methoden om de computer in de veilige modus te zetten. De meest eenvoudige is die waarbij je de f8 toets moet indrukken bij het opstarten. Laten we eens kijken hoe we het moeten doen. Het is echt heel simpel. Je hoeft alleen maar de computer weer aan te zetten om te beginnen. Zodra u de klassieke informatie over de mogelijkheden van de computer ziet, en nog voordat het Windows-logo verschijnt, moet u een aantal keren op de toets f8 klikken totdat het menu met de geavanceerde instellingen van het besturingssysteem verschijnt. Het enige wat u hoeft te doen is de pijltjestoetsen te gebruiken om Veilige Modus te selecteren en op enter te drukken. Dat is alles.
Methode 2
De bovenstaande procedure werkt echter niet altijd. Wat moet ik doen? Volg gewoon een andere “weg”. Start de computer normaal opnieuw op en sluit alle openstaande programma’s zodra u dit gedaan hebt. Voer “msconfig” in bij “Run” en klik op “OK”. Er wordt een venster geopend: “Systeemconfiguratie”. Hier moet je “Opstartopties” selecteren en dan “Veilige modus” aanvinken. U kunt kiezen of u alleen de basisfuncties wilt starten door op “minimaal” te klikken of ook het Internet door op “netwerk” te klikken. Op dit punt hoeft u alleen nog maar op “OK” te klikken.
Uw pc zal in de veilige modus blijven herstarten totdat u de optie “Systeemconfiguratie” uitschakelt, volgens dezelfde procedure.
Er moet worden opgemerkt dat de tweede methode ook werkt op Windows 10.
Windows 10
Methode 1
In dit geval zijn er ook verschillende methoden. De veilige modus kan worden gestart vanuit instellingen of vanuit het inlogscherm. Laten we beginnen met de eerste optie. Ga naar de PC instellingen en dan naar “Updaten en beveiliging”. Klik dan op “Herstellen” en dan op “Geavanceerd opstarten” en tenslotte op “Nu opnieuw opstarten”. De PC zal opnieuw opstarten en een venster tonen (het zal “Kies een optie” heten) waar je eerst moet klikken op “Problemen oplossen” en “Geavanceerde opties” en dan op “Opstartinstellingen” en “Herstart”.
Nu, nadat de computer is aangemeld, ziet u een aantal opties: druk op knop 4 voor Veilige modus zonder internet, op knop 5 als u liever ook de verbinding wilt starten.
Methode 2
Herstarten van Windows vanaf het aanmeldingsscherm is net zo eenvoudig. Zet de computer uit en aan, en wanneer hij opnieuw opstart, drukt u tegelijkertijd op de aan/uit-toets en de SHIFT-toets, en vervolgens op “Herstarten”. Vanaf hier is de procedure voor het opstarten van Windows in Veilige modus identiek aan de vorige.