Wi-Fi Direct is een nieuwe manier om meerdere apparaten met elkaar te verbinden zonder dat u een draadloze router nodig heeft, hier leest u hoe het werkt
Meer en meer apparaten beginnen Wi-Fi Direct te gebruiken. Deze term verwijst naar een specifieke technologie waarmee twee verschillende apparaten een directe, peer-to-peer Wi-Fi-verbinding met elkaar tot stand kunnen brengen zonder dat daarvoor een draadloze router nodig is.
Met Wi-Fi Direct kunnen we twee smartphones met elkaar verbinden op vrijwel dezelfde manier als met Bluetooth, d.w.z. zonder dat daarvoor andere apparaten nodig zijn. Wi-Fi Direct biedt mobiele apparaten een eenvoudige manier om met elkaar te communiceren via standaard Wi-Fi-protocollen. Vergeleken met een klassieke router is deze veel gemakkelijker te gebruiken omdat hij niet geïnstalleerd hoeft te worden en we geen wachtwoord hoeven in te voeren om verbinding te maken, aangezien Wi-Fi Direct automatisch verbinding maakt. Naast smartphones kunnen ook sommige randapparaten, zoals muizen en toetsenborden, via Wi-Fi Direct communiceren.
Andere toepassingen van Wi-Fi Direct
Wi-Fi Direct kan worden gebruikt om op afstand verbinding te maken met een printer zonder dat deze deel hoeft uit te maken van een bestaand draadloos netwerk. Er is ondersteuning voor Wi-Fi Direct-toepassingen op Android, hoewel gezegd moet worden dat op dit moment nog maar heel weinig programma’s dit hebben overgenomen.
Hoe het werkt
Wi-Fi Direct maakt gebruik van dezelfde technologie als ‘standaard’ Wi-Fi. Het werkt gewoon als een toegangspunt, zodat andere Wi-Fi-apparaten verbinding kunnen maken. Dit is een functie die al wordt toegepast bij de zogenaamde Wi-Fi Ad-hoc technologie, alleen is er bij Wi-Fi Direct geen moeilijke synchronisatie en installatie nodig om de dienst te kunnen gebruiken. Het lokaliseren van een ander Wi-Fi Direct-apparaat in de buurt is heel eenvoudig, controleer gewoon de lijst die automatisch door het apparaat wordt aangemaakt. De grote vraag over Wi-Fi Direct is de veiligheid. Zoals gezegd zijn er geen pincodes of wachtwoorden en moeten gebruikers hopen dat de fabrikanten passende beveiligingsnormen gebruiken, zoals de WPS-verbindingsmethode. Op dit moment is het gebruikte encryptiesysteem WPA2.