Travis, de onmiddellijke draagbare vertaler die 80 talen kent

Artificieel intelligent, heeft de onmiddellijke vertaler Travis geen smartphone nodig om te werken. Op de markt tegen de winter

Hoe geweldig zou het zijn als iedereen meerdere talen zou kunnen spreken? Heel veel. We konden reizen zonder ons zorgen te maken over de plaatselijke taal. Denk aan zakelijke bijeenkomsten in landen waar Engels niet de voertaal is. Fantasie? Absoluut niet.

Een start-up heeft een apparaatje op zakformaat ontwikkeld dat in luttele seconden meer dan tachtig talen tegelijk kan vertalen. Travis, de naam van de wearable, is een vertaler op zakformaat die niet hoeft te worden geïntegreerd met een mobiel apparaat. Het hi-tech hulpmiddel van Travis Translator, een in de Nederlandse stad Rotterdam gevestigd bedrijf, heeft zijn eigen 3G-verbinding. De pocket vertaler kan ook offline werken. In dit geval daalt het aantal talen dat Travis kan vertalen echter tot twintig.

Hoe Travis werkt

Travis heeft een aanraakscherm, waarmee u de verschillende te vertalen talen kunt beheren en activeren. Maar het belangrijkste aspect van het toestel zijn de interne technische kenmerken. De vertaler is gebouwd met behulp van kunstmatige intelligentie en machinaal leren. Dit betekent dat, volgens de startup, de pocket vertaler in staat is om gesproken talen te identificeren en te vertalen in perfecte autonomie. En dat is nog niet alles. Na verloop van tijd zal het vertaalsysteem van het apparaat leren zich te verbeteren. De startup is naar verluidt ook bezig met het perfectioneren van een neuraal netwerk met als doel Travis het vermogen te geven om accenten en slang te begrijpen.

Travis’ technische specificaties

Als we naar de andere technische specificaties kijken, zien we dat het apparaat van het Nederlandse bedrijf op een quad-core processor draait en een batterij heeft die tot 7 dagen stand-by kan blijven. Naast 3G-connectiviteit beschikt het apparaat ook over Bluetooth- en Wi-Fi-ondersteuning, evenals twee directionele microfoons voor ruisonderdrukking, versterkte luidsprekers en een hoofdtelefoonaansluiting.

Releasedatum en prijs

De startup is een campagne gestart op Indiegogo, een van de toonaangevende crowdfundingplatforms, om de vertaler in zakformaat te financieren. Travis Translator streeft ernaar het apparaat eind 2017 te leveren: tussen juni en juli wordt de vertaler eerst aan backers geleverd en vervolgens komt hij in de winter in de schappen te liggen. Vanafprijs: 139 dollar (tegen de huidige wisselkoers ongeveer 130 euro).

De video bovenaan is afkomstig van YouTube

Enkele video’s in dit gedeelte zijn afkomstig van het internet en worden daarom geacht tot het publieke domein te behoren. Indien de proefpersonen in deze video’s of de auteurs bezwaar hebben tegen de publicatie ervan, kunt u eenvoudigweg vragen ze te verwijderen door een e-mail te sturen naar: [email protected]. We zullen de video zo snel mogelijk verwijderen.