Waarom WhatsApp je geen spraaknotities laat versturen

Audio-notities zijn een van WhatsApp’s meest gebruikte functies: dit is wat je moet doen als je geen spraakberichten kunt versturen

Op 19 januari 2020 ligt WhatsApp plat en kun je geen spraakberichten meer versturen. Hier vind je een update van minuut tot minuut van wat er gebeurt.

De WhatsApp-spraaknotities zijn een van de meest gebruikte functies van de messaging-app geworden, vooral onder jongeren. In veel gevallen hebben ze gesprekken vervangen: je stuurt een paar gesproken berichten en hoeft niet meer te bellen.

Het geheim van het succes van spraaknotities is dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn: druk gewoon op het microfoonpictogram en begin te praten: WhatsApp neemt het bericht op en verstuurt het naar je vriend. Audioberichten zijn ook erg belangrijk geworden voor WhatsApp, dus hebben ontwikkelaars een nieuwe manier bedacht om spraaknotities te versturen zonder dat je je vinger op het scherm hoeft te houden voor de duur van het bericht. Soms veroorzaken spraakberichten echter problemen voor mensen: je kunt het bericht niet versturen of beluisteren. Wat veroorzaakt deze problemen? Dat hangt ervan af, de factoren zijn verschillend en allemaal verschillend van elkaar. Hier leest u wat u moet doen als u geen spraakbericht kunt versturen.

Controleer uw internetverbinding

De eerste reden waarom u uw audioberichten niet kunt versturen, is de meest triviale: u hebt geen verbinding met het internet. Zoals je wellicht weet, werkt WhatsApp niet zonder actieve data- of Wi-Fi-verbinding en kun je geen berichten ontvangen of versturen. Dus voordat je onnodig alarm slaat, controleer je of je smartphone een mobiele data- of Wi-Fi-verbinding heeft.

Missende toestemmingen

Wanneer je WhatsApp installeert, vraagt de applicatie je om toestemming voor toegang tot bepaalde functies op je smartphone. Als je per ongeluk de toegang tot de microfoon hebt geweigerd, kun je geen spraaknotities versturen met WhatsApp, of verstuur je spraakberichten zonder geluid. Hoe los ik dit probleem op met Android? Ga naar Instellingen, klik op “Apps en meldingen” en vervolgens op WhatsApp. Klik in het persoonlijke tabblad van de app op “Machtigingen” en plaats een vinkje naast de optie Microfoon. Zodra dit is gebeurd, kun je weer spraakberichten naar je vrienden sturen.

De tijd en datum van je smartphone zijn niet juist ingesteld

De tijd en datum zijn erg belangrijk voor een goede werking van WhatsApp. Als deze onjuist zijn, kan uw smartphone geen verbinding maken met de servers van de toepassing en geen media downloaden. Zodra de datum en tijd correct zijn ingesteld, kun je je audioberichten verzenden met WhatsApp.

Gebrek aan opslagruimte

Een van de meest voorkomende redenen waarom je geen audioberichten kunt verzenden en ontvangen via WhatsApp is een gebrek aan ruimte op het geheugen of de SD-kaart van je smartphone. In dergelijke gevallen moet u uw opslagruimte opschonen door alle onnodige afbeeldingen te verwijderen die u in de loop der tijd hebt ontvangen. Begin met de video’s en afbeeldingen die u via WhatsApp hebt ontvangen en ga dan verder met de werkdocumenten en foto’s die u met uw smartphone hebt gemaakt. Zodra de ‘clean-up’ is voltooid, kunt u audio-notities downloaden die u van uw vrienden hebt ontvangen.