Op 28 juli is het spektakel van de Alpha Capricornids en de South Delta Aquarids. Hoe u twee meteorenregens tegelijk kunt zien
Een meteorenregen is een onbetaalbaar spektakel aan de hemel. Laat staan twee tegelijk.
Het evenement vindt plaats in juli en omvat twee bekende meteorenregens die overal zichtbaar zijn, zelfs vanaf het noordelijk halfrond – hoewel het zicht volgens astronomen beter zou moeten zijn voor wie in het zuiden van de planeet woont.
Over welke meteorenregens hebben we het: Alpha Capricornids en South Delta Aquarids
Dit zijn de Alpha Capricornids en South Delta Aquarids meteorenregens.
Volgens de American Meteor Society (AMS) hebben de meteorenregens verschillende en complementaire kenmerken: de South Delta Aquarids zijn talrijker, maar minder spectaculair – er zijn geen hardnekkige sporen; ze veranderen ook zelden in een vuurbol. De Alpha-capricorniden daarentegen zijn zeldzaam – ongeveer vijf meteoren per uur – maar spectaculair.
De eerste meteorenregen is vanaf de aarde op zijn vroegst zichtbaar vanaf 15 juli en gaat soms door tot in augustus. De Delta Aquariden vallende sterren, aan de andere kant, zijn te zien van half juli tot half augustus, met een piekactiviteit tussen 28 en 29 juli.
Je hebt misschien een duidelijke overlapping opgemerkt tussen de twee vensters van de tijd, waarin we ons vandaag bevinden.
Wanneer en hoe kun je de twee meteorenregens tegelijk zien, in een vallende sterrenshow
De nacht van 28 juli is de ideale dag om, volgens de traditie, je ogen dicht te doen zodra je een ster ziet en de hemel te vragen om wat je het liefst wilt. Helaas zal de maan, die voor 74% vol is, zeer helder zijn, maar dit zal het niet onmogelijk maken om hier en daar een glimp van een paar lichtsporen op te vangen.
Hier zijn enkele tips om van het spektakel te genieten: natuurlijk moet u wachten tot het helemaal donker is, maar u kunt uw huis verlaten en uzelf wijden aan het aanschouwen van de sterren zonder speciale apparatuur. De intensiteit van de regenval, die de hele nacht zal aanhouden, zal volgens het Griffith Observatory in Los Angeles vlak voor zonsopgang zijn maximum bereiken. Het is ook een goed idee om 15-20 minuten eerder te vertrekken om uw ogen de kans te geven zich aan de duisternis aan te passen.
Over meteorieten: een werkelijk gigantische en uiterst waardevolle meteoriet is in Engeland neergekomen: wetenschappers zijn dolblij, en ze hebben zoveel materiaal tot hun beschikking dat een deel ervan in het openbaar is tentoongesteld. Hier is hoe te zien “Winchcombe”. Een onderzoek, vol spin-offs, draait rond een asteroïde is degene die leidde tot het uitsterven van de dinosaurussen: op de link alles wat we weten, met inbegrip van de angstaanjagende vloedgolf ontketend door de impact.
Giuseppe Giordano
.