5 manieren om een Mac met opstartproblemen op te starten

Even Macs kunnen technische problemen hebben waardoor ze niet meer kunnen opstarten. Dat is echt balen, vooral als we weinig tijd hebben om een klus af te maken en af te leveren. Maar niet alles is verloren. Voordat u ongerust wordt, is het raadzaam om te proberen uw Apple PC te “resurrecten”.

Om te proberen te doen herleven wat nu een dode, niet werkende computer lijkt,

er zijn verschillende manieren. Sommige zijn gemakkelijk, andere iets ingewikkelder. Maar maak je geen zorgen, met een beetje inspanning kunnen zelfs de moeilijkste in de praktijk worden gebracht. Er zijn vele redenen waarom een Mac niet goed opstart. Soms kan er een softwareprobleem zijn. In andere situaties kan het echter aan de hardware liggen en in deze gevallen is het erg lastig om de computer uit Cupertino zelf te “repareren”.

3 dingen om te controleren

Hoe vreemd het ook klinkt, voordat we de stappen gaan doorlopen die nodig zijn om te proberen een Mac met opstartproblemen op te starten, moet u 3 dingen controleren. Een, zorg ervoor dat de computer genoeg lading in de batterij heeft. Soms wil de computer niet herstarten omdat hij volledig ontladen is. Controleer vervolgens of de helderheid niet op zijn laagst staat en controleer ten slotte of het niet opnieuw opstarten te wijten is aan een defect in het scherm. Daarna kunt u ook proberen de computer geforceerd af te sluiten: houd de aan/uit-knop 10 seconden ingedrukt.

Herstel het NVRAM-geheugen

Als uw computer niet correct herstart, kan het probleem in het NVRAM-geheugen liggen. Als het zichzelf om diverse redenen (zoals een update) niet automatisch reset, kan NVRAM verhinderen dat de computer wordt ingeschakeld. In de meeste gevallen kan de “fout” worden verholpen door het NVRAM handmatig te resetten. Hier is hoe. Start de Mac opnieuw op en druk, onmiddellijk nadat u het eerste opstartgeluid hebt gehoord, tegelijkertijd op de toetsen “Command”, “Option”, “R” en “P” totdat u hetzelfde geluid opnieuw hoort.

Voor de nieuwste Mac-modellen is de procedure enigszins anders. Nadat u uw Apple computer hebt uit- en aangezet, houdt u de toetsen “Command”, “Option”, “R” en “P” gedurende 20 seconden ingedrukt. Op dit punt zou het NVRAM-geheugen gereset moeten zijn.

Gebruik het Schijfhulpprogramma

Heeft de vorige tip niet gewerkt? Goed, laten we naar de tweede stap gaan. Het probleem ligt waarschijnlijk in de harde schijf, die beschadigd kan zijn. In dergelijke gevallen is het raadzaam om te proberen het probleem op te lossen met het Schijfhulpprogramma. Om het te starten, zet je eerst je Mac uit, start je hem opnieuw op en houd je de “Command” en “R” toetsen tegelijkertijd ingedrukt tot het Apple logo verschijnt. Eenmaal in de “Recovery” sectie, hoef je alleen maar het “Disk Utility” tool te selecteren en verder te gaan. Vervolgens moet u op de schijf klikken die u wilt repareren en vervolgens op de knop “S.O.S” klikken.

Herstart uw computer in veilige modus

Nee, uw computer wil gewoon niet herstarten. Maak je geen zorgen, er zijn nog verschillende kaarten die we kunnen spelen. Een daarvan is om te proberen de Mac opnieuw op te starten in de veilige modus. Dit is een systeem dat Apple’s computer laat “herstarten”, waarbij alleen de software wordt geladen die nodig is om de computer opnieuw op te starten en al het andere wordt geblokkeerd. Het is mogelijk dat de computer niet werkt vanwege een of ander programma. Om de Mac in de veilige modus op te starten, drukt u de “Shift”-toets in, onmiddellijk na het inschakelen van het apparaat, tot het Apple-logo verschijnt. Als alles goed is gegaan en u de computer correct hebt kunnen opstarten, betekent dit dat het defect wordt veroorzaakt door externe software.

Herstel het SMC

We komen nu bij de uiterste maatregelen, die alleen moeten worden uitgevoerd als de vorige maatregelen geen effect hebben gehad. Een manier om het te proberen is het resetten van de System Management Controller, waarmee u onder andere het beeldscherm of de koelventilatoren kunt beheren. De procedures hiervoor zijn verschillend, afhankelijk van het type Mac dat u gebruikt.

Als uw computer een batterij heeft die niet kan worden verwijderd, volgt hier wat u moet doen. Eerst moet u uw Mac uitzetten en de stekker uit het stopcontact halen. Vervolgens moet u de volgende toetsencombinatie indrukken: “Shift”, “CTRL”, “Option”, samen met de aan/uit-knop. De combinatie moet 10 seconden ingedrukt worden. Nadat u de toetsen hebt losgelaten, sluit u de voeding weer aan en schakelt u de Mac weer in.

Als de batterij daarentegen verwijderbaar is, hoeft u deze alleen maar los te koppelen, nadat u de computer hebt uitgeschakeld en de voeding hebt losgekoppeld, om het SMC te herstellen. Houd vervolgens de aan/uit-knop 5 seconden ingedrukt, sluit de batterij en voeding weer aan en zet de Mac weer aan.

Om de Systeembeheercontroller op een Mac Desktop te resetten, moet u de voedingskabel 15 seconden uit de computer trekken, de computer uitzetten, de stekker weer in het stopcontact steken, nog eens 5 seconden wachten en de Mac weer aanzetten.

Herinstalleer macOS

Als uw Mac ondanks de tot nu toe genoemde pogingen niet opnieuw opstart, hoeft u macOS alleen maar opnieuw te installeren. Je moet de “Recovery” sectie binnengaan, zoals we hebben gezien met het schijfherstel gereedschap. Schakel uw computer opnieuw uit, start hem opnieuw op en druk op de toetsencombinatie “Command” en “R” tot u het venster hulpprogramma’s ziet. Klik op “Herinstalleer macOS” en volg de instructies.

Is het probleem nog steeds niet opgelost? Helaas, je moet je computer gewoon naar een Apple service center brengen.