Hoe maak je een screenshot op een pc

Het maken van een screenshot lijkt misschien een triviale taak, maar dat is het vaak niet, vooral voor degenen die hun pc niet vaak gebruiken: maak je geen zorgen, hier is hoe

Niet iedereen weet hoe je een screenshot op een pc maakt. Het is tenslotte niet zo dat je een handleiding krijgt als je een nieuwe computer koopt, dus is er niets vreemds aan als je niet weet hoe je een schermafbeelding maakt. Bovendien kan de veranderlijkheid van besturingssystemen de zaken soms ingewikkelder maken, dus het is volkomen normaal.

Eerst Windows 10, dan de komst van Windows 11 kan de ideeën verwarren van degenen die hun pc zelden gebruiken, of degenen die na jaren op Windows hebben besloten om van stap te veranderen en een Chromebook te kopen. En weten hoe je snel en effectief een schermafbeelding maakt op een pc of Chromebook is een van die vaardigheden die altijd van pas komen bij tal van gelegenheden. Maak je geen zorgen, het is niet onmogelijk en zeker niet ingewikkeld. Hier is een korte en eenvoudige gids voor iedereen, nieuw en oud, over hoe u een schermafbeelding maakt als u een Windows 10-, Windows 11- of Chromebook-machine hebt.

Hoe maak je een schermafbeelding in Windows 10

Het maken van een schermafbeelding in Windows 10 is echt heel eenvoudig. Druk gewoon op de Print Screen-, PrtSc- of Stamp-toets op uw toetsenbord (welke dat is, hangt af van het toetsenbord dat u hebt) en de afbeelding wordt automatisch opgeslagen in de map Afbeeldingen.

Soms is het indrukken van een van de twee toetsen niet voldoende om een schermafbeelding te maken in Windows 10: het kan nodig zijn om samen met hen de Win-toets in te drukken, dat is de toets met de gestileerde vlag van het Windows-logo die zich meestal in de linkerbenedenhoek van toetsenborden bevindt.

In andere omstandigheden moeten de Win-toets en de toets Print Screen of Stamp ook worden gecombineerd met het indrukken van de Ctrl- of Fn-toets, die beide op de meeste toetsenborden te vinden zijn.

Hoe maak ik een schermafbeelding in Windows 11

Een schermafbeelding maken in Windows 10 is net zo eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen is de toetsencombinatie Win in gedachten te houden, die met het Windows-logo hierboven, Shift, dat wordt gebruikt voor hoofdletters, en ten slotte S. Als u alle drie de toetsen tegelijk indrukt, wordt het nieuwe hulpprogramma voor schermafbeeldingen dat door Microsoft is ontwikkeld geopend, waarbij de gebruiker kan beslissen welk gedeelte van het scherm in het geheugen moet worden opgeslagen.

Met Win + Shift + S kunt u er zeker van zijn dat u een schermafbeelding maakt door te kiezen welk deel van het scherm u wilt opslaan, maar er zijn ook ‘eenvoudigere’ toetsenbordcombinaties: Win + Stamp (of Print Screen) slaat een schermafbeelding direct op als een afbeeldingsbestand, Alt + Stamp slaat een schermafbeelding van het voorgrondvenster op wanneer u erop drukt, en ten slotte slaat alleen de Stamp-toets alles wat op het scherm wordt weergegeven wanneer u erop drukt op het klembord op.

Hoe maak je een schermafbeelding op een Chromebook

Om een schermafbeelding te maken op een Chromebook, druk je simpelweg tegelijkertijd op de toetsen Ctrl en Toon vensters op het toetsenbord, de toets met de rechthoek naast de drie verticale lijnen. Met Google’s besturingssysteem kunt u ook gedeeltelijke schermafbeeldingen maken als dat nodig is, door de toetsen Ctrl en Windows weergeven te combineren met de Shift-toets: klik gewoon op het weergegeven venster en sleep het.