Hoe meld je je aan bij iCloud

ICloud Sign In: Leer hoe je je kunt aanmelden bij je iCloud-account vanaf iOS, macOS en zelfs Windows-pc’s, zodat je al je bestanden binnen handbereik hebt.

Als je onlangs een gloednieuw Apple-apparaat hebt gekocht, misschien wel voor het eerst, ben je misschien in een hele nieuwe wereld terechtgekomen met uiterst nuttige eigen diensten en functies. Een daarvan is iCloud, waartoe je toegang hebt met je persoonlijke profiel om te profiteren van al het gemak van gegevensopslag via een netwerk.

Als nieuwkomer bij de producten van Apple vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u toegang krijgt tot iCloud vanaf uw apparaat, zodat u kunt gaan profiteren van de dienst die Apple aanbiedt, waarmee iOS-, macOS- en zelfs Windows-pc-gebruikers reservekopieën van hun gegevens kunnen maken op wat kan worden omschreven als een soort online harde schijf, bekend als iCloud Drive, en deze vervolgens kunnen synchroniseren op al hun apparaten.

Hoe maak je een iCloud-account

Voordat je op de noodlottige knop “iCloud aanmelden” tikt, waarmee je al je bestanden binnen handbereik hebt, van foto’s en video’s tot documenten en zelfs webbrowsers, moet je natuurlijk eerst je eigen iCloud-account aanmaken. Om dit te doen, is het essentieel om een Apple ID te hebben. Het is meestal Apple zelf die u uitnodigt om er een aan te maken bij de aankoop van een nieuw toestel, via een zeer eenvoudige procedure: ga naar de officiële Apple website, vul het registratieformulier in met alle vereiste gegevens en bevestig uw identiteit door te klikken op de link die u wordt toegestuurd door het bedrijf uit Cupertino. Als alternatief is er ook de automatische registratie via iTunes, een gratis dienst die ook op pc’s kan worden gedownload en op Mac-computers al vooraf is geïnstalleerd.

Hoe krijg ik toegang tot iCloud vanaf iOS

De iCloud-aanmelding kan, zoals hierboven vermeld, op verschillende apparaten worden uitgevoerd, zelfs op apparaten die niet door Apple zijn ondertekend. De eerste waarin wij geïnteresseerd zijn, zijn uiteraard die met het mobiele iOS-besturingssysteem, d.w.z. iPhone, iPod touch en iPad. Om iCloud te kunnen gebruiken, moet niet alleen een Apple ID worden aangemaakt, maar moet iCloud ook worden gekozen als het standaardsysteem voor het maken van back-ups van gegevens op het gebruikte apparaat. Niets is eenvoudiger, aangezien dit een van de opties is die tijdens het activeringsproces van het product kunnen worden geselecteerd.

Als u om de een of andere reden uw iPhone, iPad of iPod touch hebt geactiveerd zonder deze optie aan te vinken, gaat u naar het startscherm en tikt u op het pictogram “Instellingen”, herkenbaar aan het symbool met een tandwieltje, klikt u op uw gebruikersnaam en selecteert u “iCloud”. In het daarvoor bestemde scherm zet u alle schakelaars van uw keuze op “AAN” voor de opties waarin u geïnteresseerd bent, of het nu gaat om contacten, agenda’s, mail, foto’s, documenten enzovoort.

Nadat u zich met succes hebt aangemeld bij iCloud op uw iPhone, iPad of iPod touch, kunt u ook meteen de status van de dienst bekijken en al uw opgeslagen gegevens beheren. Dit betekent dat u gegevens kunt bewerken en verwijderen, maar ook nieuwe gegevens kunt toevoegen, door op het startscherm van uw iOS-apparaat op het pictogram “Instellingen” te tikken en “iCloud” te selecteren, gevolgd door “Opslag”. In het scherm dat u nu ziet, klikt u op ‘Totale ruimte’ om te zien hoeveel opslagruimte er nog beschikbaar is, terwijl u door te kiezen voor ‘Ruimte beheren’ de mogelijkheid krijgt om alle gegevens die op iCloud zijn opgeslagen te beheren en naar eigen inzicht ruimte vrij te maken.

Hoe opent u iCloud vanaf macOS

Ook op Mac-computers is iCloud een waardevolle bondgenoot voor iedereen die zijn documenten beter wil ordenen. Ga naar het pictogram “Systeemvoorkeuren” dat zichtbaar is in het Dock, en klik vervolgens op het tabblad “iCloud” dat op het virtuele bureaublad verschijnt. U kunt nu de gebruikelijke vinkjes zetten bij de items die u interesseren, zoals contactpersonen, favorieten en foto’s.

Net als voorheen besteedt macOS ook enige zorg aan gegevensbeheer: als u de status van uw iCloud wilt bekijken met details over de gegevens die op de server zijn opgeslagen, klikt u op de knop “Beheren” in het iCloud-venster van Systeemvoorkeuren; als u gegevens wilt verwijderen, toevoegen of bewerken, opent u de Finder en klikt u op het item “iCloud-schijf” in de linkerzijbalk.

Hoe krijg ik toegang tot iCloud vanuit Windows

Een deel van iCloud-aanmelding is ook beschikbaar voor Windows-gebruikers. Op voorwaarde dat we eerst de speciale client hebben gedownload en geïnstalleerd op onze computer, en deze vervolgens hebben geconfigureerd volgens de standaard wizard. Nu kunt u inloggen op de dienst door de gegevens in te voeren die u hebt gebruikt bij de registratie van uw Apple-account. Kies zoals gewoonlijk welk item u wilt aanvinken, zodat u contacten, mail, agenda’s, media-items en alle bestanden die daadwerkelijk kunnen worden opgeslagen, kunt synchroniseren. Favorieten worden gesynchroniseerd met je standaardbrowser, foto’s worden opgeslagen in de map onder ‘Opties’, en contactpersonen en e-mail zijn direct online toegankelijk op de officiële iCloud.com-website.