De huidige “Cloud Monitor 2020” van Bitkom Research in opdracht van KPMG AG bevestigt de trend van de afgelopen jaren: driekwart van de Duitse bedrijven maakt inmiddels gebruik van cloud computing. Dit betekent dat de cloud onbetwist deel uitmaakt van het “nieuwe normaal” van bedrijfs-IT, en niet alleen sinds de Corona-crisis.
Cloud computing blijft dus op koers voor groei. Drie op de vier bedrijven (76 procent) maakten in 2019 gebruik van computerdiensten uit de cloud – tegenover 73 procent in het voorgaande jaar en slechts 66 procent in 2017. Nog eens 19 procent plant of bespreekt de invoering van de cloud. En slechts een kleine rest van 6 procent wil in de toekomst zonder de cloud.
Motor van digitalisering
Voor de meeste bedrijven betekent cloud computing nu ook meer dan alleen maar schaalbare computerdiensten kunnen oproepen. Meer dan driekwart van de cloudgebruikers (77 procent) ziet het gebruik van de cloud als een belangrijke bijdrage aan de digitalisering van het bedrijf als geheel: de meerderheid voor de digitalisering van interne processen (69 procent) en voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen (38 procent).
En gebruikers hebben duidelijke ideeën als het gaat om het kiezen van een aanbieder van clouddiensten. De belangrijkste “must-haves”: conformiteit met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (96 procent), een transparante beveiligingsarchitectuur (88 procent) en de mogelijkheid om cloudgegevens te versleutelen (77 procent). De locatie van gegevensopslag is ook een belangrijke kwestie voor veel cloudgebruikers en planners. Voor twee derde (65%) moet het datacentrum van de aanbieder zich uitsluitend binnen het rechtsgebied van de EU bevinden. Een vergelijkbaar aantal (63 procent) wil dat het hoofdkantoor van de cloudaanbieder daar gevestigd is.
Vooral de wens naar een transparante beveiligingsarchitectuur, maar ook de criteria van integreerbaarheid van de oplossingen en de interoperabiliteit van de oplossingen van verschillende cloudaanbieders zijn voor de bedrijven met sprongen in belang gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.
De meerderheid (58 procent) maakt gebruik van private cloud-toepassingen, public cloud-oplossingen zijn te vinden in 38 procent van de Duitse bedrijven. Het IT-budget hiervoor is met 2 procent gestegen. Toch is er hier nog onbenut potentieel, aangezien een derde van de ondervraagden verklaarde dat zij ook in de toekomst geen gebruik zouden maken van publieke clouds. Bedrijven zijn meer open-minded als het gaat om multi-cloud computing. Een op de drie bedrijven (32 procent) doet dit.
Publieke cloud met ruimte voor verbetering
Tegzelfdertijd heeft de overgrote meerderheid van de bedrijven positieve ervaringen met publieke clouds. Bijna acht op de tien (78 procent) benadrukken dat mobiele toegang tot IT-middelen gemakkelijker wordt gemaakt. Een vergelijkbaar aantal (77 procent) meldt een snellere schaalbaarheid van hun IT-diensten. Een op de twee public cloud-gebruikers (50 procent) constateert een toename van de databeveiliging en een kwart (24 procent) heeft zijn IT-kosten daadwerkelijk kunnen verlagen via de public cloud. Voor drie op de tien gebruikers (30 procent) is de IT-beheerinspanning echter ook toegenomen.
Veel bedrijven maken specifiek gebruik van nieuwe digitale technologieën via de publieke cloud. Bijna een kwart van deze gebruikers (23 procent) vertrouwt op oplossingen voor het internet der dingen of Industrie 4.0 uit de publieke cloud. Data lake-applicaties zijn in gebruik bij elke zevende gebruiker van de public cloud (17 procent). Er is daarentegen minder vraag op het gebied van spraakherkenning (8 procent), toepassingen met kunstmatige intelligentie (7 procent) of blockchain-oplossingen (2 procent).
