PosteMobile vandaag down, wat gebeurt er

PosteMobile down in Italië op 28 september: gebruikers kunnen niet bellen of berichten versturen, hier is wat er gebeurt

[Bijgewerkt om 21:00 op 28/09/2020]

PosteMobile down op 28 september in heel Italië. Gebruikers van de telefoonmaatschappij van Poste Italiane melden problemen met zowel de telefoonlijn als de dataverbinding met internet, waardoor ze volledig geïsoleerd zijn geraakt.

Op Twitter en op de site die gespecialiseerd is in uitval Downdetector zijn steeds meer berichten te lezen van gebruikers die geen gebruik kunnen maken van de PosteMobile-dienst. De storing lijkt zich over heel Italië uit te breiden, want aanvankelijk waren de meeste meldingen geconcentreerd in de regio’s van Noord-Italië, maar mettertijd is het aantal ook toegenomen in de regio’s van Midden- en Zuid-Italië.

PosteMobile down, storingen

De problemen met PosteMobile begonnen op maandag 28 september om 10 uur ’s ochtends, maar het was vanaf 11 uur dat de berichten over storingen explodeerden op sociale netwerken en sites die gespecialiseerd zijn in het monitoren van downs van websites en apps, zoals Downdetector.

Gebruikers klagen vooral over het ontbreken van een telefoonlijn, waardoor zij niet kunnen bellen en geen sms-berichten kunnen versturen of ontvangen.

Internetstoringen zijn ook gemeld, waarbij er geen toegang is tot dataverbindingen. De storingen treffen heel Italië en het is niet duidelijk wat de oorzaak kan zijn van de schade die de gebruikers van PosteMobile isoleert. Zeker is echter dat duizenden klanten al urenlang proberen contact op te nemen met de klantenservice van Poste Mobile.

PosteMobile plat, protesten op Twitter

Om 21.00 uur, 11 uur na de eerste berichten, klagen veel gebruikers van Poste Mobile op Twitter nog steeds dat ze geen telefoonlijn hebben en niet kunnen internetten met hun mobiele telefoon. Het probleem is dus ernstiger dan men aanvankelijk zou denken en Poste Italiane heeft geen specifieke informatie verstrekt over mogelijke oplostijden en heeft zich ertoe beperkt op haar website te schrijven: “PosteMobile: er worden storingen gemeld op het netwerk. We werken eraan om de dienst zo snel mogelijk te herstellen. Wij verontschuldigen ons voor het ongemak”.

Geen officiële tweets van Poste Italiane, terwijl het Twitter-account van Poste Mobile al sinds 2018 inactief is. Op Facebook is er geen bericht over, Poste Mobile reageert alleen op vragen van gebruikers door te reageren op eerdere berichten “Hallo, onze excuses, we werken eraan om de dienst zo snel mogelijk te herstellen”.

PosteMobile down, de geografie van de uitval

Het is op dit moment niet mogelijk om met zekerheid vast te stellen welke gebieden het meest getroffen zijn door de uitval van Poste Mobile, ook al omdat het probleem vrij wijdverbreid lijkt te zijn over het hele land.

Het is echter wel mogelijk om de meldingen in kaart te brengen, die voornamelijk afkomstig zijn uit de grote steden in Noord- en Midden-Italië: Milaan, Rome, Turijn, Bologna, Florence, Genua, Padua, Verona, maar er is ook Napels. Zoals wel vaker in dit soort gevallen komt de kaart van de meldingen van de uitval echter niet exact overeen met de kaart van de uitval: hij geeft gewoon de gebieden weer waar meer klanten van de operator down zijn.

PosteMobile down, ook problemen voor de websites

De zeer lange down van Poste Mobile heeft ook twee neveneffecten veroorzaakt: de website van Poste Mobile en die van Poste Italiane (hoewel veel minder) zijn in de problemen. De gebruikers, die merkten dat de 160 lijnen van de klantenservice vastliepen, zijn naar het internet gestroomd om informatie te zoeken over wanneer de storing bij Poste Mobile zal ophouden.

Het resultaat, in het geval van de site van de virtuele exploitant, is een merkbare vertraging van de startpagina en, in sommige gevallen, de onmogelijkheid om toegang te krijgen tot de site.