Oem

Uitgesproken als afzonderlijke letters, OEM is een acroniem voor original equipment manufacturer. Een OEM is een bedrijf dat iets in bulk produceert en distribueert (een hardwarecomponent, accessoire, softwareprogramma, enz.) Om te worden gebrandmerkt en verkocht onder de portefeuille van een ander bedrijf. OEM’s kunnen ook contractfabrikanten worden genoemd.

Soms maakt een OEM een onderdeel dat vervolgens door aftermarket-fabrikanten wordt gerepliceerd om te worden gebruikt wanneer een OEM-onderdeel kapot gaat en niet kan worden gerepareerd. Deze onderdelen zijn doorgaans minder duur en gemakkelijker toegankelijk, maar ze maken ook vaak de fabrieksgarantie ongeldig omdat het vervangende onderdeel niet identiek is aan het origineel.

OEM versus VAR

Hoewel de term soms verkeerd wordt gebruikt, is een OEM een leverancier die zijn producten verkoopt aan een ander bedrijf (een zogenaamde value-added reseller of VAR) die vervolgens andere hardware, software of aanpassingen zal toevoegen en deze voor eindgebruikers zal verpakken. Dit is vergelijkbaar met leveranciers van grondstoffen, zoals een boer die producten levert aan een restaurant. OEM’s hebben de expertise en middelen om het product te maken dat de VAR nodig heeft, snel, in grote hoeveelheden en tegen een lage groothandelsprijs maakt een VAR gebruik van een OEM-onderdeel omdat het economisch is om dit te doen.

Omdat de onderdelen van een OEM soms cruciaal zijn voor de toeleveringsketen van een VAR, kan de relatie tussen OEM en VAR erg ingewikkeld zijn. Het OEM-onderdeel onderscheidt zich niet altijd van de complete VAR-oplossing wanneer deze op de markt wordt gebracht, dus als het onderdeel of de software defect is, is de VAR meestal degene die verantwoordelijk wordt gehouden door de consument in plaats van de OEM. Dit betekent dat van een OEM wordt verwacht dat hij een solide garantie biedt op de geleverde onderdelen en een hoogwaardige klantenservice voor het geval er iets misgaat.

Dit is niet altijd een exclusief partnerschap; veel OEM’s zullen een product maken dat in licentie is gegeven aan talrijke VAR’s en zelfs rechtstreeks aan het publiek wordt verkocht in de eigen oplossing van de OEM. Evenzo kan een VAR onderdelen van meerdere OEM’s in hun eigen product gebruiken.

Voorbeelden van OEM’s

OEM-onderdelen komen het meest voor in de technologie- en transportsector. Een autofabrikant als GMC of Toyota (in dit geval de VAR) kan bijvoorbeeld het stuur of de ruitenwissers bij een OEM betrekken. Hoewel de klant meestal geen onderscheid zal maken tussen wie het onderdeel maakt en wie het geheel maakt, heeft de VAR het voordeel dat er op productiekosten wordt bespaard door de minder belangrijke onderdelen uit te besteden.

Een prominent voorbeeld van een OEM-product in de technologische industrie is Microsoft Windows. Windows, geïntroduceerd in 1985, is het besturingssysteem voor naar schatting 90% van alle pc’s, wat betekent dat fabrikanten als Dell, HP, Samsung, ASUS en Lenovo allemaal licenties hebben bij Microsoft om Windows te gebruiken als besturingssysteem voor hun laptops, desktops en tabletten. Natuurlijk gebruikt Microsoft ook Windows als besturingssysteem voor hun Surface-apparaten, dus Microsoft profiteert zowel van de verkoop van hun eigen computers als van de verkoop van hun concurrenten.