Telefonie, nieuwe prefixen op komst: hoe herkennen we de operator

Met de toewijzing van de nieuwe prefixen kunnen telefoonoperatoren nu al telefoonnummers genereren en simkaarten uitgeven: hier zijn de nieuwe prefixen die we bij inkomende oproepen zullen kunnen zien.

Zoals het ministerie van Economische Ontwikkeling (MISE) van tijd tot tijd doet om de ontwikkeling van de mobiele markt mogelijk te blijven maken, heeft het de lijst geactualiseerd van telefoonvoorvoegsels die zijn toegekend aan de individuele exploitanten die in Italië nieuwe SIM-kaarten mogen uitgeven.

De nieuwe voorvoegsels, die op 5 februari door MISE zijn bekendgemaakt en door de branchepublicatie MondoMobileWeb bekend zijn gemaakt, zullen door de exploitanten worden gebruikt om nieuwe telefoonnummers voor nieuwe mobiele gebruikers te genereren en zijn dus nu al beschikbaar. Veel van de nieuwe nummers hebben betrekking op virtuele operatoren, zoals PosteMobile, Plintron (waarin de virtuele operatoren Rabona Mobile, NTMobile en NoiTel zijn ondergebracht), Kena Mobile (TIM-groep) en Very Mobile (WindTre-groep). Tot slot is het kengetal 3216, dat eigendom was van Acotel Spa maar sinds de overname door Soflab officieel niet meer bestaat, verdwenen.

De nieuwe 2021-telefoonnummers

PosteMobile had al de telefoonnummers 3711, 3713, 3714 en 3715. Vanaf 5 februari krijgt het ook het kengetal 3716.

De telefoontoetsen 3500, 3501 en 3505 veranderen van eigenaar, maar blijven in de praktijk toegewezen door Kena Mobile. De prefixen behoorden toe aan Nòverca Srl en zijn nu overgedragen aan Telecom Italia (dat eigenaar is van Nòverca Srl).

Dergelijke overwegingen gelden ook voor de nummers die zijn toegewezen aan de bedrijven van de Wind Tre Spa-groep, waarin de voormalige Wind Telecomunicazioni Spa en H3G zijn samengebracht, alsmede de virtuele operator Very Mobile. De groep heeft nu de kengetallen 320, 324, 327, 328, 329, 373, 388, 389, 391, 392 en 393.

Wanneer de nieuwe telefoonnummers komen

De nieuwe nummers die door het ministerie van Economische Ontwikkeling zijn toegewezen, zijn nu al voor alle doeleinden actief. Dit betekent dat gebruikers bij het activeren van een nieuwe simkaart al een telefoonnummer met een van deze kengetallen kunnen krijgen.

Dus iedereen die in de komende weken een oproep ontvangt met een van deze nieuwe kengetallen hoeft niet te schrikken: dit zijn volledig legale Italiaanse nummers en geen buitenlandse nummers die voor illegale doeleinden worden gebruikt, zoals in het verleden vaak is gebeurd.