Hoe LinkedIn profielen bekijken zonder een spoor achter te laten

Wanneer je profielen van andere gebruikers op LinkedIn bezoekt, laat je een spoor van je passage achter. Met een eenvoudige truc kun je echter profielen bekijken terwijl je anoniem blijft

Indien goed gebruikt, kan LinkedIn eigenlijk een nuttig instrument zijn voor het vinden van jobs of, in ieder geval, nuttige informatie voor je professionele carrière. Veel bedrijven zitten nu op LinkedIn, net als veel van hun werknemers met hun eigen persoonlijke profielen. Deze profielen moeten soms door werknemers beheerd worden volgens een gedetailleerd beleid, om het imago van het bedrijf niet te beschadigen.

Dit doet je beseffen dat LinkedIn eigenlijk de plaats is om professionele en werkinformatie te zoeken of te geven. Een van de vele mogelijke toepassingen van LinkedIn, bijvoorbeeld, is om te “gluren” naar enkele profielen die nuttig voor u kunnen zijn. Als u bijvoorbeeld wilt solliciteren naar een openstaande functie bij een bedrijf dat momenteel mensen aanwerft (of als u zelf wilt solliciteren), kan alle informatie die u over dat bedrijf vindt, nuttig zijn bij het sollicitatiegesprek of, zelfs daarvoor, bij het schrijven van een motivatiebrief. Als u de profielen van de managers van dit bedrijf kunt vinden, kunt u zien op welke vaardigheden zij zich het meest richten.

Maar als u hun profiel bekijkt, zal de “haast” niet onopgemerkt blijven en zullen deze gebruikers ervan op de hoogte worden gebracht dat (ook u) hun profiel heeft bezocht. Er is echter een vrij eenvoudige manier om LinkedIn profielen te bekijken en toch anoniem te blijven. Volg daarvoor deze stappen.

Hoe LinkedIn-profielen anoniem bekijken

Om LinkedIn-profielen te bekijken zonder een spoor achter te laten, ga je naar Instellingen en Privacy in het menu dat wordt geopend als je op je profielicoon klikt. Je komt dan op een nieuwe pagina waar je “Hoe anderen jouw activiteit op LinkedIn zien” vindt. Als u daarop klikt, kunt u “Opties voor profielweergave” kiezen. Hier kun je je ‘verbergen’ om profielen van andere mensen te bekijken zonder dat ze het weten. Er zijn drie keuzemogelijkheden:

1) Uw volledige voornaam, achternaam, volledige baan zoals u die op uw profiel hebt beschreven

2) Uw baan en aanverwant interessegebied

3) Anoniem LinkedIn-lid

Wat verandert er als u LinkedIn anoniem gebruikt

Als u uw privacy instelt als “Anoniem LinkedIn-lid”, dan stuurt de social elke keer dat u een profiel bezoekt een melding naar die persoon, die dan echter een bezoek van een anoniem lid te zien krijgt waar hij niets van kan weten. En dat is precies wat je wilde. Maar er is een keerzijde: privacy op LinkedIn is gespiegeld, dus als je jezelf niet laat zien, kun je het ook niet zien. Als je anoniem ‘gluurt’, zie je in feite ook alleen anonieme profielen tussen bezoeken aan je profiel en heb je geen informatie over wie je profiel heeft bezocht.