Hoe je grote bestanden verstuurt met WhatsApp

Je kunt grote documenten versturen naar vrienden en collega’s via WhatsApp – hier lees je hoe je dat in een paar eenvoudige stappen doet

Een van de vele functies die WhatsApp biedt, is de mogelijkheid om grote documenten te versturen. De meeste gebruikers gebruiken de messaging-app om te chatten met vrienden of om foto’s en video’s te delen. Slechts weinigen gebruiken het voor een functie die in veel gevallen kostbare uren werk kan besparen.

Zoals velen van u weten, is het verzenden van zware documenten over het web noch gemakkelijk noch eenvoudig. De verschillende diensten leggen precieze beperkingen op en staan niet toe dat PowerPoint-presentaties, zeer lange video’s of PDF-documenten met veel afbeeldingen erin worden gedeeld. In dergelijke gevallen is WhatsApp de redder in nood. De applicatie heeft een zeer hoge limiet voor het verzenden van bestanden: 100MB. En bovenal, het is onmiddellijk: alles wat u nodig hebt is een goede internetverbinding en het nummer van de persoon naar wie u het document wilt sturen. En bovenal, de functionaliteit is gratis: u hoeft geen abonnement te betalen of de app te kopen. Hier lees je hoe.

WhatsApp, hoe verstuur je zware documenten

De messaging-app biedt gebruikers de mogelijkheid om afbeeldingen, video’s, audio-inhoud, telefoonnummers, locatie en documenten te delen in één-op-één- en groepsgesprekken. Documenten zijn alle bestanden met een extensie die kunnen worden gelezen door een smartphone of pc: powerpointpresentaties, Word-bestanden, PDF-bestanden. Het zijn ook erg zware bestanden die groter zijn dan 25MB en meestal niet via e-mail kunnen worden verstuurd. In deze gevallen kan WhatsApp echt uitkomst bieden: de limiet voor het versturen van documenten is 100MB. En door het aan een groep te koppelen, kun je honderden contacten tegelijk bereiken.

Om grote documenten via WhatsApp te versturen is de procedure heel eenvoudig: ga het gesprek aan, klik op het paperclip-pictogram in de witte ruimte onderaan en er verschijnen zes pictogrammen op het scherm: Document, Camera, Galerij, Audio, Locatie en Contact. Als je op Document drukt, wordt het bestandsbeheer van je smartphone geopend en kun je kiezen welk bestand je wilt delen met je vriend(in) of collega via WhatsApp. Hetzelfde proces werkt ook op WhatsApp Web en stelt je in staat grote bestanden via je pc te versturen.

Als je echter een vertrouwelijk en belangrijk werkdocument moet versturen, is het raadzaam diensten als JumboMail te gebruiken, waarmee je bijlagen tot 2 gigabyte volledig gratis kunt versturen.

WhatsApp, hoe vind je verzonden documenten

Het is net zo eenvoudig de documenten terug te vinden die je met je vrienden op WhatsApp hebt gedeeld. Als u een belangrijk bestand niet kunt vinden, gaat u naar uw chat, klikt u op het pictogram met de drie puntjes in de rechterbovenhoek en selecteert u Media. Dit opent een tabblad met drie tabbladen: Media, Documenten, en Links. Als je Documenten selecteert, verschijnt een lijst van alle Word-, PDF- en Power Point-bestanden die op WhatsApp worden gedeeld. Als u het selecteert, wordt het op uw smartphone of pc geopend. Alles heel eenvoudig, gemakkelijk en snel.