Tijdens het opruimen van uw e-mails hebt u achteloos enkele belangrijke e-mails gewist en nu moet u ze terughalen? Geen probleem. Laten we eens kijken hoe! Het lijkt misschien onmogelijk, maar dat is het niet en, zoals voor alles, is er een oplossing. Het is inmiddels algemeen bekend dat u via uw e-maildienst veel spam ontvangt, maar ook belangrijke zakelijke en niet-zakelijke e-mails. Het kan gebeuren dat deze belangrijke e-mails per ongeluk worden gewist en u vreest dat u ze nooit meer zult kunnen terughalen. Welnu, wij willen u graag geruststellen en u vertellen dat dit helemaal niet het geval is.
U zult zich zeker beter voelen als u weet dat e-maildiensten niet direct e-mails verwijderen: er is in feite een tweede stap om berichten te verwijderen. In werkelijkheid worden e-mails waarvan we denken dat we ze hebben verwijderd, gewoon naar de prullenbak verplaatst en niet definitief verwijderd. Om een e-mail volledig te wissen is een eenvoudige klik dus niet voldoende: het bericht moet een tweede keer worden geselecteerd en gewist door op de knop “wissen” te drukken en OK te geven bij de vermelding “op deze manier wordt het bericht definitief gewist”. Pas dan hebt u de e-mail onherroepelijk verwijderd.
Als de e-mail die u zoekt zich in de prullenbak bevindt, selecteert u deze en zoekt u naar de optie “verplaatsen naar” om deze opnieuw in de inbox te plaatsen. Op deze manier zal uw e-mail veilig zijn tussen uw ontvangstbewijzen. Het kan natuurlijk zijn dat u pech hebt en dat de e-mail per ongeluk is verwijderd, of dat uw e-mailsysteem zo is ingesteld dat na een bepaalde periode de weggegooide berichten automatisch worden verwijderd.
Hoe verwijderde e-mails online herstellen
Als uw e-mailprogramma Gmail is, raden wij u aan, voordat u in paniek raakt, uw prullenbak zorgvuldig te controleren om eventuele verwijderde e-mails te herstellen. De berichten zijn er misschien nog. Om dit te doen, logt u in op uw Gmail-account, klikt u op ‘meer’ en vervolgens op ‘prullenbak’. Als u in de prullenbak van uw inbox kijkt en de berichten vindt waarin u geïnteresseerd bent, dan is dat zo en kunt u ze terugplaatsen in de inbox door ze te openen en te klikken op ‘Inbox’ in het menu dat verschijnt. In het geval van meerdere e-mails die moeten worden hersteld, is het niet nodig ze een voor een te selecteren, maar ze met een eenvoudige klik naast hun titel aan te vinken en ze naar de inbox over te brengen. Dit is een zeer eenvoudige en intuïtieve bewerking.
Zelfs met Outlook is het zeer eenvoudig om verwijderde e-mails te herstellen en het proces is zeer vergelijkbaar met het proces dat hierboven is uitgelegd. Beste gebruikers, voer gewoon uw accountgegevens in (e-mail en wachtwoord) en klik, zodra u het e-maillescherm hebt weergegeven, op het item “verwijderde e-mail” in de balk aan de linkerkant.
Op dit punt lijken onze instructies sterk op die van hierboven: selecteer het bericht dat moet worden hersteld door het te markeren en klik op “herstellen”. Uw e-mail zal dan worden hersteld en u zult hem terugvinden in uw inbox. Gebruikt u een iCloud e-mailsysteem? Maak je geen zorgen. Ook hier hebben wij de oplossing voor u. Snel en eenvoudig met slechts één klik!
U moet eerst naar de iCloud-site gaan, op “mail” klikken en vervolgens op “prullenbak”. Zoek daar de e-mail die u wilt herstellen en klik op het pictogram dat een kleine map voorstelt en selecteer ‘inbox’. Als u meer dan één bericht wilt herstellen, herhaalt u de procedure enkele malen. Makkelijk, nietwaar?
In principe is de procedure voor het herstellen van verwijderde e-mails voor alle webmaildiensten ongeveer hetzelfde en, zoals we al hebben gezegd, hoeft u geen technicus te zijn om dit soort operaties uit te voeren. Dus ongeacht de e-maildienst die op uw computer en/of telefoon is geïnstalleerd, hoeft u alleen maar naar het gedeelte “prullenbak” te gaan en de berichten te selecteren die u wilt herstellen.