Zorgen over beveiliging als struikelblok
Het zijn vooral zorgen over de beveiliging die bedrijven nog huiverig maken om de publieke cloud te gebruiken. Zeven van de tien niet-gebruikers (70 procent) vrezen ongeoorloofde toegang tot gevoelige bedrijfsgegevens. Voor 60 procent is de juridische situatie onduidelijk, en een vergelijkbaar aantal (59 procent) twijfelt aan de integratie van een publieke cloud in bestaande oplossingen. En twee op de vijf niet-gebruikers (43 procent) ontbreekt het aan de nodige personele middelen.
De feiten spreken tegen de subjectieve bedenkingen: Volgens de respondenten is de publieke cloud minder gevoelig gebleken voor beveiligingsincidenten dan de eigen IT van het bedrijf. Een goede vijfde (22 procent) van de public cloud-gebruikers geeft aan dat er in de afgelopen twaalf maanden beveiligingsincidenten zijn geweest in de cloud-oplossingen die zij gebruiken. Voor nog eens 36 procent bestond zo’n vermoeden. Ter vergelijking: drie op de tien bedrijven (28 procent) maakten melding van beveiligingsincidenten in hun eigen IT, en twee op de vijf (40 procent) hadden dergelijke vermoedens. Bedrijven nemen echter ook meer voorzorgsmaatregelen: De overgrote meerderheid (77 procent) heeft beveiligingsconcepten voor de cloud, of deze nu publiek of privaat is.
Multi-cloud gebruik tegen storingen
De “Cloud Monitor 2020” neemt ook voor het eerst het gebied van multi-cloud computing onder de loep. Multi-cloud verwijst naar scenario’s waarbij cloudoplossingen van verschillende aanbieders parallel worden gebruikt. Bijna een derde bedrijf in Duitsland (32 procent) maakt gebruik van multi-cloud. Het voornaamste doel is storingen te voorkomen en de redundantie te vergroten (43%). Maar ook het gebruik van specifieke diensten bij specifieke cloudaanbieders (38 procent), de betere verdeling van middelen bij volledige capaciteit (31 procent) en economische redenen of kostenbesparing (10 procent) spreken in het voordeel van multi-cloudgebruik.
Over het geheel genomen laat het huidige rapport geen significante verbetering zien in clouddowntime in vergelijking met voorgaande jaren. In de afgelopen twaalf maanden voorafgaand aan de enquête trad clouddowntime op door technische problemen van de kant van de cloudprovider (50 procent; 2018: 43 procent), door een gebrek aan netwerkconnectiviteit (46 procent; 2018: 38 procent) of door technische problemen in de eigen IT-infrastructuur van het bedrijf (37 procent; 2018: 35 procent). In vergelijking met in-house IT worden publieke cloud-oplossingen getroffen door minder beveiligingsincidenten. Bedrijven reageren ook steeds meer door meer cloudbeveiligingsconcepten of noodplannen te ontwikkelen en in te voeren.
Peter Heidkamp, hoofd technologie bij KPMG, ziet de trend naar cloud computing bevestigd, die de kerntechnologie van de digitalisering is geworden. En de bijzondere uitdagingen van de Covid 19-crisis hadden iedereen de sterke punten van cloud computing laten zien. Nu is het zaak om deze indrukwekkende sterke punten verder te benutten, maar ook om de resterende problemen op het gebied van compliance en beveiliging te blijven aanpakken.
Aanvullende informatie over het onderwerp
Toelichting op de methodologie van de “Cloud Monitor 2020”
De basis van de informatie is een onderzoek dat is uitgevoerd door Bitkom Research in opdracht van KPMG AG Wirtschaftsprüfungsgesellschaft. Daarbij werden 555 ondernemingen in alle sectoren met 20 of meer werknemers in Duitsland telefonisch ondervraagd. De interviews werden afgenomen bij algemeen directeuren, IT-directeuren, CTO’s en CIO’s. De enquête is representatief voor de economie als geheel.