Wi-Fi-dekking in clustermodus

D-Link’s DWL-6610AP dual-band access point biedt een zelfconfigurerende clustermodus voor het beheer van maximaal zeven andere identieke apparaten. Volgens D-Link werkt de DWL-6610AP in de 2,4 GHz band volgens de 802.11b/g/n standaard met maximaal 300 Mbps, en in de 5 GHz band volgens 802.11ac met maximaal 867 Mbps. Beam-forming antennes zijn ontworpen om de radioverbinding met elke client te optimaliseren en tegelijkertijd reflecties en interferentie te verminderen. Om de frequentiebanden optimaal te verdelen, maakt het toestel gebruik van “band steering” om te voorkomen dat 5-GHz-compatibele clients verbinding maken met de tragere en meestal meer frequente 2,4-GHz-band. Een gigabit Ethernetpoort is beschikbaar voor aansluiting op een switch.

Wanneer de DWL-6610AP zelfstandig wordt gebruikt, kan het apparaat volgens D-Link via de browser worden geconfigureerd en beheerd. Als een controller zoals de D-Link DWC-2000 wordt gebruikt, worden volgens de fabrikant configuratiegegevens, firmware-updates of rapporten centraal bij de controller gemaakt en opgehaald.

In de zelfconfigurerende clustermodus is een vereenvoudigd beheer van maximaal acht DWL-6610AP’s mogelijk. De configuratie van een apparaat wordt gesynchroniseerd met maximaal zeven andere identieke apparaten, die dan functioneren als een virtueel toegangspunt. Klantendistributie, routinginformatie en toegangsgegevens worden gedeeld tussen de acht toegangspunten en altijd up-to-date gehouden. Op deze manier kunnen kleine bedrijven een groot gebied bestrijken met een eenvoudig te beheren WLAN.

Volgens D-Link ondersteunt het access point 802.1p Quality of Service (QoS) voor het prioriteren van tijdkritische datapakketten, zoals VoIP of DSCP. Wi-Fi Multimedia (WMM) is bedoeld om gestreamde inhoud, zoals IPTV of DVB-IPI, te optimaliseren. Een vorm van load-sharing zou nieuwe verbindingsverzoeken afwijzen en doorgeven aan naburige modellen, mochten er al te veel cliënten verbonden zijn met de DWL-6610AP.