Hoe controleer je of iemand de webcam van je PC gebruikt om je te bespioneren

Is er een manier om te voorkomen dat je via de webcam bespioneerd wordt zonder dat je de webcam met een stukje donkere tape hoeft af te plakken? Tuurlijk. Zo

We worden allemaal een beetje paranoïde van het constante hacken van computers, dat niemand ontziet. Naast de diefstal van persoonsgegevens is een van de grootste angsten van veel mensen dat ze worden bespied via de webcams op hun apparaten.

vooral bij laptops die, net als tablets en smartphones, worden verkocht met een ingebouwde fotosensor. Deze vrees is volkomen gerechtvaardigd, aangezien er, zoals veel deskundigen zeggen, weinig voor nodig is om op afstand de controle over een webcam over te nemen en de privésfeer van slachtoffers binnen te dringen. Met alles wat dat met zich meebrengt. In feite kan geschonden privacy door hackers worden gebruikt als chantagemiddel om geld af te persen. Veel gebruikers kiezen er nog steeds voor zichzelf te beschermen door de klassieke en altijd groene methode van donkere tape te gebruiken om de webcam af te schermen. Maar is er nog iets dat u kunt doen?

Hoe controleert u of uw webcam veilig is

Een minder archaïsche maar nog steeds zeer effectieve manier om te weten of nieuwsgierige ogen uw leven zijn binnengedrongen, is te controleren welke programma’s en toepassingen toegang hebben tot uw camera. Er kan kwaadaardige software tussen verborgen zitten. Deze procedure vereist geen grote computervaardigheden. Het enige wat u hoeft te doen is Processes Explorer downloaden, een gratis programma dat, net als Windows Taakbeheer, alle actieve processen kan identificeren.

Nadat u de software hebt gedownload, is de eerste stap het vinden van de naam van de webcam die op uw computer is geïnstalleerd. Nogmaals, de procedure is zeer eenvoudig. Typ gewoon “Apparaatbeheer” in “Zoeken in Windows”, dat u links onderaan het scherm vindt. Zoek dan naar “Capture and imaging devices” en selecteer uw webcam in het uitklapmenu. Er verschijnt dan een ander venster waarin u allerlei informatie vindt over de geïnstalleerde sensor. Klik op “Details” en kopieer de naam van de webcam (die onder “Waarde”).

Nu komen we in de “hete” fase. Open Proces Manager en voer Ctrl+F uit. In de zoekbalk die op het scherm verschijnt, plak de naam van de camera die je eerder hebt gekopieerd en klik op “Zoeken”. De software zal u een lijst geven van alle programma’s die de camera gebruiken. Als een van deze u onbekend voorkomt, kan het spyware zijn. Je moet het nu verwijderen met een anti-spyware programma en een virusscan uitvoeren. Als dit lukt, kunt u uw webcam weer gebruiken.