Lenovo reorganiseert bedrijfsdivisies

Meer integratie van diensten in de Lenovo-structuur is het doel van een hernoeming en reorganisatie van de bedrijfsdivisies van Lenovo. Het doel is een holistisch aanbod te creëren, benadrukt Dieter Stehle, General Manager bij Lenovo Duitsland.

De hardwaregigant Lenovo groeit ook in onder meer de software- en dienstensector. Dit, en de verklaarde doelstelling om zich te ontwikkelen in de richting van “One Lenovo”, heeft het bedrijf ertoe aangezet zijn bedrijfsgebieden te reorganiseren. In de toekomst zullen de eenheden Diensten en Oplossingen worden samengebracht in een nieuwe eenheid, SSG (Solutions & Services Group) genaamd. Deze gaat op 1 april van start en zal worden geleid door Ken Wong. Met een groei van 36 procent waren de software- en dienstenactiviteiten zeer succesvol in het zojuist afgesloten derde kwartaal van Lenovo’s boekjaar. In de toekomst, zo zei hij, wil de onderneming haar bedrijfsonderdelen afstemmen op de 3S-strategie van de onderneming. Deze zijn: Smart IoT, Smart Infrastructure en Smart Verticals.

Naast SSG komt er IDG (Intelligent Devices Group), dat onder leiding komt te staan van Luca Rossi, die de aangewezen opvolger is van Gianfranco Lanci, de CEO van Lenovo die in september met pensioen gaat. De derde business unit wordt de ISG (Infrastructure Solutions Group), die voorheen opereerde onder de naam DCG (Datacenter Group). Kirk Skaugen zal er de hoed voor blijven dragen.

Een andere verandering is dat Lenovo zijn verkooporganisatie in twee eenheden opsplitst: China Geo en een internationale verkooporganisatie. De eerste zal in de toekomst worden geleid door Liu Jun, de tweede door Matt Zielinski, die momenteel senior vice president voor Noord-Amerika is.

De cijfers in detail

Dieter Stehle, Executive Director & GM Data Center Group Germany, Lenovo

Dieter Stehle, Executive Director & GM Data Center Group Germany, Lenovo

Lenovo heeft in het derde fiscale kwartaal een recordomzetgroei van 22 procent j-o-j gerealiseerd, waaraan alle bedrijfsonderdelen hebben bijgedragen. IDG’s activiteiten op het gebied van pc’s en smart devices droegen met een omzetstijging van 27 procent het leeuwendeel bij, maar ook de mobiele business group noteerde een dubbelcijferige groei. Dit is de hoogste rentabiliteit sinds de oprichting van de Motorola-activiteiten. De uitbreiding van de relaties met de vervoerders en de verbeterde productmix zijn hier voelbaar. Met de focus op 5G wil het bedrijf zich in de toekomst in deze richting blijven bewegen.

De Data Center Groep heeft ook een lichte stijging van de winstgevendheid gerealiseerd. Dit was vooral te danken aan de recordverkoop in opslag, die met 11 procentpunten steeg. Maar ook de twee andere divisies van de groep, Cloud Service Providers en Enterprise/SMB, boekten winst.

Het holistisch benaderen van de klant en het meer integreren van de verkoop is het doel hierachter, aldus Dieter Stehle, General Manager Lenovo Duitsland. Het succes dat het bedrijf wereldwijd heeft geboekt, wordt ook weerspiegeld in de cijfers voor Duitsland, vertelde de manager aan IT-BUSINESS. Stehle ziet één pijler van het succes in het feit dat Lenovo erin geslaagd is om consistent te leveren. “We waren in staat om onze supply chains goed in balans te brengen.”