Wat is anoniem browsen modus in browsers

Velen gebruiken incognito browsen om hun privacy op het internet te vergroten, maar in werkelijkheid garandeert het niet de totale anonimiteit van hun gegevens

Incognito browsen, anoniem browsen of anonieme modus. Deze functie heeft verschillende namen. Dat hangt af van de browser die we gebruiken. Het eindresultaat is echter bijna altijd hetzelfde. We kiezen ervoor als we niet willen dat het zoeken naar sites wordt opgeslagen in de zoekgeschiedenis.

Gebruikers gebruiken de incognito-modus in de overtuiging dat hun privacy veilig is. Helaas is dit niet het geval. In feite blijft het IP-adres (een soort persoonlijk adres dat een met het internet verbonden apparaat identificeert) zeer zichtbaar voor buitenstaanders, die precies weten welke sites wij bezoeken. De enige bescherming is op lokaal niveau, waar de pagina’s die we hebben bezocht niet worden getraceerd. Kortom, anoniem surfen kan een goede dekmantel zijn, maar het werkt alleen op je eigen computer of smartphone. Dit is wat incognito surfen is en hoe het werkt.

Hoe anoniem surfen werkt

Laten we beginnen met te zeggen dat incognito of anoniem surfen verandert, afhankelijk van de browser die je gebruikt. Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Safari en Opera, om er maar een paar te noemen. Bij “klassiek” surfen bewaart de browser onze browsegeschiedenis, cookies van de verschillende sites die we bezoeken, de formulieren die we invullen, opgeslagen wachtwoorden, gedownloade bestanden en alle zoekopdrachten die we in de zoekbalk uitvoeren. Deze gegevens zijn niet alleen zichtbaar voor onszelf, maar ook voor onze werkgever (als we een bedrijfsapparaat gebruiken), onze internetprovider en de websites die we bezoeken. Bij het incognito surfen worden sommige van deze gegevens niet op onze PC’s opgeslagen, maar blijven zij zichtbaar voor de hierboven vermelde personen. Cookies worden meestal opgeslagen, maar alleen voor de duur van het incognito surfen. Incognito surfen kan ook handig zijn om meerdere pagina’s van hetzelfde sociale netwerk tegelijk te gebruiken. Als we bijvoorbeeld Facebook openen in de klassieke navigatie, wordt meestal ons profiel getoond waarop we al zijn ingelogd. Als we willen inloggen met een andere account, misschien die van het bedrijf, kunnen we een incognitovenster openen. In dat geval zal ons worden gevraagd in te loggen en zullen de wachtwoorden niet worden bewaard voor toekomstige toegang. Zelfs als we vergeten uit te loggen.

Incognitobrowsingrisico’s

Laten we beginnen met te zeggen dat incognitobrowsing ons apparaat niet beschermt tegen malware, zoals spyware of stalkerware. Pas ook op met de browsers die u gebruikt, sommige zijn zo ingesteld dat ze bepaalde bewegingen van de gebruiker volgen, zelfs wanneer de gebruiker anoniem surfen heeft ingesteld. Bovendien kunt u met incognito surfen het ouderlijk toezicht niet omzeilen. Dus als je ouders de sites die je bezoekt in de gaten houden, zullen ze nog steeds weten waar je naar kijkt, zelfs als je incognito surft. Hetzelfde geldt voor computers in een schoolnetwerk, een kantoor of een opleidingscentrum. Als we echt willen verbergen ons surfen, een van de beste methoden zou kunnen zijn om de Tor webbrowser te downloaden.

.