Android op een iPhone, nu is het mogelijk

Ontwikkelaars hebben een manier gevonden om Android op een iPhone te installeren. Maar op dit moment zijn er nog veel beperkingen

Wilt u Android 10 gebruiken op de Apple iPhone 7, iPhone 7 Plus en iPod Touch? Jarenlang zou een dergelijke vraag geen zin hebben gehad, omdat het nooit mogelijk was Android te installeren op Apple hardware. Maar nu is er iets nieuws: Project Sandcastle.

Project Sandcastle is een project dat wordt gerund door onafhankelijke ontwikkelaars en zonder enige steun van Apple, dat hard zijn best doet om het te blokkeren. Op dit moment is het project in bèta en werkt het alleen op de bovengenoemde toestellen en niet op andere iPhone-modellen of de Pad. Maar het doel van de ontwikkelaars is duidelijk en bijna een missie: “Waar zandbakken grenzen en limieten opleggen, biedt Sandcastle de mogelijkheid om iets nieuws te creëren buiten de grenzen van je verbeelding. Het Zandkasteelproject gaat over het bouwen van iets nieuws op het silicium van je hardware”. Het is dus duidelijk dat de ontwikkelaars de mogelijkheid om Android te gebruiken ook willen uitbreiden naar andere Apple-apparaten.

Project Sandcastle: waar het voor is

Waarom zou een iPhone-gebruiker, die goed geld heeft betaald om iOS te gebruiken, er op een gegeven moment voor kiezen om Android te gebruiken? Het installeren van Android op een iPhone heeft interessante toepassingen in het dagelijks leven, van het forensisch zoeken naar iPhones van verdachte criminelen tot het pure plezier van het hebben van een dual boot iPhone en de strijd tegen e-waste. Android installeren op een oude iPhone zou ook een geweldige manier kunnen zijn om een versleten smartphone nieuw leven in te blazen.

Project Sandcastle: hoe het werkt

Om Android op een iPhone te installeren, moeten we het toestel natuurlijk jailbreaken, dat wil zeggen dat we met geweld alle door Apple opgelegde beveiligingen moeten verwijderen die voorkomen dat we niet alleen een nieuw besturingssysteem installeren, maar zelfs apps die niet door Cupertino zijn goedgekeurd. De jailbreak-tool die door Project Sandcastle wordt gebruikt is het bekende ‘checkra1n’, dat werkt op iPhones vanaf 5S en met iOS versie 12.3. Als het besturingssysteem van de iPhone eenmaal is ‘gekraakt’, gebruikt Sandcastle een virtualisatieplatform om een kopie van Android op het Apple-toestel te draaien.

Kraken is niet toegestaan door Apple, en je verliest de garantie op je iPhone.

Project Sandcastle: beperkingen

De beperkingen van Project Sandcastle herinneren je eraan dat het nog in bèta is. Android op iPhone kan bijvoorbeeld geen gebruik maken van de GPU, kan geen audio afspelen, kan geen gebruik maken van het cellulaire netwerk (maar Wi-Fi wel) en heeft geen toegang tot de camera. Ten slotte waarschuwen de ontwikkelaars zelf de gebruikers dat het project nog niet volledig of veilig is en dat zij Sandcastle op eigen risico kunnen gebruiken.