WindTre problemen: internet en telefoon KO [UPDATED]

Het WindTre netwerk begon woensdagmiddag problemen te vertonen, maar nu lijkt de situatie te verbeteren

UPDATE 04/02/21, 08:15: De problemen met het WindTre netwerk lijken in ieder geval gedeeltelijk te zijn verholpen, maar niet uniform in heel Italië. De verslagen op gespecialiseerde sites en op sociale netwerken zijn gemengd: sommige gebruikers beweren nog steeds problemen te hebben, anderen hebben ze opgelost.

We hebben navraag gedaan bij enkele Wind-gebruikers en kunnen bevestigen dat de problemen worden opgelost, maar niet overal even snel.

UPDATE 04/02/21, 07:30 uur: WindTre heeft de netwerkproblemen nog niet opgelost waardoor veel gebruikers niet kunnen bellen of gebeld worden en niet via de mobiele verbinding op het web kunnen surfen. Het bedrijf zwijgt oorverdovend, en heeft niet alleen geen officiële verklaring afgegeven over de technische problemen, maar heeft zelfs de sociale media verlaten.

Bedenk dat WindTre een minimale sociale aanwezigheid heeft: een Facebook-pagina die nooit is gebruikt, en een Twitter-profiel waarvan de reacties zijn geblokkeerd.


Update 21:30 uur: Het lijkt nu duidelijk dat de telefoonstoring beperkt is tot de exploitant WindTre. Ondanks het feit dat honderden meldingen van problemen blijven binnenkomen en miljoenen gebruikers vrijwel geïsoleerd zijn, heeft WindTre nog geen officiële mededeling gedaan.

Geen persbericht, geen waarschuwing op de startpagina van de website, geen reactie op sociale media waar het bedrijf onder andere een aanwezigheid heeft die tot het absolute minimum is gereduceerd: een Twitter-profiel met slechts 9.000 volgers, een Facebook-pagina zonder ooit gepubliceerde berichten.


Update om 20:25 uur: ongeveer twee uur na het begin van de storing zijn de meldingen van problemen voor alle exploitanten aanzienlijk afgenomen, behalve voor Wind. Dit zou kunnen betekenen dat de aanvankelijke meldingen van gebruikers van deze exploitanten gedeeltelijk onjuist waren: wanneer werd geprobeerd gebruikers van Wind (of gebruikers van andere exploitanten die het netwerk van Wind gebruiken) te bellen, mislukte het gesprek.

Het extreem hoge aantal gebruikers dat direct of indirect gebruik maakt van het netwerk van Wind zou daarom de meldingen kunnen hebben vertekend, waardoor de indruk werd gewekt dat alle exploitanten over de hele linie werden gedownload. Kleine, plaatselijke problemen met de netwerken van deze exploitanten, die zich regelmatig voordoen, hebben deze indruk wellicht versterkt.


Artikel gepubliceerd om 18:39

Een zeer moeilijke middag voor veel Italiaanse mobiele exploitanten vandaag, 3 februari 2021. Uit wat we kunnen opmaken uit de verslagen die naar de aggregator Downdetector en andere soortgelijke sites zijn gestuurd, en de berichten die gebruikers via sociale media naar hun respectieve exploitanten hebben gestuurd, blijkt dat WindTre, Poste Mobile, Tim, Vodafone, Iliad en andere exploitanten (waaronder virtuele) meer dan één probleem hebben.

De inefficiënties zijn allemaal fragmentarisch, de situatie is niet gegeneraliseerd over heel Italië maar verschilt van gebied tot gebied. Het meest getroffen lijken de gebruikers van WindTre te zijn, maar veel meldingen komen ook van Poste Mobile (dat tot eind maart van hetzelfde Wind-netwerk gebruik maakt). Eenzelfde aantal meldingen ook voor TIM en iets minder voor Vodafone en Iliad. Het aantal meldingen van Fastweb (Wind-netwerk), Ho.mobile (Vodafone-netwerk), Kena (TIM-netwerk) en Very Mobile (Wind-netwerk) is te verwaarlozen.

Problemen bij telefoonaanbieders: wat gebeurt er

Het merendeel van de meldingen gaat over de moeilijkheid, zo niet onmogelijkheid, om toegang te krijgen tot mobiel internet.

Naar aanleiding van de meldingen over storingen op het vaste internetnetwerk kunnen sommige gebruikers niet bellen of gebeld worden.

Het feit dat er meldingen zijn uit verschillende delen van Italië voor alle exploitanten, elk in verhouding tot het aantal gebruikers, en dat deze meldingen sinds 17.00 uur vandaag zijn toegenomen, wijst op een technisch probleem stroomopwaarts van de individuele exploitant.

Wat de operators zeggen

Terwijl we afwachten wat er precies aan de hand is, melden we dat Vodafone bevestigt dat er in Milaan technische ingrepen zijn geweest, maar dat de problemen inmiddels zijn opgelost. Geen communicatie van TIM, WindTre, Poste Mobile en de verschillende MVNO’s.

We zullen dit artikel bijwerken zodra er meer betrouwbare informatie beschikbaar is.