Om je Android smartphone te versnellen, moet je je ontdoen van de junk-bestanden die zich ophopen in het geheugen. Hier zijn enkele tips en apps om te gebruiken
Een van de problemen waar smartphonegebruikers mee te maken hebben is het beheer van de opslagruimte. Na een paar maanden begint uw toestel zich te vullen met bestanden en neemt uw geheugen af, waardoor uw smartphone minder goed presteert. Maar met een paar simpele trucs kun je de snelheid van je Android smartphone verbeteren.
Het hebben van een verstopt geheugen is een grote ergernis. Je kunt geen nieuwe foto’s maken, je kunt geen nieuwe apps downloaden en in het algemeen zijn de prestaties van de hele smartphone veel trager. Veel gebruikers downloaden smartphone schoonmaak apps om deze situatie op te lossen. Deze zijn gemakkelijk te vinden door een snelle zoekopdracht te doen in de Google Play Store. Helaas maken veel van deze apps hun beloften niet waar en vertragen ze alleen de prestaties van het apparaat.
Gebruik DiskUsage
Een zeer handige app is DiskUsage die zich aanpast aan de smartphone waarop hij is geïnstalleerd. Het geeft u dus een gedetailleerd rapport van uw geheugen en geeft u advies over welke bestanden u moet verwijderen. Veel vergelijkbare apps gebruiken daarentegen standaardoplossingen op alle telefoons, waar uw apparaat mogelijk niet bij gebaat is.
Het handmatig wissen van de cache
Apps zijn een echt probleem voor het geheugen van onze telefoons. Neem bijvoorbeeld messaging apps zoals WhatsApp die je telefoon verstoppen met foto’s, video’s, spraaknotities en documenten. Een tip is om deze apps niet zo in te stellen dat ze automatisch mediabestanden downloaden. Het is ook een goed idee om van tijd tot tijd de cache te wissen, d.w.z. alle bestanden die de app verzamelt om optimaal te kunnen functioneren. Het wissen van de cache is heel eenvoudig. Ga naar Instellingen op je Android smartphone. Klik dan op Apps. Hier bladeren we door de lijst van alle aanwezige apps en selecteren we de apps die de meeste ruimte innemen, zoals Facebook, Instagram of Twitter, om enkele voorbeelden te geven. Klik in het privégedeelte van de app op Geheugen en vervolgens op Cache wissen.
Fabrieksgegevens opnieuw instellen
Een drastische maar zeer effectieve oplossing is het herstellen van de fabrieksgegevens. Deze methode zal alles van de telefoon wissen dat we hebben ingevoerd sinds we hem kochten. In de praktijk zal het toestel identiek zijn aan de dag dat we het kochten. Uiteraard is het raadzaam om eerst een back-up te maken, zodat gegevens zoals foto’s, muziek en belangrijke documenten niet verloren gaan. Het enige dat up-to-date zal blijven ten opzichte van de aankoop is het besturingssysteem. Als we bijvoorbeeld van Marshmallow naar Nougat zijn overgestapt, blijft de update geldig. Dit is in sommige gevallen een aanbevolen techniek. Bijvoorbeeld als u uw telefoon verkoopt of aan een vriend geeft. Maar ook als u een oude smartphone hebt die niet meer optimaal functioneert. Het herstellen van de fabrieksgegevens is heel eenvoudig: Ga naar Instellingen, dan Back-up en Herstel. We maken eerst een backup en gaan dan naar de sectie Fabrieksgegevens herstellen. We beginnen het proces door het tabblad Herstellen te selecteren. Soms is het nodig om onze PIN opnieuw in te voeren om de OK te geven. Zodra het proces is voltooid, start u de smartphone opnieuw op. En dat is het.
Ad hoc apps
Tot nu toe hebben we kritiek geuit op de al te gestandaardiseerde functies van schoonmaak-apps. Er moet echter een uitzondering worden gemaakt voor sommige oplossingen die in de Google Play Store kunnen worden gevonden. Er zijn namelijk heel nuttige en gebruiksvriendelijke apps die ons kunnen helpen onze smartphones goed schoon te maken. SD Maid is een van hen. De toepassing zoekt naar ongewenste bestanden die niet langer nuttig zijn voor het apparaat en zoekt ook naar bestanden die zijn achtergelaten door oude toepassingen die zijn verwijderd. Het verwijdert ook dubbele bestanden. Het is een zeer intuïtieve app met een minimalistische interface die zelfs onervaren gebruikers helpt. Er is een gratis versie en een Pro-versie die iets meer dan €3 kost. Pas op voor het gebruik van CCleaner. Deze app is geweldig op PC’s, maar moet spaarzaam worden gebruikt op Android. Het voert een grondige scan uit van de browsergeschiedenis, oproepen, app-bestanden en dubbele media-inhoud. Vervolgens wordt aanbevolen wat wel of niet moet worden verwijderd. Het is nuttig, maar het is minder krachtig dan wanneer het op een computer wordt gebruikt.