Cloud first geldt nu bij T-Systems

De IT-dienstverlener T-Systems verkondigt een cloud-first strategie. Als onderdeel van de implementatie intensiveert de zakelijke klantendivisie van Telekom zijn relaties met hyperscalers, traint het meer medewerkers en breidt het zijn eigen OpenStack-cloud uit.

De aankondiging zal waarschijnlijk een groot signaaleffect hebben voor het ICT-kanaal: T-Systems herpositioneert zich en verkondigt een cloud-first strategie. Daartoe heeft de afdeling zakelijke klanten van Deutsche Telekom haar partnerschappen met de hyperscalers AWS en Microsoft geïntensiveerd. Daarnaast leidt het bedrijf meer werknemers op en breidt het de capaciteit uit van zijn Open Telekom Cloud, die is gebaseerd op de OpenStack-architectuur.

T-Systems heeft momenteel al meer dan 3.000 cloudconsultants, -architecten en -ontwikkelaars in dienst. De dienstverlener wil ook nog eens 5.000 werknemers kwalificeren als specialisten met kennis van de cloud. Alleen al het aantal gecertificeerde AWS-experts wordt uitgebreid van 1.000 naar 3.000.

Als onderdeel van de nieuwe strategie investeert het bedrijf een bedrag van drie cijfers miljoen in de uitbreiding van zijn clouddienstenportfolio, aldus de verklaring. “Alles wordt cloud”, benadrukt Adel Al-Saleh, lid van de raad van bestuur van Deutsche Telekom en CEO bij T-Systems. “De kunst is niet langer om computers te laten draaien, maar om werkprocessen intelligent in kaart te brengen in sterk geautomatiseerde infrastructuren, wat wij cloud computing noemen.”

Multicloud management

In de afgelopen maanden heeft T-Systems zijn strategische partnerschap met Microsoft uitgebreid. De samenwerking met AWS, die de dienstverlener in het najaar van 2018 startte, werd afgelopen december tot een strategisch niveau verheven. Klanten moeten onder meer profiteren van een snellere migratie naar het platform van de hyperscaler. Daarnaast heeft de Telekom-divisie ook competenties voor Google Cloud, waardoor het naar eigen zeggen in staat is om multicloud-landschappen voor klanten te beheren.

T-Systems zal het uitgebreide cloud-aanbod voor het eerst presenteren op het virtuele klantenevenement “Accelerate Digital Now”, dat plaatsvindt op 16 en 17 februari. Een van de belangrijkste onderwerpen zal de veilige migratie van workloads zijn.

T-Systems heeft het Cloud Migration Framework ontwikkeld, een methodologie waarmee applicaties in een gestandaardiseerd proces van on premises naar de cloud kunnen worden gebracht. De deskundigen van de dienstverlener analyseren eerst de uitgangssituatie van de klant en brengen vervolgens automatisch de werklast over naar het doelplatform. De Future IT Transformation (FITT) Suite biedt ook tools die de migratie van legacy-systemen ondersteunen. Zo kunnen inflexibele Cobol-programma’s worden opgesplitst in microservices, kan informatie uit oude databasesystemen bruikbaar worden gemaakt of kunnen mainframes geleidelijk in de cloud worden gebracht.