Hosters worden digitale waardescheppers

Hosters veranderen van infrastructuuraanbieders in digitale dienstverleners. Volgens onze gastauteur Daniel Hagemeier, CEO van Dogado, moeten zij ook schijnbare rivalen als partners beschouwen. De hosting ondernemer is keynote spreker op de HSP Summit 2019.

De hosting markt is nog steeds een van de meest dynamische segmenten van de gehele ICT markt. Om redelijk betrouwbare uitspraken over de toekomst te kunnen doen, is het zinvol een blik in de achteruitkijkspiegel te werpen. Hosters hebben in de afgelopen twee decennia een uniek succesverhaal geschreven: In de kern hebben zij bedrijven geholpen zichtbaar te worden op het web en te communiceren met hun klanten. Daartoe voorzagen zij hen van technologieën voor websites, winkeltoepassingen, domeinen en e-mails.

In de tussentijd is de markt verzadigd geraakt en groeit hij niet meer zo sterk als tien jaar geleden, wat een van de redenen is voor de consolidatiegolf van de laatste jaren. Maar de markt is niet dood – integendeel! Het is alleen veranderd. Bedrijven werken tegenwoordig steeds meer digitaal, niet alleen in Dax-ondernemingen of hightech-smederijen, maar ook in de brede massa van het MKB. Dit resulteert in een nieuw werkterrein voor hosters: klanten de hulpmiddelen en toepassingen als dienst aanbieden die zij nodig hebben voor hun digitale werkroutines.

De taak is veeleisender dan het exploiteren van web- of mailservers en vereist een grotere gereedschapskist. Het mooie is: de digitale oplossingen die bedrijven vandaag nodig hebben, zijn allemaal gebaseerd op webtechnologieën. En hosters zijn hier bekend mee. Dat is waar hun kerncompetentie ligt. Webtechnologieën worden niet langer alleen in internettoepassingen gebruikt, maar nu in bijna alle digitale oplossingen.

Inzicht in de behoeften van de klant

De grotere uitdaging voor hosters bestaat er echter in inzicht te krijgen in de behoeften van hun klanten en hen te adviseren over hoe zij hun werkprocessen efficiënter kunnen maken door gebruik te maken van digitale technologieën. Dit is een vaardigheid die de aanbieders nog niet voldoende hebben ontwikkeld. Anderzijds zijn de eisen van ondernemingen veelomvattend en complex. Maar als hosters erin slagen deze taak uit te voeren, worden zij digitaliseringsadviseurs die verdere waarde voor hun klanten creëren.

Een essentieel aspect hierbij is het onderscheid tussen verticale processen, waarvoor oplossingen van de industrie nodig zijn, en horizontale processen, die voor alle bedrijven min of meer hetzelfde zijn. Aanbieders moeten zich op deze laatsten richten en voor hen digitale oplossingen ontwikkelen. Om dit te doen, moeten zij zo snel mogelijk ervaring opdoen: Toegegeven, de diversiteit in het MKB-landschap is groot. Niettemin kan het horizontale aanbod in hoge mate worden gestandaardiseerd. De spanning tussen individueel klantenadvies enerzijds en productschaalvergroting anderzijds moet echter nog worden overwonnen.

Ik kan me overigens goed voorstellen dat er in de toekomst naast general purpose hosters zoals wij die kennen, ook special purpose hosters zullen ontstaan. Zij exploiteren bijvoorbeeld Industrie 4.0-oplossingen voor bedrijven in de productiesector en helpen hen zo de digitale transformatie in de productie door te voeren.

Unieke technologische vaardigheden

Een belangrijke drijvende kracht achter de markt is technologie, die voortdurend aan verandering onderhevig is. Zo zijn applicaties tegenwoordig meestal geen monolithische blokken meer, maar qua architectuur gebaseerd op microservices. Software wordt nu ontwikkeld volgens DevOps-methoden, niet langer volgens het Waterval-model. Waarom? DevOps stelt bedrijven in staat zich veel beter aan te passen in een dynamische markt. Momenteel kan een tendens naar een toenemend gebruik van containers worden waargenomen. Hosters bevinden zich in een uitstekende positie om rechtstreeks deel te nemen aan deze ontwikkelingen en beschikken daarom over unieke technologische vaardigheden.

