Wat is JBoD?

Just a Bunch of Disks (JBoD) is een concept van hoe individuele harde schijven aan een systeem worden gepresenteerd. Ze lijken geïsoleerd, maar worden door het systeem gecombineerd tot een totaal volume.

“Just a Bunch of Disks” (JBoD) of “gewoon een stel schijven” is een van de twee typische concepten van hoe individuele harde schijven door computers kunnen worden gebruikt als een totale capaciteit. De andere variant is de RAID-standaard (“Redundant Array of Independent Disks”). Vaak wordt ten onrechte gezegd dat bij beide typen de schijven zich aan het besturingssysteem presenteren als één enkel volume. In feite is de presentatie aan de computer of server een belangrijk differentiatiecriterium. In beide gevallen worden de afzonderlijke harde schijven echter als één totaal volume gebruikt. Dit werkt echter ook anders.

De verschillen tussen JBoD en RAID eenvoudig uitgelegd

RAID-harde schijven presenteren zich aan een systeem als een enkel volume dat op de juiste manier kan worden gebruikt. Zij worden daarom bij voorkeur gebruikt in grote serveromgevingen, omdat daarop zowel redundant als via striping een back-up van gegevens kan worden gemaakt. Dit laatste betekent dat de afzonderlijke stukken informatie op verschillende schijven zijn opgeslagen en toch als bij elkaar horend worden herkend.

Bij “Gewoon een stel schijven” wordt de presentatie individueel gemaakt. De naam is opzettelijk gekozen om dit duidelijk te maken: Het systeem herkent dat er een stel afzonderlijke schijven is. Aan de systeemkant worden deze nu gecombineerd tot een totale capaciteit. Dit proces wordt “overspanning” genoemd. Een samenhangend net wordt als het ware over de schijven “gespannen”. Hier geldt echter het volgende: Opslag vindt plaats volgens de logica van de afzonderlijke volumes. Als voorbeeld: er is nog 20 GB opslagruimte vrij op schijf A. Op schijf B staat 2 TB. Op schijf B staat 2 TB. Er moet een gegevensverzameling van 200 GB worden opgeslagen. De back-up wordt dus volledig op schijf B gemaakt. Anders worden de schijven na elkaar gevuld om een optimale benutting te bereiken.

Het voordeel van JBoD ten opzichte van RAID

De voordelen van RAID-harde schijven liggen voor de hand: het werken met de opslageenheden is veelzijdiger en efficiënter. Aangezien er bij JBoD echter geen striping en geen redundante opslag is, zijn de overeenkomstige systemen gemakkelijker uit te breiden. Het concept is dan ook populair overal waar softwarematig volumebeheer wordt toegepast. De volgende systemen ondersteunen bijvoorbeeld JBoD:

  • Windows
  • Mac OS
  • Unix
  • Solaris

.