Het uitschakelen van twee Windows 10-functies kan de prestaties van uw computer verbeteren: dit is wat u moet doen
Op elke computer, zelfs de modernste en snelste, is het traagst presterende onderdeel het opslaggeheugen. Of het nu gaat om een ouderwetse magnetisch-mechanische harde schijf of een snellere, modernere SSD, de schijf is het traagste geheugen in de hele pc om te lezen. Windows 10 probeert dit probleem op te lossen met twee “trucs”: Superfetch en search indexing.
Deze twee trucs zijn bedoeld om de negatieve gevolgen van schijfvertraging te beperken door leesbewerkingen te verplaatsen naar “dode tijd” wanneer de gebruiker de schijf niet gebruikt om iets anders te doen. Door het meeste “vuile werk” op andere momenten te doen, zouden (wederom) in theorie Superfetch en de indexer voor betere prestaties moeten zorgen wanneer de gegevens waar ze al aan gewerkt hebben (lees: gelezen) ook daadwerkelijk nodig zijn. Bij de overgang van theorie naar praktijk gebeurt dit echter soms niet. Integendeel, het is vaak zo dat juist deze twee diensten die op de achtergrond draaien, veel geheugen en CPU-capaciteit in beslag nemen, wat een negatieve invloed heeft op de prestaties van uw computer. Hier lees je hoe je ze uitschakelt als je Windows 10-computer er te traag door wordt.
Superfetch: wat het is en hoe je het uitschakelt
Superfetch is een achtergronddienst, geïntroduceerd met Windows Vista, die bijhoudt welke apps je het vaakst gebruikt. Na het maken van een lijst van apps die de gebruiker vaak gebruikt, laadt het deze vooraf in het geheugen telkens wanneer de PC wordt opgestart. Dit leidt tot twee problemen: het opstarten verloopt trager en een deel van het geheugen en de CPU-kracht is voortdurend bezig met het analyseren van de apps die we gebruiken.
Sinds Windows 10 v1803 (de update van april 2018) is de Superfetch-service opgenomen binnen die van “SysMain”, dus als we vanuit het Taakbeheer ontdekken dat deze laatste service te veel resources steelt, moeten we hem stoppen. Om dit te doen, moeten we de “Services” systeemtool openen (zoek het door “services.msc” te typen in de zoekbalk van het Start menu) en zoek dan naar “SysMain”. Na twee klikken erop, opent een venster van waaruit we “Opstarttype” kunnen instellen op “Uitgeschakeld”. Sluit nu alles af en start Windows 10 opnieuw op: SuperFetch wordt uitgeschakeld.
Disk Indexer: wat is het en hoe schakel je het uit
Disk indexing bestaat uit het lezen van de bestanden die op de schijf aanwezig zijn en deze in een index plaatsen, zodat wanneer de gebruiker naar iets zoekt hij niet de hele schijf hoeft te doorzoeken, maar alleen in de index hoeft te zoeken. Maar zelfs in dit geval werkt het spel soms niet en steelt de indexering te veel middelen. Om het indexeren te stoppen, moeten we de “Services” tool gebruiken, de “Windows Search” service vinden en deze op “Disabled” zetten.