VMware ondersteunt nu ook paravirtualisatie

VMware’s virtualisatieproduct Workstation 6 kan nu ook geparavirtualiseerde Linux-besturingssystemen ondersteunen via een nieuwe interface.

VMware, de huidige topper op het gebied van servervirtualisatie, heeft een interface met de naam “Paravirt-ops” geïmplementeerd in zijn virtualisatieproduct voor werkstations. Dit maakt de ondersteuning van paravirtualiseerde besturingssystemen mogelijk. Bij paravirtualisatie worden besturingssystemen zodanig gewijzigd dat zij geschikt zijn voor gebruik in virtuele omgevingen.

VMware’s ondersteuning voor geparavirtualiseerde Linux is bedoeld om klanten in staat te stellen zowel fysieke als virtuele servers met één besturingssysteem te bedienen. Dit zou kosten besparen omdat er minder Linux-kernels zouden moeten worden gebruikt, en ook de ontwikkeling van toepassingen zou worden vereenvoudigd. Een van de eerste Linux distributies die “Paravirt-ops” ondersteunt is Ubuntu. De Paravirt-Ops interface is een gezamenlijke ontwikkeling van zowel de Linux-gemeenschap als commerciële aanbieders. Tot deze laatsten behoren IBM, Red Hat, VMware en Xensource.