Het Europees Parlement keurt het in februari bereikte akkoord tussen de 27 lidstaten goed en geeft het definitieve startsein voor de afschaffing van roaming
De officiële bevestiging is binnen en maakt een einde aan de twijfels die de afgelopen dagen de ronde deden. Roaming wordt op 15 juni definitief afgeschaft en vervangen door de digitale interne markt, waardoor de burgers van de 27 lidstaten hun mobiele telefoon kunnen gebruiken zonder extra kosten te moeten betalen.
Het officiële startsein werd gisteren gegeven door het Europees Parlement, dat het einde van roaming bekrachtigde met een stemming – 549 voor, 27 tegen, 50 onthoudingen. Niets te doen dus voor degenen die hoopten en dachten een uitstel van nog eens 12 maanden te krijgen. De stemming is belangrijk en betekent een keerpunt, want vanaf 15 juni zal het mogelijk zijn te bellen, berichten te versturen en op het web te surfen tegen de tarieven van de operator waarbij u bent aangesloten, zelfs als u in het buitenland bent. De belangrijkste mobiele exploitanten zullen zich dus aan de nieuwe regelgeving moeten aanpassen om boetes te voorkomen.
Geen uitstel
Het besluit van het Europees Parlement formaliseert het akkoord dat de 27 lidstaten in februari jl. hebben bereikt. De overeenkomst leek te wankelen na de publicatie door Berec, het orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie, van de richtsnoeren die het risico van een jaar uitstel hadden doen vrezen. In werkelijkheid zullen, zoals de Europese Commissie heeft bevestigd, de enige exploitanten die om een verlenging van de nieuwe regel met 12 maanden kunnen vragen, exploitanten zijn waarvan de totale verliezen meer dan 3% bedragen.
Deze categorie omvat hoofdzakelijk virtuele exploitanten, die gedwongen zouden worden buitensporige kosten te dragen. Zij betalen roamingkosten aan Europese exploitanten voor hun klanten en zijn niet in staat de kosten in evenwicht te brengen met het inkomende toerisme. Voor alle anderen – Tim, Vodafone en Wind-Tre in Italië – worden de nieuwe regels van kracht op 15 juni.