Rohde & Schwarz: Tapvaste telefonie met de smartphone

Met de “TopSec Mobile” presenteert Rohde & Schwarz SIT op de CeBIT zijn nieuwe technologie voor tapvaste telefonie. Gebruikers ontvangen bij hun smartphone een kleine headset die discrete communicatie garandeert.

De TopSec Mobile (= Top Security Mobile) van Rohde & Schwarz SIT versleutelt gesprekken via het mobiele netwerk. De headset vervangt dus de speciale cryptotelefoons, die zich eerder verzetten tegen de “Bring your own Device”-trend (BYOD). Of beveiligde gegevensoverdracht dan wel de conventionele overdrachtsmethode wordt gebruikt, wordt uitsluitend door de gebruiker bepaald bij het kiezen. Aangezien de smartphone niet hoeft te worden “gehard”, kan deze op elk moment worden omgeruild voor een nieuwe zonder dat de cryptoheadset hoeft te worden aangepast.

Om een tap-proof gesprek te starten, hoeft de gebruiker alleen de app te openen, de contactpersoon uit het telefoonboek te selecteren en op de crypto-beltoets te drukken. De opgeroepene aanvaardt de oproep via de toets op zijn crypto headset en de tap-proof verbinding is tot stand gebracht.

Een ander voordeel ten opzichte van conventionele beveiligingsoplossingen op de smartphone is volgens de fabrikant dat deze gemakkelijk kunnen worden aangevallen door andere apps. Met TopSec Mobile daarentegen vindt de versleuteling plaats op het afzonderlijke apparaat, dat niet kan worden beschadigd door toepassingen op de smartphone. De smartphone wordt alleen gebruikt om de gegevens over te dragen, niet voor encryptie.

De bijbehorende app “TopSec Phone” is beschikbaar in de App Store en op Google Play. Indien gewenst kan de Rohde & Schwarz VoIP server ook gebruikt worden om de tijdrovende setup van de VoIP server van een externe provider te vermijden. Het apparaat zal worden gepresenteerd op Cebit in hal 12, stand B51.