Wolfgang Kobek, pas benoemd tot Regional Vice President, legt uit waar Qlik naar toe gaat en hoe de “Business Discovery”-benadering samengaat met nieuwe clouddiensten.
Met “Business Discovery” introduceerde BI-leverancier Qlik jaren geleden een nieuwe term om data-analyse voor de “Google-generatie” te beschrijven.
Volgens de fabrikant gaat het om een nieuwe manier om antwoorden en inzichten te vinden buiten de starre BI-kubussen om. Omdat in vaste OLAP-kubusdimensies ad-hocvragen als de volgende niet snel beantwoord zouden kunnen worden:
- Welke detailhandelaar heeft minder verkocht?
- Op welke gebieden is de verkoop gedaald?
- Welke producten zijn minder verkocht?
“Business Discovery” dankzij In-Memory
In principe streeft het bedrijf nog steeds deze business discovery-aanpak na, waarbij in-memory technologie wordt gebruikt om snel de gegevens voor dergelijke vragen te verkrijgen, los van OLAP-query’s, zegt Wolfgang Kobek, RVP voor de regio Southern & Eastern EMEA bij Qlik. Het bedrijf werkt momenteel echter vooral aan betere visualisatie en een meerlaagse cloudaanpak.
Dus is het aanbod van clouddiensten van Qlik aangevuld met nog meer modules. Qlik Data Market is een Data-as-a-Service aanbod, beschikbaar via de zogenaamde Qlik Cloud.
De Qlik Data Market
De Qlik Data Market stelt gebruikers in staat om direct in Qlik Sense toegang te krijgen tot een bibliotheek met externe gegevens. Hierdoor kunnen interne gegevens worden aangevuld of kruisverwijzingen worden aangebracht, en kunnen genormaliseerde gegevens uit verschillende bronnen worden vergeleken, geëvalueerd en gevisualiseerd.
De gegevensbibliotheek is vooraf geconfigureerd beschikbaar via een abonnementsmodel. Gegevens uit de categorieën valuta, bevolking, economische indicatoren, ontwikkelingsindicatoren en weergegevens worden er aangeboden in verschillende granulaire niveaus van gedetailleerdheid.
Integreer externe gegevens
Dit betekent dat gegevens met een regionale referentie kunnen worden bekeken, bijvoorbeeld uitgesplitst naar deelstaat- of postcodeniveau, afhankelijk van de vereisten en het abstractieniveau. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen gegevens waarvoor moet worden betaald en gegevens die gratis beschikbaar zijn. De vergelijking met de in het begin genoemde OLAP-kubus maakt de “business discovery”-benadering van de gegevensmarkt duidelijk. Een OLAP-kubus die met vooraf gedefinieerde dimensies werkt, zou voor nieuwe dimensies – zoals afhankelijkheden van het weer – opnieuw moeten worden opgezet. Met Qlik kost het daarentegen minder moeite om na te gaan of bijvoorbeeld het weer een significante invloed heeft op verkoopprocessen.
Qlik Sense
Via “Qlik Sense Charts” kunnen zelfs technisch minder ervaren gebruikers interactieve visualisaties embedden in websites en blogs of delen in social media-diensten. Dankzij het responsieve ontwerp worden de afbeeldingen ook op elk eindapparaat geoptimaliseerd weergegeven en kunnen ze door de gebruiker individueel worden gefilterd voor verdere resultaten.
Qlik zal zijn cloud-aanbod dit jaar verder uitbreiden. Zo zal de aankomende versie van Qlik Sense verbeterde samenwerkingsmogelijkheden bieden.