Windows 10, Meet Now arriveert met nieuwe update

Microsoft duwt Skype tegen Zoom en wordt serieus: Meet Now arriveert voor iedereen, geïntegreerd in de Start-menubalk, en je hebt niet eens een Skype-account nodig om het te gebruiken

Windows 10-updates volgen elkaar nu dag na dag op en, slechts een paar dagen na de tweede halfjaarlijkse 20H2 Oktober Update, heeft Microsoft besloten om er nog een uit te brengen, optioneel: KB4580386, die vooral is uitgebracht om enkele bugs te verhelpen, maar die ook een niet onbelangrijke nieuwe functie bevat: Meet Now in de balk van het menu Start.

Meet Now was al gespot in een eerdere bètaversie van Windows 10, die alleen was vrijgegeven aan Insiders. Nu kunnen niet alleen degenen die geabonneerd zijn op het programma hun besturingssysteem updaten om een nieuw pictogram te zien verschijnen op de Start-menubalk, in de rechter benedenhoek. Dit is het Meet Now-pictogram, waarmee u in een paar seconden een videogesprek kunt beginnen met wie u maar wilt. Het videogesprek vindt plaats via Microsofts Skype-platform, dus u moet de Skype-app op uw apparaat hebben om deel te nemen, hoewel u geen account op het platform hoeft te hebben.

Hoe Meet Now werkt

Wanneer de gebruiker op het Meet Now-pictogram op de Windows 10 Start-menubalk klikt, wordt een klein venster geopend van waaruit u kunt kiezen tussen “Een vergadering maken” en “Aan een vergadering deelnemen”. In het eerste geval zal een link worden gegenereerd, die moet worden gedeeld met allen die we willen uitnodigen voor de oproep. In het tweede geval moeten we deze link invoegen, die ons is toegestuurd door de persoon die het videogesprek heeft gestart.

Diegenen die Skype niet op hun pc hebben, zullen worden uitgenodigd om het te downloaden om deel te kunnen nemen, hetzelfde geldt als ze willen deelnemen aan het videogesprek vanaf een mobiel Android- of iOS-apparaat: we zullen respectievelijk naar de Play Store of de App Store worden gestuurd om de Skype-app te downloaden.

Meet Now: je hebt Skype nodig, maar geen account

Het interessante aan Meet Now is dat, hoewel het is gebaseerd op het Skype-platform, je geen Skype-account nodig hebt om het te gebruiken: je hoeft alleen maar de app te downloaden en de link in te voeren om deel te nemen aan de videogesprekken. Het is echter duidelijk dat dit een strategische zet is van Microsoft, dat Skype steeds verder probeert te pushen.

Meet Now is bovendien vrijwel identiek aan de eenmalige functie die wordt aangeboden door Zoom, een ander videoconferentieplatform dat letterlijk explodeerde tijdens de maanden van de lockdown. Terwijl de noodsituatie op gezondheidsgebied en de maatregelen om de besmettingen in te dammen, met name smartworking, voortduurden, ging Microsoft in het offensief.