Modded apps zijn een aangepaste versie van de originele apps en bieden een aantal premium functies gratis aan. Hier is waarom ze gevaarlijk zijn
Als je gewend bent om veel apps op je Android of iOS smartphone te installeren, of het nu gaat om videogames of programma’s die je voor je werk gebruikt, heb je je heel vaak afgevraagd of het de moeite waard is om een of meer betaalde apps te installeren. Misschien heeft u zich ook afgevraagd of het de moeite loont om een ‘gemodde’ versie van de app in kwestie te zoeken en te downloaden, en of het riskant is om dat te doen.
Een gemodde app is een app waarvoor normaal betaald moet worden, maar die door een andere ontwikkelaar dan degene die hem heeft gemaakt, is aangepast, zodat hij kan worden gebruikt zonder te betalen. Een beetje zoals de meest succesvolle professionele PC-toepassingen van de jaren 1990 en 2000, die regelmatig werden “gekraakt” om gratis te kunnen worden gebruikt. In die tijd moest je de cd van de legale app branden en vervolgens, na installatie, overgaan tot het kraken ervan, wat meestal bestond uit het vervangen van enkele bestanden door gewijzigde bestanden.
In het geval van gemodde apps is de zaak nog eenvoudiger, omdat ze “reeds gekraakt” worden verspreid en je ze alleen maar hoeft te downloaden en te installeren om ze te kunnen gebruiken zonder te betalen. Voor Android zijn er bijvoorbeeld duizenden Apk-bestanden om gemodde apps te installeren.
Waar vind je gemodde apps voor iOS en Android
Gemodde apps zijn natuurlijk niet te vinden in de officiële Android- en iOS-winkels: noch Google, noch Apple zouden zo’n app ooit goedkeuren. Om ze te vinden, moet je ze zoeken in alternatieve winkels: er zijn tientallen sites op het internet die aangepaste, kant-en-klare apps distribueren. Als je echter een gemodde app op iOS wilt installeren, zul je in veel gevallen eerst je iPhone moeten jailbreaken.
Wat zijn de meest gedownloade gemodde apps
Er zijn een aantal gemodde apps die een aanzienlijk aantal downloads hebben bereikt. Dit zijn de nep-apps van WhatApp, een aangepaste versie die gebruikers in staat stelt premium functies te gebruiken die niet in de originele WhatsApp-app te vinden zijn, zoals een speciaal lettertype. De twee populairste gemodde apps zijn WhatsApp Plus en GB WhatsApp. Het gebruik van een van deze apps kan echter gevaarlijk zijn voor de veiligheid van je persoonlijke gegevens en kan zelfs leiden tot de schorsing van je WhatsApp-account.
De risico’s van gemodde apps
Zowel voor gemodde Android- als iOS-apps zijn er natuurlijk risico’s. Ten eerste zijn ze in de overgrote meerderheid van de gevallen illegaal: als een betaald stuk software auteursrechtelijk is beschermd, kan het niet worden gewijzigd of verspreid als een gratis versie zonder toestemming van de ontwikkelaar. Bovendien is het niet zeker dat de app 100% werkt en in elk geval zult u geen technische ondersteuning kunnen krijgen voor een gemodde app. Ten slotte, en zeker het belangrijkste risico, is er altijd de mogelijkheid dat de gemodde app een virus, trojan of een andere vorm van malware bevat. Aan de andere kant, denk er eens over na: wat is een betere manier om een virus te verspreiden dan door het te verbergen in de gewijzigde, gratis versie van een betaalde app die iedereen wil installeren?