De streaminggigant heeft officieel het aantal van zijn abonnees in Italië bekendgemaakt: ons land is een van de belangrijkste markten voor Netflix in Europa
Het is al lang bekend dat Netflix de wereldleider is op het gebied van streaming, met wereldwijd ongeveer 210 miljoen abonnees (bijgewerkt tot medio 2021). Dat het begint te lijden onder de concurrentie van andere platforms, met name Disney+, is recent nieuws. Wat we nog niet wisten, althans niet officieel, was het aantal Netflix-abonnees in Italië.
Dit aantal werd officieel gemaakt door Tinni Andreatta, Netflix’s hoofd van originele Italiaanse producties. Maar het is een cijfer dat niemand verbaast, aangezien het precies hetzelfde is als de ramingen die door vele analysebedrijven, zoals Comparitech, Statista en eMarketer, zijn gepubliceerd: het aantal Italiaanse Netflix-gebruikers bedraagt 4 miljoen. Dit is een belangrijk aantal, aangezien het totale aantal Netflix-gebruikers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika op 68,7 miljoen wordt geschat (gegevens van Statista, bijgewerkt medio 2021). Netflix is in Italië dus een kolos geworden en heeft mede daarom een transparantieoperatie op touw gezet die begon met de oprichting van het bedrijf Netflix Italia en nu wordt voortgezet met de officiële bekendmaking van het aantal abonnees.
Streaming groeit in Italië
De officiële bekendmaking van gegevens over Italiaanse Netflix-gebruikers vond plaats tijdens de presentatie van het derde Apa-rapport over de audiovisuele productie, een rapport dat een gestage groei laat zien van het gewicht van streamingplatforms in het nationale audiovisuele productielandschap.
Volgens het verslag wordt momenteel in Italië 1,3 miljard euro besteed aan de productie van audiovisuele inhoud en bijna de helft van dit bedrag, 600 miljoen volgens Prima Online, is bestemd voor de productie van “seriality”, d.w.z. drama’s en tv-series.
Uit de gegevens van het derde Apa-verslag blijkt ook dat de waarde van de producties van de Ott (Over-The-Top, de bedrijven die inhoud via internet aanbieden) tegen 2023 de waarde van de productie van de traditionele tv-exploitanten zou kunnen bereiken. Over minder dan twee jaar zullen we dus evenveel uitgeven aan de productie van streaming content als aan wat we op tv zien.
Stream is de toekomst
Als we sport toevoegen aan waar we het tot nu toe over hebben gehad, gericht op drama’s, tv-series en films, is het gemakkelijk te begrijpen waarom streaming de traditionele tv snel zal inhalen. Denk maar aan het feit dat DAZN de uitzendrechten voor wedstrijden in de Serie A (7 exclusief en 3 co-exclusief) tot en met het seizoen 2023/24 in handen heeft.
Of aan het feit dat Amazon Prime Video de exclusieve uitzendrechten voor 16 wedstrijden van de UEFA Champions League voor de komende drie jaar in handen heeft gekregen. De toekomst van entertainment is dus steeds minder op TV en steeds meer online.