Samsung Galaxy S22 Ultra, hoe de camera eruit zal zien

Nieuwe geruchten vertellen ons over het ontwerp van Samsung Galaxy S22 Ultra samen met de specificaties van de camera’s, die niet veel zullen uitsteken

De geruchten over Samsung’s Galaxy S22-reeks houden niet op, integendeel. Naar alle waarschijnlijkheid zullen informatie, speculaties en eventualiteiten de drie Koreaanse vlaggenschepen begeleiden tot aan de lanceerdag, die gezien de (herhaaldelijk uitgestelde) aankondiging van de Galaxy S21 FE naar verwachting in februari zal plaatsvinden.

Galaxy S21 FE in januari, Galaxy S22, S22+ en S22 Ultra in februari: dat zijn de geruchtenvoorspellingen. En er zijn zoveel voorspellingen over de drie dat ze de afgelopen uren de pan uit zijn gerezen, tot het punt dat ze ontwerpers die de evolutie van Samsung’s topgamma op de voet volgen, in staat hebben gesteld enkele zeer gedetailleerde renderbeelden te maken van hoe ze eruit zouden kunnen zien. De Galaxy S22 zou wel eens kunnen afstappen van het ontwerp dat de serie tot nu toe heeft gekenmerkt en in de richting gaan van de typische kenmerken van de Galaxy Note-lijn, een gevoel dat nog wordt versterkt door de aanwezigheid van de S Pen op de Galaxy S22 Ultra.

Het nieuwe ontwerp van het cameracluster

Wat vooral opvalt is de opstelling van de achtercamera’s, die heel anders is dan die van de laatste drie generaties Galaxy S-smartphones.

Het beste deel van de Galaxy S22 previews van Samsung in de afgelopen uren betreft het uitsteken van de camera’s aan de achterkant: dit zou tot een minimum beperkt moeten blijven, waarbij de sensoren nauwelijks boven de behuizing uitsteken, wat ver verwijderd is van de overdrijvingen van de laatste tijd, toen zowel de Galaxy S21 Ultra als zijn concurrenten (zoals de iPhone 13 Pro Max) opvallend prominente camera-arrays hebben.

De cameraspecificaties van de S22 Ultra

In lijn met de hoge verwachtingen zijn echter de cameraspecificaties die door punctuele tipgever Ice Universe zijn gesuggereerd. De Galaxy S22 Ultra zal naar verluidt zijn voorzien van een uit vier elementen bestaande achterste groep. De belangrijkste focus zal liggen op de hoofdcamera, die nog steeds een 108-megapixel sensor zal hebben, maar wel een die sterk is herzien ten opzichte van de huidige topcamera.

Dit zal waarschijnlijk de derde generatie van Samsung’s eigen Isocell zijn, met een f/1.8 diafragma sensor en een 85-graden gezichtsveld. De beslissing van Samsung om het aantal megapixels op de Galaxy S22 Ultra te behouden is niet zorgwekkend, want er zijn genoeg voorbeelden waarbij producten met veel megapixels geen betere foto’s maken dan andere met minder.

De tweede camera die op de Galaxy S22 Ultra wordt verwacht, lijkt dezelfde ultrabrede te kunnen zijn als de huidige S21 Ultra, dus een 12-megapixelsensor van Sony met een diafragma van f2.2 en een beeldhoek van 120 graden. De overige twee zouden optische zoomlenzen zijn. Beide sensoren zouden 10-megapixel zijn, gemaakt door Sony, en zouden nieuw zijn ten opzichte van die in de Galaxy S21 Ultra: de ene zou een 3x optische zoom hebben, de andere zelfs een 10x optische zoom.

Alle camera’s, ook de ultrabrede, zouden optische beeldstabilisatie hebben, terwijl de frontcamera voor selfies 40 MP zal zijn.