De bread and butter business ligt bij Lexware nog steeds op het on-premise gebied. Maar de tekenen des tijds wijzen al in de richting van de wolk. Een grote stap in deze richting komt medio 2018 met een cloud ERP.
Zogenaamde “eeuwigdurende licenties” hebben bij Lexware nooit bestaan. Naast de pure cloud-producten Lexoffice en Smartsteuer vertrouwt de softwareproducent op twee inzetvarianten op on-premise gebied: de abonnementsversie en de eenmalige koopversie. De abonnementsversie kan jaarlijks worden opgezegd en wordt anders automatisch verlengd.
“Zolang het abonnement loopt, worden ook de inhoudelijke en juridische updates, die in ons vakgebied zo belangrijk zijn, geïnstalleerd. Dit is belangrijk om als gebruiker altijd juridisch veilig te zijn tegenover de steeds complexer wordende wetgeving”, zegt Marco Coriand, Head of Software and IT Channel bij de Haufe Groep.
De eenmalige aankoopversie of jaarversie is een product in doos en is een jaar geldig. Het wordt tijdens deze termijn bijgewerkt. “Voorheen kon het jaarmodel nog worden gebruikt, maar de klanten ontvingen na een jaar geen updates meer en konden na 365 dagen geen informatie meer via Elster doorsturen. In de toekomst willen we het zo aanpakken dat volledige toegang tot bestaande gegevens gegarandeerd is, maar toekomstgerelateerde activiteiten alleen mogelijk zijn met een up-to-date versie”, laat Coriand zich ontvallen.
De kanaalomgeving
In de partnergerelateerde sector wordt nu aan 95 procent de abonnementsversie verkocht. Dat is begrijpelijk, want het is ongeveer 20 procent goedkoper in vergelijking met de eenmalige aankoopversie, wat een prijsprikkel is in de richting van het abonnementsmodel.
“On-premise producten vertegenwoordigen de oude wereld en vormen toch (nog steeds) onze ‘bread and butter’ business,” zegt Coriand. Maar dat zal veranderen: “Momenteel zitten we midden in de evenwichtsoefening tussen de cloud en de on-premise wereld.” Maar dit moet ook het kanaal bereiken. “Wij willen onze resellers tijdig in de cloud brengen en hen daarbij ondersteunen. Het was een enorm onderwerp op het partnercongres,” legt het hoofd van het software- en IT-kanaal uit. “Ik kan alleen maar raden wanneer de verkoop in het voordeel van de cloud zal omslaan. Maar ik verwacht niet dat dit binnen de komende vijf jaar het geval zal zijn.”
Eerste cloudproducten
Met Lexoffice als voorbeeld heeft het bedrijf al een puur cloudproduct op de markt gebracht dat geen fysieke gegevensdrager meer heeft – zelfs niet als het wordt gedistribueerd in een doos die geschikt is om te laden. In plaats daarvan staat er een code op een kaart om via een browser in te loggen.
De gegevens komen dienovereenkomstig ook in de cloud terecht. “In principe worden documenten gefotografeerd en wordt aangegeven wat ze zijn – bijvoorbeeld een factuur voor een aankoop van goederen of een zakendiner. De rest wordt gedaan door OCR-tekstherkenning. Het boeken is geautomatiseerd op de achtergrond.”
Naast de Elster-aansluiting is er een Datev-interface speciaal voor belastingadviseurs. en de gegevens worden gehost in een datacentrum in Frankfurt, d.w.z. in Duitsland. “Dit is terecht belangrijk voor veel van onze klanten. We zullen het op dezelfde manier aanpakken met de aankomende cloud ERP,” zegt Coriand.
Aanvullende informatie
Werktitel Topas
Lexware blijft zijn productportfolio afstemmen op de toekomst en ontwikkelt een nieuwe ERP-cloudproductlijn. In samenwerking met de Amerikaanse cloud ERP-leverancier Acumatica worden vooral middelgrote bedrijven aangesproken. De naam waaronder het cloud ERP in Duitsland op de markt zal worden gebracht, is nog niet bepaald. De lokalisatie van de software vindt plaats onder de werktitel “Topas”.
“Vergeleken met het huidige portfolio kunnen wij met Acumatica in de toekomst aan essentiële eisen van onze partners en gebruikers voldoen, waarmee wij ook grotere bedrijven met de ERP-oplossing kunnen bedienen. Vooral de ‘3 Mehrs’ – multi-warehouse, multi-language en multi-currency capability – worden keer op keer gevraagd, en deze zullen in de toekomst mogelijk zijn in onze oplossing,” zegt Marco Coriand, Division Manager Software and IT Channel van de Haufe Groep.
Acumatica is al sinds 2009 met de software op de markt en is al diverse van dergelijke internationale samenwerkingsverbanden aangegaan.
[ www.acumatica.com ]
Op de cloud gebaseerde ERP
Deze cloud ERP zal een echt grote stap zijn in het as-a-service tijdperk. Het bedrijf is momenteel bezig met de lokalisatie (aanpassing aan de Duitse markt) van een cloudgebaseerde ERP om medio 2018 met de verkoop in dit land te kunnen beginnen. De software van de Amerikaanse aanbieder Acumatica draait nog onder de werktitel ‘Topas’, maar onder welke naam het op de markt zal komen is nog niet besloten (zie kader “Artbeitstitel Topas”).