De technologie- en marktontwikkeling van de afgelopen jaren is in belangrijke mate bepaald door hyperscalers. In wezen gaat het om drie soorten aanbod: Ten eerste bieden de cloudgiganten grote, elastische infrastructuren waarmee klanten lokale workloads naar believen kunnen transformeren en schalen. Ten tweede bieden zij boven de infrastructuur diensten aan, bijvoorbeeld voor big data of machinaal leren, die ontwikkelaars dienen als componenten voor hun eigen oplossingen. Ten derde is er de massa SaaS-applicaties die op de hyperscaler-platforms draaien. Al deze diensten worden in bedrijven gebruikt, vaak door afdelingen die de IT-afdeling links laten liggen om de diensten te verkrijgen. Daarom hebben ze iemand nodig die hen helpt dit alles onder controle te houden. Hoe positioneren hosters zich? Worden zij in de toekomst multi-cloudbeheerders voor hun klanten? Zij hebben de voorwaarden hiervoor: Ze hebben verstand van infrastructuur, ze hebben verstand van logistiek, d.w.z. van dataverkeer, en ze zijn meesters in de productie, de werking van workloads.

Aanvullende informatie

De HSP Summit – inhoud, concept en registratie

Op de HSP Summit ontmoeten leidinggevenden van de hoster-, service provider- en cloudproviderscene vertegenwoordigers van de voor hen relevante technologiefabrikanten om de essentiële markt- en technologietrends te bespreken. Het evenement vindt traditioneel plaats in de Frankfurter Villa Kennedy, dit jaar voor de achtste keer op rij. Thematisch ligt de nadruk op het zakelijke potentieel dat kan worden aangeboord met innovatieve “as a service”-concepten. Aangezien cloud- en managed services een essentieel onderdeel van de IT-business zijn geworden, is de top ook expliciet gericht op systeemhuizen.

Naast de keynotes bevat het programma van dit jaar referentierapporten, discussiepanels, denktanks en andere interactieve formats. De HSP Summit 2019 vindt plaats op 23 / 24 mei in Frankfurt / Main. Op de website https://hspsummit.de vindt u meer informatie over de agenda. U kunt zich daar ook registreren voor het evenement.

Hyperscalers als vrienden

Hyperscalers kunnen, afhankelijk van uw perspectief, door hosters worden gezien als vriend of vijand. Bij Dogado, bijvoorbeeld, hebben we voor de eerste optie gekozen. Als een klant die een applicatie heeft ontwikkeld voor een public cloud-platform ons vraagt deze daar voor hen te draaien, te beveiligen en te monitoren, is dat voor ons geen probleem. Onze belangrijkste waardecreatie is niet het hosten van een workload in ons datacenter, maar het beheren van het scenario. Het maakt voor ons niet uit of een applicatie draait op onze infrastructuur, in de cloud of hybride op verschillende platforms. Wat uiteindelijk telt, is de toegevoegde waarde voor het bedrijf van de klant, en dat is waar hosters zich aan moeten aanpassen. “Van aanbieder van infrastructuur naar aanbieder van diensten – wie deze noodzaak onder de knie heeft en synergetische partnerschappen aangaat met vermeende concurrenten, zal op lange termijn succesvol zijn.

► Mehr Infos zum HOSTING & SERVICE PROVIDER Summit 2019

 

.mybutton { background-color:#008FCB; display:inline-block; cursor:pointer; color:#ffffff; font-size:15px; padding:13px 31px; width:60%; } .mybutton:hover { background-color:#5588aa; } .mybutton:active { position:relative; top:1px; }