Digitale revolutie eet zijn kinderen op

De Experton Group constateert een gebrek aan implementatie met betrekking tot de belangrijkste onderwerpen van de digitale ommekeer in de industrie. Oude strategieën worden slechts aangepast in plaats van vervangen door eigentijdse concepten.

Volgens Experton heeft de digitale evolutie nog niet haar volle potentieel ontplooid in bedrijven. De thema’s Industrie 4.0 (I4.0) en het internet van de dingen worden momenteel alleen behandeld op basis van concrete use-cases, in plaats van zich aan te passen aan de digitaal gevormde wereld van de klant en de bedrijfsstrategie daarop af te stemmen. De Experton Group voorspelt hier een omslag van concreet bottom-up denken naar strategisch top-down denken. Deze tendens is toe te schrijven aan het feit dat de optimalisatie van de bestaande structuren nog steeds op de voorgrond staat. Het grootst mogelijke concurrentievoordeel kan echter alleen worden behaald door digitale initiatieven in een strategische top-downbenadering te implementeren. De concurrentiedruk van digitale spelers, met name uit Sillicon Valley, moet hier voor de nodige herbezinning zorgen. Om dit te illustreren, gebruikt Experton het voorbeeld van de tandenborstel.

Toepassingsvoorbeeld tandenborstel

Industriële bedrijven hebben gewoonlijk een traditionele waardeketen van ontwikkeling, productie, verkoop en gebruik. Als de productie van tandenborstels nu wordt geoptimaliseerd door I4.0 en IoT, wordt de efficiëntie van het bestaande verbeterd door netwerkvorming en automatisering. Bovendien wordt de tandenborstel in een netwerk opgenomen om gegevens over het gebruiksgedrag te verzamelen. Dit zal dan worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling. De resultaten zijn waarschijnlijk een kleine efficiëntiewinst in de productie en een nieuwe tandenborstel op basis van de verzamelde gebruiksgegevens van de klant.

Zie dit in contrast met de mogelijkheden van een top-down benadering, hier gerealiseerd als massa-aanpassing. Tandenborstels worden nu alleen nog geproduceerd in afzonderlijke series met verstelbare elementen in een individuele en geautomatiseerde massaproductie. Dit vereist een focus op I4.0, aangezien de klanten zeker slechts een iets hogere totaalprijs voor een individuele tandenborstel zullen aanvaarden. Het netwerken van tandenborstels is daarentegen niet absoluut noodzakelijk. Ook marketing en verkoop moeten zich aan de nieuwe strategie aanpassen. De verkoop zal noodzakelijkerwijs verschuiven van de detailhandel naar het internet. Over het geheel genomen ziet Experton verkoop tegen een iets hogere prijs via internet als duidelijk superieur aan het klassieke industriële model.

Kansen van digitale evolutie

Door middel van innovatieve strategieën is het zelfs mogelijk hele markten van de grond af aan te veranderen. In het voorbeeld van de tandenborstels zouden deze niet langer aan de eindgebruiker moeten worden verkocht, maar aan de ziektekostenverzekeraars. De ziektekostenverzekeraars geven dan gratis tandenborstels in het netwerk aan hun leden en meten in ruil daarvoor het tandenpoetsgedrag van hun patiënten. De controle wordt verondersteld een positief effect te hebben op het poetsgedrag. De premies voor de tandartsverzekering zouden dan rechtstreeks aan de gegevens kunnen worden aangepast. Door tandenborstels aan te schaffen zou de ziektekostenverzekeraar extra kosten moeten maken voor preventieve zorg, maar geld kunnen besparen op behandeling. Hierdoor zou de markt voor tandenborstels opgaan in een grotere markt voor tandheelkundige behandeling en preventie. In dit bedrijfsmodel komt het thema IoT dan sterk naar voren, aangezien het netwerken van tandenborstels noodzakelijk is. I4.0 daarentegen is in deze context vrij onbelangrijk.