Wat is binge watching en waarom is het gevaarlijk

Binge watching is een term die wijdverspreid is geraakt bij videostreamingplatforms en duidt op de actie van het kijken naar opeenvolgende afleveringen van een tv-serie

Elk jaar introduceert het Italiaanse woordenboek nieuwe woorden uit het Engels: startup, privacy, CEO, om er maar een paar te noemen. Sinds enige tijd is ook een nieuwe term wijdverbreid: binge watching. De term houdt vooral verband met de verspreiding van streaming-videoplatforms. Netflix en Amazon Prime video bijvoorbeeld.

In feite, als je de term in het Italiaans vertaalt, zou het ongeveer klinken als ‘binge watching’. Om de betekenis vollediger te maken, duidt de term binge watching op het achtereenvolgens bekijken van vele afleveringen van een tv-serie (5, 10, 15, afhankelijk van de duur). In de Engelse woordenschat heeft het woord binge watching altijd bestaan, maar pas met de komst van diensten als Netflix is het in ItaliĆ« beginnen te circuleren. Maar binge watching kan een gevaarlijke praktijk zijn voor ons lichaam en onze gezondheid: te veel uren voor de televisie of pc doorbrengen kan leiden tot slaapstoornissen.

Wat is binge watching

Terwijl de term in het Engels voor problemen kan zorgen, kan binge watching in het Italiaans ook vertaald worden als ’televisiemarathons’. Vooral in de zomer is het gebruikelijk om op zaterdag of zondag een marathon van TV-series te zien, d.w.z. de uitzending van alle afleveringen van een seizoen na elkaar. Met de komst van Netflix is “tv-marathon” vervangen door “binge watching”, maar de betekenis is dezelfde.

Wat binge watching echt heeft veranderd, is niet zozeer de manier van genieten van een tv-serie, maar hoe de afleveringen zijn opgebouwd en hoe ze worden verspreid. Om ervoor te zorgen dat de kijker zijn ogen niet van het TV-scherm afneemt, is de TV-serie opgebouwd als ware het een film van 10-15 uur, verdeeld in afleveringen. En dankzij de laatste cliffhanger hoeft de kijker alleen nog maar naar de volgende aflevering te kijken. Bovendien worden alle afleveringen van een seizoen op hetzelfde moment uitgebracht, zonder het typische weekschema van televisie te respecteren.

De explosie van binge watching

Hoewel de term altijd al heeft bestaan in de Angelsaksische wereld, maakte hij een comeback met de lancering op Netflix van eerst House of Cards en daarna het vierde seizoen van Arrested Development. Met name Arrested Development was zo geproduceerd dat elke aflevering aan de vorige was gekoppeld, waardoor het onmogelijk was de inhoud in blokken te verdelen. Een echte film opgedeeld in vijftien afleveringen.

De gevaren van binge watching

Hoewel miljoenen mensen de kunst van het binge watching beoefenen, betekent dit niet dat het gezond is. Verre van dat. Binge watching is zeer gevaarlijk voor iemands lichaam en gezondheid. Voortdurend televisiekijken leidt tot een zittend leven. Volgens medisch onderzoek verhoogt een te sedentair leven de kans op een hartaanval. Bovendien droogt te lang voor een scherm zitten de ogen uit en irriteert het. Een ander effect van comazuipen zijn slaapstoornissen en relatieproblemen. Als je vijftien tot twintig uur achter elkaar naar een tv-serie kijkt, verlies je de tijd uit het oog en verslechteren ook de sociale relaties met andere mensen.