Google Pixel Fold gaat niet door: hier is waarom

Google neemt afscheid van opvouwbaar smartphone-idee: hier is waarom het Pixel Fold-project is verlaten

Diegenen die zaten te wachten op Google’s eerste opvouwbare smartphone in de overtuiging dat die er snel zou komen, zullen zeer teleurgesteld zijn. Big G heeft besloten af te zien van het idee van een Pixel Fold die naast de nieuwe Pixel 6-serie zou worden gelanceerd en het is onwaarschijnlijk dat het begin 2022 zal komen.

De reden waarom Google heeft besloten af te zien van zijn opvouwbare smartphone is het enorme succes van de modellen van zijn Zuid-Koreaanse rivaal Samsung. De Galaxy Z Flip en Galaxy Z Fold zijn nu in hun derde serie en hebben bewezen uitstekende opvouwbare smartphones te zijn, terwijl het opvouwbare model van de reus uit Mountain View nog niet aan hun normen voldoet. Onthuller van Google’s afscheid van zijn Pixel Fold is Ross Young van Display Supply Chain Consultants, die in een lek onthult dat Big G de bestelling heeft geannuleerd van componenten die nodig zijn om de opvouwbare smartphones in elkaar te zetten. Zonder die onderdelen is het onmogelijk dat de Pixel Fold in 2021 gemaakt kan worden.

Google gaat de Pixel Fold niet maken

Velen verwachtten dat de langverwachte Pixel Fold eind oktober naast de Pixel 6 onthuld zou worden, maar er is iets misgegaan. Google presenteerde alleen de nieuwe Pixel 6 en Pixel 6 Pro, de topsmartphones die begin 2022 in Italië in de verkoop gaan.

De aanwijzingen voor de komst van Big G’s eerste opvouwbare smartphone waren legio, te beginnen met de stabiele versie van Android 12L, waarbij L staat voor groot scherm, omdat het is ontworpen voor tablets en opvouwbare schermen die in maart 2022 zullen arriveren. Andere lekken kwamen uit de code van de Google Camera-app, die 2022 aangaf als releasedatum van de eerste opvouwbare smartphone.

Het nieuwste lek kondigt echter een complete koerswijziging aan: de Google Pixel Fold zal niet worden gemaakt. Leaker Ross Young van Display Supply Chain Consultants legt uit dat Google alle orders heeft geannuleerd voor de onderdelen die nodig zijn om zijn opvouwbare smartphones te bouwen en dat er geen nieuwe orders zijn tot de eerste helft van 2022. Dit betekent maar één ding: de Pixel Fold zal niet worden geproduceerd, althans voorlopig niet.

Google heeft afgezien van de Pixel Fold: de reden

Achter het besluit van Google, dat zeker leek van zijn voornemen om de opvouwbare markt te betreden, zit de felle concurrentie van de Zuid-Koreaanse rivaal Samsung. Samsung’s Galaxy Z Fold 3 en Galaxy Z Flip 3 zijn opvouwbare smartphones met geweldige functies waar Google’s model niet aan kon tippen.

Geruchten over de specs van de Pixel Fold gingen onder meer over een 7,57-inch scherm met een verversingssnelheid van 120Hz en een Google Tensor-chip, terwijl de camera bescheiden bleef in vergelijking met rivalen. Big G zou gedacht hebben dat het Samsung niet kon verslaan, althans voorlopig, en dat de productiekosten te hoog zouden zijn in vergelijking met de mogelijke winst.

Een afscheid van foldables van Google dat hoogstwaarschijnlijk niet meer is dan een afscheid: wanneer Big G denkt dat het een concurrerende Pixel Fold kan maken, zullen we die zeker op de markt zien verschijnen. Ondertussen spreken andere geruchten over nieuwe uitdagingen voor Samsung, waarbij Apple naar verluidt werkt aan de eerste opvouwbare iPhone die in 2025 moet worden gepresenteerd. Zeker is dat de toekomst van smartphones vouwbaar is en dat er aan innovaties geen gebrek zal zijn.