Hoe verwijderde e-mails uit de prullenbak terughalen
Het terughalen van permanent verwijderde e-mails uit de prullenbak is daarentegen iets lastiger, maar niet onmogelijk. Onze gids zal u helpen om die berichten te herstellen waarvan u dacht dat ze voor altijd verloren waren. Als de e-mail die u zoekt niet in de prullenbak van uw Postvak IN verschijnt, moet u een paar extra stappen ondernemen om deze te herstellen.
Zoals we in deze beknopte handleiding hebben uitgelegd, zijn bestanden die van uw pc zijn verwijderd niet meer zichtbaar, maar dat betekent niet dat ze niet meer bestaan. Dit beginsel geldt ook voor e-mails. Voordat we verder gaan met de uitleg over het herstellen van verwijderde e-mails uit de prullenbak, moet het duidelijk zijn dat wanneer u bestanden en mappen verwijdert, de gegevens niet onmiddellijk van de harde schijf worden verwijderd: de ruimte die door deze laatste wordt ingenomen, wordt als vrij aangemerkt en het systeem kan deze overschrijven met nieuwe inhoud.
Het is dus niet altijd mogelijk om bestanden te herstellen, en in dit geval abusievelijk verwijderde e-mails, maar het is de moeite waard om het te proberen. Dat gezegd hebbende, als u serieus bent over het herstellen van uw e-mails, raden wij u aan een paar minuten de tijd te nemen en onze gids aandachtig door te lezen. Zoals we u al hebben verteld, kunnen we niet garanderen dat we uw verloren e-mails kunnen terughalen, maar als u ons advies opvolgt, is de kans dat u ze terugkrijgt zeker groot.
Programma’s om verwijderde e-mails terug te halen
Daarom zijn er specifieke programma’s waarmee u bestanden en e-mails kunt terughalen die uit de prullenbak zijn verwijderd en die verloren lijken te zijn gegaan. Recuva is het eerste programma dat we willen aanbevelen. Gemaakt door de makers van CC Cleaner, is Recuva ontworpen om al het materiaal dat per ongeluk van ons apparaat is verwijderd terug te krijgen. Je kunt het gratis downloaden en installeren zoals elk ander programma: eenmaal geactiveerd, zal Recuva je vragen welke bestanden je wilt herstellen.
Als je op het item “e-mail” klikt, krijg je de verwijderde e-mails te zien, al dan niet per ongeluk; vanaf hier kun je kiezen welke je wilt herstellen. Aan het einde van de procedure zult u zien dat de herstelbare bestanden die zijn met een groene stip naast hen. De met een gele stip gemerkte exemplaren kunnen worden teruggevonden, maar zijn vrijwel zeker beschadigd. De bestanden die met een rode stip zijn gemarkeerd, zijn te beschadigd en kunnen niet worden hersteld.
Als u de bestanden die u nodig hebt niet kunt vinden, raden we u aan Recuva opnieuw te starten en de bovenstaande stappen een tweede keer uit te voeren. Hoewel dit een zeer populair programma is, heeft het helaas een niet te onderschatten beperking: het werkt alleen met Windows. Als je een Mac hebt, is Recuva niets voor jou, maar geef het niet op. Ook voor Apple-bezitters hebben we de perfecte oplossing.
EaseUS data recovery is het tweede en laatste programma dat we aanraden in onze gids om permanent verwijderde e-mails uit de prullenbak te herstellen. Dit programma is perfect voor Mac-eigenaars. Om het te downloaden, gaat u naar de officiële website en klikt u op de knop “gratis uitproberen”. Er zijn twee versies van dit programma: een gratis en een betaalde. We zullen u nu de belangrijkste verschillen tussen deze twee versies geven.
Als de download is voltooid, opent u, welke versie u ook kiest, het .exe-bestand en klikt u op de knop “ja” om verder te gaan. Met de gratis versie van EaseUS data recovery kunt u e-mails herstellen tot een grootte van 500 MB, en als u het programma deelt op verschillende sociale netwerken, kan dit oplopen tot twee gigabyte. In principe is dit programma gebaseerd op een soort ruil: in ruil voor reclame krijgt u de kans om een groter aantal bestanden te herstellen.
Als u het programma op uw pc hebt geïnstalleerd, selecteert u de e-mails die u wilt herstellen en de schijf waarop de software moet werken (schijf C). Als u geluk hebt, zijn uw e-mails nog niet overschreven en is er een goede kans dat u ze kunt herstellen. Met onze korte gids en snelle tips, hopen we dat we u hebben geholpen om verwijderde e-mails uit uw e-mail prullenbak te herstellen. Helaas zijn dit, zoals wij reeds hebben gezegd, fouten die kunnen gebeuren, maar niets onherstelbaars.